ایران باید به ترامپ کم محلی کند/ به گفتمان سلام در درون و صلح در برون روی آوریم

سیاست ایران باید سیاست اقتدار در درون و کم محلی به ترامپ در بیرون باشد.
به گزارش بازتاب دکتر مهدی مطهرنیا،تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی، در خصوص سرنوشت برجام پس از اظهارات اخیر دونالد ترامپ گفت: برجام توافق با آمریکا نیست بلکه یک توافق بین المللی که با حضور شش قدرت بزرگ جهان و با مهر و امضای شورای امنیت سازمان ملل همراه است. هرکدام از کنشگران ۵+۱ و ایران در دستیابی به توافقنامه هسته ای در برابر ۶ کنشگر ذینفع در اجرای برجام متعهد و همه آنها نسبت به افکار عمومی در دو بخش نخبگان و توده ها از طرف سازمان ملل متحد تعهد دارند. لذا خروج از برجام به عنوان یک امر اعلامی نمی تواند چندان به نفع کنشگری باشد که اکنون اقدام گریزی می کند.
آمریکا از برجام خارج نمی شود اما تلاش می کند تصویری مضیع و محدود از برجام را نه تنها بر ایران بلکه بتدریج بر کل بازیگران اصلی و حاشیه ای برجام دیکته نماید. تصور نکنیم هدف آمریکا شکستن غرور حکام ایران و نمایانگر کردن اعتبار اراده آنها در قالب شعارهایی است که سالهاست جامعه جهانی عرضه می دارد. ترامپ بر آن است که آمریکا، ایران را با توجه به همین معنا در لب مرزهای رو در رویی وارد کند و با شعارهای رادیکالیستی که خود می دهد، شعارهای رادیکالیستی چند دهه ایران را به چالش فرا خواند تا اراده معطوف به اقدام ایران در برابر دیدگان کشورهای جهان و افکار عمومی جهان مشخص شود. لذا رودررویی متقابل در ارتباط با راستی آزمایی شعارهای رادیکالیستی اکنون میان تهران و واشنگتن در حال شکل گیری است، همانطور که این بازی با رهبر کره شمالی در حال انجام است.
به نوشته آریا ،آمریکا می خواهد رهبران کشورهای رقیب را در یک راستی آزمایی شعارهای رادیکالیستی گرفتار و در صورت وارد شدن به بازی با ایجاد یک فضای جنگی در گستره بین المللی، هم با بین الملل گرایی تهاجمی خود اقتصاد آمریکا را تاکید کند و هم زمینه های اجماع را علیه پایتخت های کشورهای هدف بوجود آورد. چنانچه بوش دوم همین بازی را در ارتباط با صدام انجام داد و ریگان همین بازی را در ارتباط با مسکو مورد توجه قرار داد.
این استاد دانشگاه در خصوص واکنش ایران به مواضع ترامپ در قبال برجام گفت: ترامپ را باید جدی گرفت اما در عین حال به آن محل نگذاشت. سیاست ایران باید سیاست اقتدار در درون و کم محلی به ترامپ در بیرون باشد. اعلام موضع در برابر ترامپ می تواند موجب شود که رئیس جمهور آمریکا این داکترین خود را بهتر پیدا کند لذا باید در برابر ترامپ آمادگی درونی داشت و به گفتمان سلام در درون و صلح در برون روی آورد. بجای درگیری های درونی و خاله زنک های سیاسی و نفرت های جناحی و شخصی در عرصه سیاست به سلام در درون و پاسخ گفتن به سلام ها به عنوان امر واجب شرعی نگریسته و با از بین بردن کدورت های درونی زمینه های یک اجماع ملی در دفاع از ایران اسلامی فراهم شود و از طرف دیگر به جهان پیام صلح، شفقت و ایجاد امنیت مثبت در منطقه را ارسال نمود.
ازطرف دیگر باید به کم محلی به ترامپ و نه ملت آمریکا و نه حتی به دولتمردان عاقل آمریکا که به شخص ترامپ روی آورد. همانگونه که از قدیم الایام گفته اند کم محلی تیزتر از شمشیر است.
دکتر مطهرنیا در خصوص پیشنهاد آمریکا برای مذاکره مجدد با ایران نیز گفت: جهان بدون مذاکره اداره نمی شود. دنیای کنونی دنیای برداشتن مرزها و گذر از اتاق شیشه ای به سمت گوی بلورین است. مذاکره یعنی نشستن پشت میزهای عقلانیت و خردورزی است و نشستن پشت این میز اگرچه ممکن است از نکات مثبت زیادی برخوردار نباشد اما اگر فنون مذاکره و هدف مذاکره مشخص باشد، بی تردید می تواند رهاوردهای مثبتی را در پی داشته باشد همانگونه که برجام به بار آورد. نمی توان به مذاکره به عنوان مطلق برد نگاه کرد. در ادبیات سیاسی ایران مذاکره را با مناظره اشتباه می گیرند و بسیاری از مذاکره کنندگان فاقد آگاهی و تخصص، تصور می کنند مذاکره محل بیان مواضع و اعمال آن مواضع و دیکته کردن اراده خود به طرف های مقابل است در حالی که مذاکره برد-برد است و زمانی که افراد پشت میز مذاکره می نشینند نه به اعلام مواضع بلکه به اعمال سیاست هایی می پردازند که بتوانند بیشترین امتیاز را کسب کنند. لذا با مذاکره مخالف نیستم اما مخالف آن هستم که برجام به گونه ای بازگردد که آمریکا بتواند امتیازات قبلی را که به ایران داده است، بازگیرد.