اپل منبع کرنل iOS و macOS را برای پردازندههای مبتنی بر معماری آرم منتشر کرد
اپل برای نخستین بار کرنل iOS و macOS را برای پردازندههای مبتنی بر معماری آرم به اشتراک گذاشت.
اپل همواره بعد از هر بهروزرسانی بزرگ macOS، منبع کرنل آن را نیز به اشتراک گذاشته است. این کرنل روی دستگاههای مبتنی بر iOS نیز اجرا میشود؛ چرا که هر دو سیستمعامل iOS و macOS روی یک بنیان مشترک توسعه داده شدهاند. اپل در سال جاری نیز جدیدترین نسخه از کرنل یادشده را در وبسایت گیتهاب به اشتراک گذاشته است؛ با این تفاوت که امسال برای نخستین بار نسخهی ARM آن نیز به چشم میخورد.
پیش از آنکه به تحلیل این اتفاق بپردازیم، کمی به گذشته بازمیگردیم. نخستین نسخه از سیستمعامل macOS در ابتدا در سال ۲۰۰۱ و با نام Mac OS X منتشر شد. Mac OS X بر اساس NeXTSTEP، سیستمعامل شرکت NeXT توسعه داده شده بود. استیو جابز شرکت NeXT را در سال ۱۹۸۵ تأسیس و در سال ۱۹۹۷ آن را به اپل واگذار کرد؛ بدین ترتیب کوپرتینونشینها تصمیم گرفتند از سیستمعامل NeXTSTEP بهعنوان پایهای برای توسعهی Mac OS X استفاده کنند.
باید خاطرنشان کنیم که خود سیستمعامل NeXTSTEP نیز برگرفته از پروژهی متن باز BSD بود؛ بنابراین مکهایی که اکنون استفاده میکنیم، وابستگی شدیدی به فناوریهای متن باز دارند و از این جهت است که اپل همهساله بخش کوچکی از macOS را منتشر میکند؛ البته شما نمیتوانید آن را کامپایل یا نسخهی اختصاصی خود از macOS را اجرا کنید؛ اما احتمالا کد منبع این کرنل برای توسعهدهندگان کرنل دیگر حائز اهمیت است.
شرایط برای iOS به چه شکل است؟ هنگامی که استیو جابز برای نخستین بار آیفون را در سال ۲۰۰۷ معرفی کرد، مدعی شد که سیستمعامل iOS در حقیقت یک نسخهی سفارشیشده از macOS محسوب میشود. وی گفت:
امروز یک دستاورد نرمافزاری برای شما به نمایش خواهیم گذاشت. نرمافزاری که حداقل پنج سال جلوتر از نمونههایی است که اکنون روی گوشیهای دیگر اجرا میشوند. اما چگونه بدان دست یافتیم؟ ما از بنیان استوار شروع کردیم – آیفون OS X را اجرا میکند. چرا چنین سیستمعامل پیشرفتهای روی یک دستگاه موبایل میخواهیم؟ بدین دلیل که هرآنچه بدان نیاز داریم، در بطن خود دارد.
اپل بعدها سیستمعامل یادشده را iPhone OS و سپس iOS نامید. این سیستمعامل یک کپی دقیق از macOS محسوب نمیشود؛ چرا که در iOS خبری از پنجرههای شناور نیست؛ اما iOS و macOS هر دو از هستهی مبتنی بر یونیکس با نام داروین استفاده میکنند و بسیاری از فریمورکها روی این دو سیستمعامل مشترک است. اپل واچ و اپل تیوی نیز نسخههایی از iOS را اجرا میکنند و این نسخهها هم مبتنی بر داروین هستند.
بنابراین، این حقیقت که شما اکنون میتوانید کد منبع کرنل اپل را دانلود کنید که برای پردازندههای مبتنی بر معماری آرم بهینهشده است، خبر شگفتانگیزی محسوب نمیشود. شاید اپل با اشتراکگذاری کرنل آیفون، قصد دارد بازخورد جامعهی متن باز را بسنجد. شاید اپل در حال کار روی نسخهای macOS است که روی تراشههای مبتنی بر معماری آرم اجرا میشود. شاید این کرنل بهصورت اتفاقی به اشتراک گذاشته شده یا اپل صرفا قصد دیدن واکنشها در توییتر را داشته است.