اگر آمریکا ایران را تحریم کند،چه گروههایی زیان میبینند؟
در حالی که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا صحبت هایی درباره بازنگری در توافق هسته ای با انجام داده، اما تحلیل گران اقتصادی معتقدند برقراری مجدد تحریم ها علیه ایران به نفع آمریکا نخواهد بود و شرکت های آمریکایی زیان می بینند.
پس از امضای توافق برجام میان ایران و 6 کشور عضو شورای امنیت در سال ۲۰۱۵ ، کشورهای غربی تحریم هایی که در برابر ایران اعمال کرده بودند،لغو کردند.با این حال با تغییر رییس جمهور آمریکا و روی کار آمدن رییس جمهور تندرویی مثل دونالد ترامپ برخی نگرانی ها از مواضع او نسبت به توافق برجام و لغو تحریم ها موجب شد تا گمانه زنی ها برای بازگشت تحریم ها افزایش یابد.
برخی از این تحلیل ها بر رفتار ترامپ و براساس رفتارهای ناهنجاری است که در خاورمیانه داشته است.حال سوال اینجاست که اگر ترامپ تصمیم بگیرد توافق هسته ای را زیر سوال ببرد، چه کسانی بازنده می شوند؟
اقتصاد ایران
ایران چهارمین ذخایر نفت و پنجمین گاز طبیعی را در اختیار دارد.نفت یک بخش حیاتی در اقتصاد ایران است. ایران پس از لغو تحریم ها تولید نفت خود را به ۳.۸ میلیون بشکه در روز رسانده و این آمار حکایت از آن دارد که از سال ۲۰۱۵ بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش تولید داشته است.
ایران بازگشت با قدرتی را در بازار نفت داشته است و مهمتر آنکه نقش کلیدی در افزایش قیمت نفت در همکاری با کشورهای عضو اوپک داشته است. در این توافق ایران بر افزایش تولید کشورش پافشاری کرده و در حالی که سایر اعضای اوپک تولید خود را کاهش داده اند، ایران توانسته تولید خود را افزایش دهد.در نتیجه حضور ایران در این توافق بسیار موثر بوده است.
هواپیماسازان
بزرگترین توافقی که تاکنون برای خرید هواپیما با شرکت های بزرگ هواپیما سازی انجام شده،در راستای نوسازی و مدرن سازی صنعت هوایی ایران بوده است.
بوئینگ توافق ۸ میلیارد دلاری برای فروش ۸۰ ناوگان هواپیمایی به ایران داشته و قرار است ۳۰ فروند هواپیمای 737MAX که ارزش ۳ میلیارد دلاری دارد به شرکت هواپیمایی آسمان بفروشد.
در همین حال رقیب اروپایی این شرکت، یعنی ایرباس نیز قراردادهای بزرگی با دیگر ایرلاین ایرانی یعنی «هما» داشته باشد. ایرباس توانسته ۱۰۰ فروند هواپیما به ارزش ۱۰ میلیارد دلار به ایران بفروشد. توافقی که درگرو توافق آمریکاست.زیرا اگر تحریم ها بازگردد،این توافق هم دچار مشکل می شود، زیرا برخی از قطعات ایرباس در آمریکا ساخته می شود و نیاز به مجوز آمریکا خواهند داشت.
شرکت های نفتی
شرکت های نفتی بزرگ بعد از توافق برجام به پتانسل بالای ایران چشم دوخته اند. چندی پیش توتال فرانسه توافق حدود ۲ میلیارد دلاری رابا ایران امضا کرد تا بتواند برای توسعه یکی از پالایشگاههای پارس جنوبی با همکاری یک شرکت چینی وارد سرمایه گذاری با ایران شود.
جنرال الکتریک گفته است که سال گذشته تحقیق درباره پتانسیل های سرمایه گذاری در ایران را آغاز کرده، هرچند گفته می شود، دولت آمریکا اعتراضاتی را در این رابطه داشته است.