ایران برنده، اسرائیل بازنده
آنا آرونهایم در روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نوشت: عقبنشینی آمریکا از سوریه به معنی چراغ سبزی برای ادامه فعالیتهای ایران در این کشور جنگزده است که میتواند پیامدهای نامطلوبی برای متحدان آمریکا در این منطقه به خصوص اسراییل داشته باشد. رییسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ پیشتر نیز تهدید به ترک سوریه کرده بود، اما دیگران او را متقاعد کرده بودند که از این تصمیم صرفنظر کند. اما توییت چهارشنبه شب او موجب غافلگیری متحدان آمریکا شد: «پس از پیروزیهای تاریخی علیه داعش، اکنون زمان بازگرداندن جوانان کشور از سوریه است».
به گزارش انتخاب، این روزنامه ادامه داد: برخی کارشناسان این اقدام را به معنی تسلیم شدن آمریکا دانستند و برخی دیگر گفتند چطور ممکن است متحدان ما به رییسجمهوری اعتماد کنند که تصمیماتش را مانند جورابهایش مدام عوض میکند. سنگ سگنیک، کارشناس مطالعات کرد در مرکز پژوهشی موشه دایان به ما گفت: «اسراییل کارهای زیادی در سوریه دارد و مسائلی زیادی هست که باقی مانده است؛ و ناگهان مهمترین متحد اسراییل در منطقه بدون هماهنگی قبلی اعلام میکند که قصد خروج دارد و همه چیز را به میزند».
او افزود: «این تصمیم عجولانه ترامپ باعث میشود که بازیگران غیردولتی در اوضاع سوریه مانند نیروهای دفاعی روسیه که گروهی شبهنظامی و هوادار غرب است، تصور کنند قابل اعتمادترین متحد در این منطقه است».
داعش هرچند نسبت به زمانی که خاکی به وسعت انگلستان را تحت اشغال داشت، قدرت ندارد، هنوز یک تهدید تلقی میشود و گفتن اینکه جنگ علیه این گروه به پایان رسیده، بسیار از حقیقت دور است. اما پس از عقبنشینی بیش از دو هزار نیروی آمریکایی از این منطقه، داعش مهمترین عامل نگرانی نخواهد بود. تهدید واقعی ایران است که به تحکیم موقعیت خود در سوریه ادامه میدهد؛ معضلی که اسراییل طی شش سال گذشته با آن درگیر بوده است.
وزیر جنگ سابق، ژنرال موشه یالون روز پنجشنبه اعلام کرد: «با خروج نیروهای آمریکایی، چالشهای امنیتی به علاوه تلاش ایران برای نفوذ در جبهه شمالی، مشکل بغرنجی برای ما خواهد شد». با این حال او تاکید کرد که اگر اسراییل به سیاست کنشگرانه خود مطابق با خطوط قرمز و منافع ملیاش پایبند بماند، قادر خواهد بود با شرایط جدید کنار بیاید. ایالات متحده حتی بدون حضور نیروهای زمینی در سوریه نیز میتواند به هزاران طریق اثرگذار باشد.
سگنیک نیز معتقد است که به علت فقدان یک دولت مشروع در دمشق، عملیات هوایی اسراییل تاکنون مانع اصلی در رسیدن ایران به اهدافش در سوریه بوده است. با این حال او هشدار داد که رییسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین در کشورهای دیگر به خوبی دریافته که چگونه از جای خالی آمریکا به نفع خود بهرهبرداری کند و در سوریه نیز احتمالا رویکرد مشابهی در پیش خواهد گرفت.
سگنیک میگوید: «اگر در غیاب آمریکا، روسیه کنترل تمام خاک سوریه را به دست بگیرد و تبدیل به تنها مقصد برگزاری مذاکرات صلح شود، بسیار آسان خواهد شد که حکومتی در سوریه سر کار بیاید که حافظ منافع اسد، ایران و حزبالله باشد. برخلاف واشنگتن، اسراییل نفوذی در روسیه ندارد و با روی کار آمدن یک حکومت مشروع در دمشق، دست اسراییل برای ادامه عملیات هوایی در سوریه بسته خواهد شد».
زمانبندی این عقبنشینی نیز که با اجرای عملیات سپر شمالی توسط اسراییل پس از کشف تونلهای حفر شده توسط حزبالله لبنان در مرز با اسراییل همزمان شده، باعث نگرانی است. مقامات اسراییلی از قاچاق تسلیحات نظامی توسط ایران به لبنان که موجب میشود حزبالله بتواند دقت موشکهای خود را افزایش دهد و همچنین تلاش حزبالله و سایر گروههای شبهنظامی برای استحکام مواضع خود در نزدیکی بلندیهای جولان، بارها اظهار نگرانی کردهاند و هر دو را خط قرمز اسراییل دانستهاند.
ژنرال یالون معتقد است واشنگتن باید حق حاکمیت اسراییل بر بلندیهای جولان را به عنوان نمادی از تداوم حمایتش از اسراییل، به رسمیت بشناسد. اسراییل تایید کرده که به دفعات به کاروانهای حمل تجهیزات نظامی از سوی ایران به حزبالله لبنان، از طریق هوا حمله کرده است.
نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو اعلام کرده که حزبالله تعدادی موشک نقطه زن در اختیار دارد و پایگاه موشکی خود در مجاورت فرودگاه بینالمللی بیروت را تعطیل کرده، اما قصد دارد پایگاههای دیگری راهاندازی کند تا موشکهای خود را با تجهیزات ایرانی ارتقا دهد.
سگنیک هشدار میدهد که تسلط ایران بر مناطق شمالی سوریه، به معنی به دست آوردن یک خط تدارکاتی به سوی دریای مدیترانه است که موجب افزایش دردسرهای اسراییل میشود چراکه سومین خط تدارکاتی به این منظور محسوب میشود و توازن قوا را به نفع دشمنان اسراییل در این منطقه تغییر میدهد.
عقبنشینی آمریکا از خاک سوریه میتواند موجب صرفهجویی در هزینههای واشنگتن شود، اما موجب میشود ایران تمام تمرکز خود را معطوف اسراییل و نابودی آن کنند.