بانک هایی که با ما کار می کنند، دنبال بهانه هستند تا ارتباطشان را قطع کنند/ در مجمع تشخیص مصلحت نظام، هیچ فضای تقابلی وجود ندارد
چند وقتی است، لوایح چهارگانه به ایستگاه پایانی خود رسیده و باید اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظر نهایی خود را اعلام کنند. البته تاکنون دو لایحه از چهار لایحه به پایان رسیده، ولی هنوز دو کنوانسیون پالرمو و CFT تعیین تکلیف نشده و ایران، بیست روز فرصت دارد این موضوع را به سرانجام برساند.
حشمت الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با تابناک اظهار داشت: بحثها در مجمع جدی است، به گونهای که پس از پایان جلسه، هنوز حدود بیست عضو در نوبت صحبت بودند که نشان از حساسیت ویژه به این موضوع دارد.
این نماینده مجلس گفت: در مجمع همه باید بر اساس مصلحت صحبت کنند؛ حتی من نماینده که در اینجا بر اساس مقتضیات قانونی صحبت میکنم و یا عضو شورای نگهبان که در آنجا بر پایه مقتضیات قانونی و شرع صحبت میکند. وقتی در باب مصلحت سخن به میان میآید، دیگر بحثها به تصویب نزدیکتر میشود؛ اما اگر هر کسی بنا بر موضع قبلی خود صحبت کند، طبیعی است، امکان تصویب کاهش پیدا میکند؛ مثلا هفت ماده از مواد لایحه کنوانسیون نیازمند رأیهای مصلحتی است؛ بنابراین، به نظر من، فضا دیروز تا حد زیادی تعدیل شد.
وی ادامه داد: حق شروط بسیاری در این لوایح وجود دارد و ما به عنوان موافق، اعتقاد داریم، با این حق شروط، خلل و مشکلی برای منافع و امنیت کشور ایجاد نمیشود، به ویژه حق شرط اول که تأکید دارد، هیچ رفتار و تعهدی نباید خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران به ویژه قانون اساسی باشد.
وی همچنین یادآور شد: وقتی این اصل اساسی وجود دارد، دیگر عملا جای شک و شبههای نخواهد بود. از این گذشته، حق شروط دیگری نیز وجود دارد که به نظر من، جمهوری اسلامی ایران، قویترین آنها را تا کنون گذاشته است.
این نماینده مجلس در ادامه افزود: فضای معقولی در مجمع تشخیص مصلحت نظام حاکم است و هیچ فضای تقابلی وجود ندارد. صحبتها هم به راحتی انجام میشود و جای امیدواری است که بخش اعظم صحبتها سؤال بود و ما به آنها پاسخ میدادیم. به نظر من، فضا در حال تعدیل است.
وی با اشاره به موضوع اعلام برخی بانکهای کشورهای دیگر برای قطع همکاری با ایران نیز گفت: این هم موضوع مصلحتی است و بارها به ما گفته شده، به طوری که بسیاری از کشورهای دوست و همسایه ما اعلام کرده اند، در صورت عدم پذیرش FATF بانکهای آنها با ایران همکاری نخواهند کرد. بسیاری از این بانکها که با ایران همکاری میکنند، بر اساس حکم حکومتی آن کشورها، حاضر به ادامه همکاری با ما هستند. هم اکنون بانکهایی که با ما کار میکنند، تحت ریسک تحریمهای آمریکایی هستند و بسیاری از جذابیتهای مناسبات خارجی خود را کنار گذاشته اند.
این نماینده خاطرنشان کرد: این بانکها الان دنبال بهانه هستند که با ما کار نکنند، البته بسیاری از کشورها دوست دارند با ما همکاری داشته باشند، ولی بانکهای آنها تحت الزامات FATF به دنبال بهانهای هستند با ما کار نکنند؛ بنابراین، ما نباید بهانه به دست آنها بدهیم.
اتفاقی که اکنون افتاده این است که ما تا ۲۸ بهمن ماه زمان داریم، تا حد امکان به این توصیهها پاسخ دهیم. تا کنون نیز ۵۰ درصد از توصیهها پاسخ گرفتند؛ اما ۵۰ درصد دیگر باید در قبال دو کنوانسیون پالرمو و CFT پاسخ بگیرند که به نظر من، پالرمو تا آن زمان احتمالا تمام میشود؛ باید دید CFT چقدر طول خواهد کشید!