بانوان ایرانی تا چه اندازه با سرطان پستان آشنا هستند؟

    کد خبر :143022

به نظر می‌رسد اکثر بانوان از علائم تومورهای پستان بی‌خبرند. بنابراین افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی حول این مهم و تشویق آن‌ها جهت مراجعه به متخصصین و انجام مشاوره، امری بسیار ضروری است.
به گزارش بازتاب ؛سرطان پستان یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در میان زنان است. به‌طوری‌که حدوداً یک چهارم جمعیت مبتلابه سرطان در سراسر جهان را بیماران مبتلابه سرطان پستان تشکیل می‌دهند. درواقع این بیماری که در هر دقیقه منجر به فوت یک فرد در دنیا می‌شود، یکی از بالاترین آمار مرگ‌ومیر میان افراد مبتلابه سرطان را به خود اختصاص داده است. اما خوشبختانه به این دلیل که اکثر غدد سرطانی در غدد شیری رشد می‌کنند، سرطان پستان بهسرعت و با بافت‌برداری (بیوپسی) ساده از مجاری شیری، قابل‌تشخیص است.
در رویدادی که اخیراً توسط شرکت پیشرو در صنایع داروسازی رش در کشورمان برگزار شد، مشخص شد اکثر بانوان ایران از علائم تومورهای پستان بی‌خبر هستند. لذا افزایش آگاهی و اطلاع‌رسانی حول این مهم و تشویق آن‌ها جهت مراجعه به متخصصین و انجام مشاوره باید جزو اولویت‌ها گمارده شود.

در حال حاضر حدوداً 10 هزار بانوی ایرانی از سرطان پستان رنج می‌برند. این در حالی است که باید آن دسته از بانوانی که هنوز به پزشک معالج مراجعه نکرده‌اند را نیز به این آمار اضافه کرد. بااین‌وجود محققان گمان می‌کنند این آمار تا سال 2020 میلادی به چیزی حدود 12 هزار زن افزایش پیدا کند.
درواقع از هر 3 زن مبتلابه این سرطان در کشورمان، یک زن، جوان و سنی پایین‌تر از 40 سال دارد. این آمار در مقایسه با مورد مشابه در کشورهای دیگر نشان می‌دهد زنان ایرانی در زمان تشخیص بیماری، حدود 10 سال از بانوان غربی جوان‌تر هستند. ضمناً بسیاری از آن‌ها ضمن اشتغال، فرزندانی کوچک داشته و مسئولیت خانه و خانواده را نیز بر عهده دارند. بنابراین تأثیرات منفی ابتلا به این نوع سرطان در زندگی بیماران و خانواده‌هایشان سنگین‌تر بوده و هزینه‌های هنگفتی برای کشور به همراه دارد.
خوشبختانه بیش از یک دهه است که وزارت بهداشت و درمان، آگاهی‌رسانی به زنان در رابطه با امراض سینه و پستان را به‌صورت جدی در برنامه‌های خود قرار داده است. این تلاش تابه‌حال موجب پیشرفت میزان آگاهی زنان از احتمالات این بیماری، نشانه‌ها و مراحل درمانی آن شده است. اما درواقع همچنان میزان قابل‌توجهی از زنان کشور اطلاعاتی نسبت به این نوع سرطان ندارند. بسیاری از آنها هرگز در این رابطه آموزش ندیده، از نشانه‌های آن آگاه نبوده و احتمالاً هرگز برای معاینه پستان‌های خود به پزشک مراجعه نکرده و مورد معاینه قرار نگرفته‌اند.
طبق گفته متخصصان سرطان‌شناسی بخش زنان، سال‌هاست که بسیاری از بانوان کشور نه از طریق معاینات و آزمایش‌های پزشکی بلکه به‌صورت کاملاً اتفاقی از سرطان پستان‌هایشان آگاه می‌شوند. پرستار یکی از بیمارستان‌های کشور با بیان این نکته اظهار داشت: «اخیراً در مراسمی که به همت شرکت دارویی رش پارس برپا شد، به‌صورت مستقیم، در مکان‌های عمومی با زنان در ارتباط بودم. در این کمپین دو روزه که به هدف آگاهی‌بخشی سرطان پستان در جامعه برگزار می‌شد، زنان به‌صورت سرپایی معاینه می‌شدند، شیوه‌های معاینه شخصی آموزش داده‌شده و نیز آن‌ها را از انواع توده‌های ممکن و تفاوت‌هایشان آگاه می‌کردیم. ما بروشورهایی را در میان آن‌ها پخش کردیم که اطلاعات مناسب و جزئی‌تری مثل نحوه تشخیص انواع تومورهایی که می‌توانند باعث بروز سرطان پستان شوند، در اختیار آن‌ها قرار می‌داد».
او اضافه کرد: «تنها در 48 ساعت، حدود 800 زن در دو نقطه از سطح شهر در این همایش شرکت کردند. از این تعداد 198 نفر طی جلسات معاینه، کوتاه اما دقیق معاینه شدند و متأسفانه در 22 مورد، تغییرات سرطانی بافت پستان مشاهده شد که جهت معاینات و آزمایش‌های بیشتر، به پزشکان مربوط معرفی شدند. تمامی این آمار در حالی است که این کمپین تنها در شهر تهران برگزارشده و مطمئناً اگر این جنبش همه جامعه بانوان کشور را شامل می‌شد، شاهد اعداد دل‌خراش‌تری بودیم».
ژنتیک (پیشینه خانوادگی سرطان پستان)، سن، رژیم غذایی نامتعادل، چاقی، مصرف دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی و همچنین عوامل محیطی مانند آلودگی هوا ازجمله عوامل متعدد تأثیرگذار بر ابتلا به سرطان پستان هستند. خوشبختانه امروزه، با توجه به پیشرفت‌های چشمگیری که در حوزه درمان سرطان پستان، پیشگیری، آزمایش‌ها و فرآیندهای تشخیص این بیماری حاصل‌شده، طول عمر بانوان مبتلا افزایش بسیاری داشته است. این در حالی است که علی‌رقم این پیشرفت‌ها، مراجعه دیرهنگام بانوان در مراحل پیشرفته این بیماری، یعنی زمانی که سلول‌های سرطانی به دیگر اعضای بدن نیز سرایت کرده‌اند، فرآیند درمان را با مشکل مواجه می‌کند.
هرچند معاینات پستان متناسب با سن بیمار، حدود هرسال یک ‌بار توصیه می‌شود اما مراجعه به‌هنگام بانوان به متخصص زنان همواره باید جدی‌تر دنبال شود. در این مراحل متخصصین برای معاینه رحم و دهانه آن، سونوگرافی و برای معاینه پستان‌ها، آزمایش ماموگرافی را تجویز می‌کنند.
یکی دیگر از پرستاران این کمپین می‌گوید: «نگرانی همیشگی جامعه پزشکی، پیچیده شدن انواع ساده تومورهای سرطانی در صورت عدم اطلاع‌رسانی است. به جرات می‌توان گفت که اکثر زنان جامعه از معالجه پستان هراس داشته و از وجود غده در سینه‌های خود یا شیمی‌درمانی فرار می‌کنند. این در حالی است که بسیاری از این علائم یا مشکل‌ساز نیستند و یا به‌سادگی بعد از تشخیص قابل‌درمان هستند »
بهترین زمان برای معاینه پستان‌ها آخرین روز دوره قاعدگی یعنی در شرایطی است که سطح هورمون‌ها در زنان به حداقل میزان خود رسیده، تورم پستان‌ها کاهش‌یافته و نرم‌تر شده‌اند. روش‌های کنترل پستان‌ها پیچیدگی زیادی ندارد و با آموزش به‌راحتی می‌توان آن‌ها را در خانه انجام داد. ساده‌ترین راه برای معاینه پستان‌ها در حالت خوابیده است. دست‌ها را باید به‌گونه‌ای در پشت سر قرارداد تا بافت پستان کشیده شود. سپس با دو انگشت اشاره و وسطی، پستان‌ها باید از هاله به مرکز و به‌صورت دورانی لمس شوند. این حرکت چرخشی از غدد شیری آغاز و از بالا تا پایین پستان و همین‌طور ناحیه میان زیر بغل تا خط سینه ادامه پیدا می‌کند. درنتیجه اگر در این فرآیند هرگونه برآمدگی خاصی در سینه‌ها حس شد برای انجام آزمایش و نظر تخصصی باید به پزشک مراجعه شود.
شرکت رش پارس بر آن است تا از طریق رویدادهایی این‌چنینی، در به اشتراک‌گذاری اطلاعات مرتبط با سرطان پستان پویا و در راستای افزایش و ارتقاء دانش و آگاهی در این زمینه و پیشگیری از گسترش سرطان در درازمدت مشارکتی به‌جا داشته باشد. لازم به ذکر است که این شرکت بین‌المللی، تحقق رؤیای کاهش چشمگیر آمار سرطان در کشور را از اهداف خود می‌داند.

 

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید