باورتان میشود؛ حتی پمپبنزینها هم دیگر ضرر می دهند!

«پمپبنزین پول پارو نمیکند»! این جمله را همهشان بدون استثنا میگویند. بیشتر جایگاههای سوخت دولتی اداره میشوند و بنزین را با همان قیمت لیتری ۱۰۰۰تومانی که تحویل میگیرند به مشتری میدهند.
– تنها منبع درآمد آنها کارمزد ۳,۵درصدی است که از ۲ سال پیش برایشان تعیین شده است اما اوضاع هزینهها داستانش فرق دارد و دستمزد کارگر و هزینه نگهداری پمپبنزین و… بالا رفته است.
– کمتر کسی حاضر است در آذربایجان غربی، مازندران یا گیلان پمپبنزین بخرد چون در این استانها دیگر جایی برای احداث جایگاه سوخت وجود ندارد!
– در جادهها و مسیرهای پرت که تردد کم است بسیاری از جایگاههای سوخت زیانده شدهاند. در تهران هم مشتریهای پمپ بنزین در بعضی مناطق همپوشانی دارند.
– درآمد جایگاهها: فروش بعضی جایگاههای سوخت در تهران ماهانه به ۶۰هزار لیتر میرسد که با کارمزد ۳۵تومانی برای هر لیتر، سود فقط حدود ۲تا ۳میلیون تومان در ماه میشود.
– رئیس اتحادیه جایگاهداران سوخت اعلام کرده ۹۰درصدجایگاههای جنوب شهر هزینههای جاریشان را هم نمیتوانند تأمین کنند. تعداد زیادی از هفتهزار جایگاهدار کاملا ورشکسته شدهاند.
– احداث یک جایگاه بین شهری بین ۳ تا ۴میلیارد تومان و در شمال تهران ۳۰میلیارد تومان هزینه دارد اما سود برخی از آنها به کمتر از ۱۰میلیون تومان در ماه میرسد.
– در خیابان شوش بعضیها زیر یک لیتر بنزین میزنند. کمتر از ۱۰درصد خودروهایی که به پمپبنزینهای جنوب تهران مراجعه میکنند باکشان را پر میکنند اما ۵۰درصد مردم در شمال شهر ترجیح میدهند که باکهایشان را پر کنند.
– شرکت نفت به ازای هر ۱۰ هزار لیتر ۴۵ لیتر کسری میدهد. میزان کسری سوخت در هر هزار لیتر بین ۶ تا ۱۱ لیتر متغیر است. دمای تحویل بنزین باید ۶۰درجه فارنهایت باشد اما در ایران به ۹۸ تا ۱۰۰ درجه میرسد پس بنزین هنگام انتقال به مخزن جایگاه منقبض میشود و بنزین کم میشود.
– زلزله اخیر تهران فروش بنزین را ۱۰ تا ۱۵درصد افزایش داد. ۲۰هزار لیتری فروش در روز وقوع زلزله فروخته شد.
منبع:فرارو