بازار ارز در مسیر کاهشی با تزریق بیش از ۱۰۰ میلیون درهم و ۲۰ میلیون یورو
بازار ارز پس از روزهای افزایشی در هفتههای گذشته، با تدبیر جدید دولت و بانک مرکزی در ارائه بسته جدید ارزی، در مسیر کاهشی و با ثباتی حرکت میکند. هرچند هنوز در بستر عملیاتی این بسته جدید ارزی، نقاط ضعف دیده میشود و انتظار میرود در روزهای آتی، شاهد بر طرف شدن این مشکلات باشیم. بر اساس این گزارش، یکی از نقاط ضعف در این میان، به سامانه نظارت ارز (سنا) مربوط میشود.
به گزارش تابناک، این سامانه که بر اساس اطلاعات خرید و فروش اسکناس ارز در صرافیهای مجاز به روز رسانی میشود، در روزهای اخیر همزمان با سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، پس از حدود ۴ ماه، دوباره شروع به فعالیت کرده است، اما با نگاهی به خروجی رقمهای مربوط به نرخ خرید و فروش ارز به ویژه دلار آمریکا و یورو، متوجه ابهامی در این نرخهای اعلامی خواهیم شد. این ابهام در زمینه تفاوت نرخ خرید و فروش دلار و یورو میباشد. زیرا در ساعاتی از روز نرخ خرید ارز توسط صرافیها از نرخ فروش ارز توسط صرافی ها، رقم بالایی است، به عنوان نمونه در بازار امروز دوشنبه ۲۲ مردادماه، نرخ خرید دلار آمریکا توسط صرافیها در ساعت ۱۳، بیش از ۹۲۰۰ تومان بوده، ولی نرخ فروش این ارز، بیش از ۸۲۰۰ تومان بوده است. البته ممکن است برخی این تفاوت را به نوع محاسبه بر مبنای میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارتباط دهند، ولی بازهم این تفاوت فاحش، جای سوال دارد و امیدواریم بانک مرکزی نسبت به این ابهام، شفاف سازی کند.
حال برای اطلاع از نرخهای جدید و به روز دلار آمریکا و یورو، به سراغ یکی از فعالین این بازار رفتیم. امیر نجومی مدیرعامل صرافی رویال در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی، پیرامون شرایط امروز بازار اظهار داشت: روند بازار امروز، مطلوب بوده و بر اساس شرایطی که بانک مرکزی اعلام داشته، مردم با مراجعه به صرافیهای مجاز و ارائه مدارک مورد نیاز، اقدام به خرید و فروش ارز میکنند و همچنین شاهد حضور مردم برای فروش ارزهای خانگی در بازار هستیم.
این فعال بازار ارز، در خصوص نرخهای امروز صرافیهای مجاز تهران که توانسته اند ارز حاصل از صادرات را به کشور وارد کنند، اعلام داشت:
دلار آمریکا در محدوده ۸۶۰۰ تومان معامله شده است. همچنین هر یورو در محدوده ۹۸۰۰ تومان در صرافیهای مجاز و معتبر قیمت گذاری شده است.
امیر نجومی معتقد است که اختلاف بین نرخ حوالهای دلار در سامانه نیما با نرخ نقدی دلار در سامانه سنا، حدود ۵ درصد منطقی میباشد.
نجومی در ادامه گفتگو اظهار داشت: در شرایط فعلی تنها میتوان ۵ درصد از ارز خریداری شده از سامانه نیما را به صورت اسکناس به کشور وارد کرد، مثلا اگر یک صرافی ۱۰ میلیون دلار از سامانه نیما، به صورت حوالهای خرید کند، ۵ درصد از این مقدار یعنی ۵۰۰ هزار دلار را میتواند به صورت نقدی به کشور وارد کند و این مقدار با توجه به روند فعالیت چند ماه اخیر صرافیها و خالی بودن صندوق صرافی ها، درصد کمی میباشد و در حال حاضر کانون صرافان در حال نامه نگاری و رایزنی با بانک مرکزی است تا بلکه این رقم ۵ درصد افزایش پیدا کند و صرافیها بتوانند با مجوز قانونی، درصد بیشتری از خرید حوالهای را به صورت نقدی به کشور و سیستم فروش ارز وارد کنند و در نتیجه شاهد عرضه بیشتر و منطقی شدن قیمتها باشیم.
این فعال بازار ارز، همچنین به آخرین میزان و قیمتها از ارز عرضه شده در بازار ثانویه توسط صادرکنندگان (سامانه نیما) اشاره کرد و اظهار داشت: تا ساعت ۱۲:۳۰ امروز، ۳۵ میلیون درهم امارات با نرخ ۲۲۰۰ تومان به این بازار عرضه شده که با تبدیل این رقم به دلار و یورو، قیمتهای ۸۰۹۶ و ۹۳۰۰ تومان برای دلار و یورو مشخص میشود.
بر اساس این گزارش، در مجموع بازار ثانویه امروز (سامانه نیما)، بیش از ۱۰۰ میلیون درهم امارات و ۲۰ میلیون یورو عرضه شده است و انتظار میرود در روزهای آینده با توجه به عرضه بیشتر در این بازار و تعادل در عرضه و تقاضا، شاهد ریزش قیمتها در محدوده منطقی و به دور از هیجانات کاذب باشیم.
کاهش ۲۵ ارز از جمله یورو و پوند در بانک مرکزی
براساس اعلام بانک مرکزی نرخ هر دلار آمریکا برای امروز (دوشنبه بیست و دوم مردادماه) بدون تغییر نسبت به روز گذشته ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین نرخ هر پوند انگلیس با ۴۸ ریال کاهش نسبت به روز گذشته ۵۳ هزار و ۵۸۱ ریال و هر یورو نیز با ۱۵۹ ریال اُفت در مدت زمان مشابه ۴۷ هزار و ۷۹۷ ریال ارزشگذاری شد.
براین اساس، هر فرانک سوئیس ۴۲ هزار و ۲۹۴ ریال، کرون سوئد ۴ هزار و ۵۸۴ ریال، کرون نروژ ۵ هزار ریال، کرون دانمارک ۶ هزار و ۴۱۳ ریال، روپیه هند ۶۰۶ ریال، درهم امارات متحده عربی ۱۱ هزار و ۴۳۷ ریال، دینار کویت ۱۳۸ هزار و ۴۰۲ ریال، یکصد روپیه پاکستان ۳۳ هزار و ۷۶۸ ریال، یکصد ین ژاپن ۳۸ هزار و ۱۱۵ ریال، دلار هنگ کنگ ۵ هزار و ۳۵۱ ریال، ریال عمان ۱۰۹ هزار و ۲۳۶ ریال و دلار کانادا ۳۱ هزار و ۹۲۰ ریال قیمت خورد.
همچنین نرخ راند آفریقای جنوبی ۲ هزار و ۸۵۸ ریال، لیر ترکیه ۶هزار و ۴۰ ریال، روبل روسیه ۶۰۸ ریال، ریال قطر ۱۱ هزار و ۵۳۹ ریال، یکصد دینار عراق ۳ هزار و ۵۲۶ ریال، لیر سوریه ۸۲ ریال، دلار استرالیا ۳۰ هزار و ۵۴۷ ریال، ریال سعودی ۱۱ هزار و ۲۰۱ ریال، دینار بحرین ۱۱۱ هزار و ۷۰۴ ریال، دلار سنگاپور ۳۰ هزار و ۵۲۴ ریال، ده روپیه سریلانکا ۲ هزار و ۶۲۶ ریال و یکصد روپیه نپال ۳۷ هزار و ۶۵۲ ریال تعیین شد.
نرخ یکصد درام ارمنستان ۸ هزار و ۷۱۲ ریال، دینار لیبی ۳۰ هزار و ۴۱۹ ریال، یوان چین ۶ هزار و ۱۰۵ ریال، یکصد بات تایلند ۱۲۵هزار و ۸۱۷ ریال، رینگیت مالزی ۱۰ هزار و ۲۶۴ ریال، یک هزار وون کره جنوبی ۳۶ هزار و ۹۸۴ ریال، یکصد تنگه قزاقستان ۱۱ هزار و ۷۰۳ ریال، افغانی افغانستان ۵۸۰ ریال، روبل جدید بلاروس ۲۰ هزار و ۳۵۹ ریال، منات آذربایجان ۲۴ هزار و ۶۹۰ ریال، سومونی تاجیکستان ۴ هزار و ۴۵۹ ریال و بولیوار جدید ونزوئلا ۴ هزار و ۲۰۶ ریال ارزشگذاری شد.