به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد؛ نتیجه نظرسنجی دنیای اقتصاد از زوجین در انتظار خانهدار شدن و گفتوگو با دو صاحبنظر حوزه مسکن نشان از آن دارد که با اقداماتی نظیر افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی سقف تسهیلات بانکی، گره کور بازار مسکن باز نمی شود و نمی توان مردم را خانهدار کرد.
درحالی که سقف وام مسکن با قیمت خانه در کشور تطابقی ندارد، مردم و کارشناسان راهحل خانهدار شدن آحاد جامعه را در افزایش سقف وام دنبال نمیکنند. افزایش سقف وام در شرایط کنونی به دلیل تورم بالا و تاثیر آن بر نرخ بهره و عدم توان مالی دولت و بانکها در پرداخت وام با سوبسید مؤثر، باعث میشود تا بخش عمدهای از مردم امکان دریافت و استفاده از آن را نداشته باشند.
غلامرضا سلامی صاحبنظر اقتصاد مسکن درباره تاثیر افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی مبلغ وام مسکن بر قدرت خرید مردم می گوید: به شکل کلی سهم وام مسکن از قیمت خانه در کشور بسیار پایین است؛ در بسیاری از سالها، سهم وام مسکن از قیمت یک خانه متوسط، کمتر از ۱۰ درصد بوده است؛ لذا افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی سقف وام مسکن تاثیری بر قدرت خرید مردم ندارد و در چنین شرایطی شاید بهتر باشد که مدیران و سیاستگذاران بانک مرکزی به جای تمرکز بر افزایش سقف وام مسکن یا تصویب وامهای مشابه در هر بخشی به انجام وظیفه اصلی خود یعنی کنترل تورم بپردازند.
همچنین علیرضا توکلیکاشی صاحبنظر تامین مالی مسکن درباره میزان اثربخشی افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی سقف وام مسکن گفت: طی ۱۵ سال اخیر عواملی از جمله جهشهای متعدد در قیمت مسکن، جا ماندن نرخ تعدیل سطح دستمزد از تورم و کاهش معنادار قدرت خرید اقشار مختلف موجب شده تا بخش عمدهای از آحاد جامعه امکان خرید خانه را از دست بدهند؛ تفاوت فاصله میان قدرت خرید مردم و قیمت مسکن به میزانی طی سالهای اخیر زیاد شده است که وامهای موجود مسکن قطعا تاثیر چندانی بر روند خانهدار شدن افراد برجای نمیگذارد.
وی ادامه داد: البته با توجه به نرخ بهره بالا و توان بازپرداخت عموم مردم، لزوما نهاد سیاستگذار امکان افزایش محسوس مبلغ وام را نیز ندارد؛ با در نظر گرفتن مجموع این موارد شاید عدم تغییر در میزان سقف وام مسکن تصمیمی معقولتر بود.