انفجار نطنز خرابکاری بود/ ایران دارای شفافترین برنامه صلحآمیز هستهای است
کاظم غریب آبادی، نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: ایران شفافترین برنامه صلح آمیز هستهای را در میان کشورهای عضو آژانس دارد. به منظور غلبه بر موانع احتمالی، ابتدا بایستی یک محیط سازنده برای آن ایجاد شود که قطعا بر مبنای حسن نیت متقابل شکل خواهد گرفت.
او با اشاره به توافق اخیر ایران و آژانس و یادآوری این که جمهوری اسلامی طی سالهای گذشته همواره با آژانس همکاری داشته است، گفت: این حقیقت که ۲۲ درصد از بازرسیهای آژانس در سطح جهانی در ایران انجام شده است، نشان میدهد ایران شفافترین برنامه صلح آمیز هستهای را در میان کشورهای عضو آژانس دارد. هر چند لازم است آژانس بر فعالیتهای جاری تمرکز نماید، اما ایران به طور داوطلبانه درخواست آژانس برای رسیدگی به موضوعات احتمالی پادمانی را پذیرفت.
نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در همین زمینه، گزارش فعلی مدیرکل مبین گامهایی است که ایران و آژانس برای رسیدن به یک فهم مشترک درخصوص موضوعات مورد نظر و همچنین یافتن راه حلهای قابل قبول برای آنها برداشته اند. دو طرف توافق داریم که به منظور غلبه بر موانع احتمالی، ابتدا بایستی یک محیط سازنده برای آن ایجاد شود که قطعا بر مبنای حسن نیت متقابل شکل خواهد گرفت. سطح گسترده کنونی همکاری بین ایران و آژانس به سادگی به دست نیامده است، و نباید اجازه داد که به سادگی بوسیله منافع سیاسی کوته بینانه تعدادی اندک تضعیف شود.
او ادامه داد: سوالات یا درخواستهای آژانس باید مبتنی بر دلائل معتبر قانع کننده و اطلاعات و ارزیابیهای مستقل خود آژانس باشد. از آنجا که آژانس اطلاعات در دسترس خود را تا به امروز بررسی و تجزیه و تحلیل کرده است، بنابراین، تایید کرده است هیچ سوال و یا درخواست دیگری برای دسترسی به اماکنی به جز آنهایی که توسط ایران اظهار شده اند، ندارد. ضروری است شورای حکام و دبیرخانه آژانس دور اندیشی و درایت لازم را به خرج بدهند تا در دام توطئههای دشمنان همکاریها گرفتار نشوند.
سفیر کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی با تاکید بر ضرورت رعایت چارچوبهای حقوقی در همکاری ایران و آژانس، تاکید کرد: بایستی توجه داشت همان متون حقوقی که حقوق آژانس را مقرر میدارند، حدود و مرزهای اعمال چنین حقوقی را نیز مشخص کرده اند. در همین رابطه، سوالات یا درخواستهای آژانس باید مبتنی بر دلائل معتبر قانع کننده و اطلاعات و ارزیابیهای مستقل خود آژانس باشد.
غریب آبادی با اشاره به کارشکنیها علیه همکاریهای ایران و آژانس، بیان کرد: برای حفظ تمامیت آژانس، اعضای آن باید از هرگونه اعمال فشار به آژانس، به طور جدی پرهیز کنند. با احترام به این حدود و کنار گذاشتن اطلاعات ادعایی و ساختگی بود که زمینه همکاری میان ایران و آژانس، فراهم گردید. در همین راستا، از آنجا که آژانس اطلاعات در دسترس خود را تا به امروز بررسی و تجزیه و تحلیل کرده است، بنابراین، تایید کرده است هیچ سوال و یا درخواست دیگری برای دسترسی به اماکنی به جز آنهایی که توسط ایران اظهار شده اند، ندارد.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: مایلم این نکته مهم را نیز خاطرنشان کنم از آنجا که معدود دشمنان برجام هیچ مسئلهای برای تخریب آن و همچنین همکاری بین ایران و آژانس در سالیان اخیر نیافته اند، سعی کردند تا به سمت ادعاهای بی پایه و اساس بروند. از این رو، ضروری است شورای حکام و دبیرخانه آژانس در این زمینه دور اندیشی و درایت لازم را به خرج بدهند تا در دام توطئههای آنان گرفتار نشوند.
غریب آبادی گفت: نباید فراموش کنیم که پروتکل الحاقی بخاطر برجام و بطور داوطلبانه و موقت از سوی جمهوری اسلامی ایران اجراء میشود. این موضوعات پادمانی نیز بایستی در چارچوب تعاملات بین ایران و آژانس رسیدگی شوند و نیازی برای گزارش دهی منظم بیشتر به شورای حکام و یک آیتم جداگانه ذیل دستورکار این نشستها نیست.
نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بین المللی در وین با تاکید بر اینکه ایران به طور داوطلبانه در مقطعی از سالهای گذشته و اکنون پروتکل الحاقی را اجرا کرده، بیان کرد: بایستی خاطرنشان شود که موضوعات تحت رسیدگی، از جنبه درخواست دسترسی، با پروتکل الحاقی مرتبط هستند و نباید فراموش کنیم که پروتکل الحاقی بخاطر برجام و بطور داوطلبانه و موقت از سوی جمهوری اسلامی ایران اجراء میشود.
او تصریح کرد: همانگونه که مکرراً توسط جنبش عدم تعهد تکرار شده است، باید یک تمایز آشکار میان تکالیف حقوقی اعضاء تحت موافقت نامههای پادمان خود و تعهدات داوطلبانه آن ها، با این هدف که چنین تعهدات داوطلبانهای به تکالیف حقوقی پادمانی تبدیل نمیشوند، بعمل آید. در همین راستا، این موضوعات بایستی در چارچوب تعاملات بین ایران و آژانس رسیدگی شوند؛ بنابر این نیازی برای گزارش دهی منظم بیشتر به شورای حکام و یک آیتم جداگانه ذیل دستورکار این نشست نیست.
سفیر ایران در آژانس اظهار کرد: انفجار نطنز یک خرابکاری بود. ما نسبت به چنین ماجراجویی خطرناکی هشدار میدهیم. این اقدامات بدخواهانه باید توسط آژانس و اعضای آن قویاً محکوم شوند. ایران حق خود میداند تا ضمن حفاظت از تاسیسات هستهای خود، به هر شیوهای که صلاح میداند، واکنش لازم را نیز به این تهدیدات به طور مقتضی اتخاذ نماید.
سفیر کشورمان با اشاره به انفجار اخیر نطنز و اینکه این یک خرابکاری در صنعت هستهای ایران از سوی دشمنان کشورمان بوده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران، اهمیت بالایی برای امنیت هستهای قائل است. در این زمینه، توجه شما را به یک موضوع مهم درخصوص انفجار اخیر در تأسیسات هستهای شهید احمدی روشن (نطنز) جلب میکنم. همانطور که قبلاً اعلام شد، نتیجه خرابکاری بود. ما نسبت به چنین ماجراجویی خطرناکی هشدار میدهیم. این اقدامات بدخواهانه باید توسط آژانس و اعضای آن قویاً محکوم شوند.
غریب آبادی با استناد به قطعنامههای آژانس نسبت به خرابکاری در تاسیسات هستهای کشورهای عضو، با یادآوری مسولیت آنها، بیان کرد: در قطعنامههای مختلف کنفرانس عمومی تأکید شده است “هرگونه حمله مسلحانه و تهدید علیه تاسیسات هستهای اختصاص داده شده به مقاصد صلح آمیز و تحت پادمان، نقض اصول منشور ملل متحد، حقوق بین الملل و اساسنامه آژانس تلقی میشود”. در همین چارچوب، ایران حق خود میداند تا ضمن حفاظت از تاسیسات هستهای خود، به هر شیوهای که صلاح میداند، واکنش لازم را نیز به این تهدیدات به طور مقتضی اتخاذ کند.
او تأکید کرد: چنین اقدامات بدخواهانه، تأثیرات منفی بر برنامه هستهای ایران نخواهد گذاشت، بلکه به عنوان انگیزهای برای تسریع پیشرفت هایش خواهد بود.
غرب آبادی افزود: آمریکا اکنون مجهز به حدود ۶۲۰۰ کلاهک هستهای است که نیمی از سلاحهای هستهای موجود در جهان را تشکیل میدهد و برای نابودی چندباره جهان کافی است. آمریکا میلیاردها دلار صرف توسعه و نوسازی سلاحهای هستهای خود میکند و به لطف ان. پی. تی، از هرگونه بازرسی و راستی آزمایی نیز معاف میباشد. این واقعیت ها، در کنار سابقه استفاده از سلاح هستهای توسط آمریکا، این کشور را به خطرناکترین کشور دنیا تبدیل میکند.
نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به ادعاهای آمریکاییها درخصوص برنامه هستهای ایران، گفت: آمریکا و رژیم صهیونیستی اسرائیل برای سالیان متمادی با هدف انحراف جامعه بین المللی و آژانس، از احتمال بمب هستهای و فعالیتهای به اصطلاح پنهانی ایران صحبت میکنند، در حالی که نه تنها تاکنون از این بمب خیالی خبری نبوده است، بلکه ایران کشوری است که بیشترین شفافیت را در تعاملات خود با آژانس با پذیرش یک پنجم کل بازرسیهای آن دارد.
او گفت: جمهوری اسلامی ایران مواضع خود را قویاً در مخالفت با سلاحهای هستهای و ضرورت امحای کامل آنها اظهار داشته است. در مقابل، آمریکا اکنون مجهز به حدود ۶۲۰۰ کلاهک هستهای است که نیمی از سلاحهای هستهای موجود در جهان را تشکیل میدهد و برای نابودی چندباره جهان کافی است. ظاهراً، آمریکا نه تنها تمامی کشورهای این کره خاکی را دشمن خود میپندارد، بلکه دشمنان فرضی دیگری نیز در کرههای دیگر برای خود ترسیم کرده است! علاوه بر این، آمریکا میلیاردها دلار صرف توسعه و نوسازی سلاحهای هستهای خود میکند و به لطف ان. پی. تی، از هرگونه بازرسی و راستی آزمایی نیز معاف میباشد.
غریب آبادی در ادامه بیان کرد: آمریکا نه تنها گامی ملموس در جهت اجرای تعهد خود تحت ماده ۶ ان. پی. تی در جهت خلع سلاح برنداشته است، بلکه برخلاف تعهدات خود تحت ماده ۱ این معاهده، این سلاحها را به دیگر کشورها نیز انتقال داده است. این واقعیت ها، در کنار سابقه استفاده از سلاح هستهای توسط آمریکا علیه مردم بی گناه و غیرنظامی هیروشیما و ناکازاکی و همچنین حفظ گزینه استفاده مجدد از این سلاحهای غیرانسانی و مخرب علیه اهداف خود در “سیاست بازنگری وضعیت هسته ای”، آمریکا را به خطرناکترین کشور دنیا تبدیل میکند.
او تصریح کرد: رژیم صهیونیستی که تنها غیر عضو معاهده عدم اشاعه در منطقه خاورمیانه میباشد، به معاهدات دیگر ناظر بر مقوله سلاحهای کشتار جمعی نیز نپیوسته است و همچنان بزرگترین نگرانی امنیتی در منطقه است. این به تمسخر گرفتن تمامی معاهدات خلع سلاحی و کنترل تسلیحات است که آمریکا و رژیم صهیونیستی با چنین سوابق تاریکی، صحبت از نگرانیهای پادمانی در مورد ایران میکنند.
سفیر کشورمان با اشاره به رفتار متناقض کشورهای عضو آژانس نسبت به تسلیحات هستهای رژیم اسرائیل، اظهار داشت: از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی که تنها غیر عضو معاهده عدم اشاعه در منطقه خاورمیانه میباشد، به معاهدات دیگر ناظر بر مقوله سلاحهای کشتار جمعی نپیوسته است، و همچنان بزرگترین نگرانی امنیتی در منطقه است. این رژیم دارای انواع سلاحهای کشتار جمعی است، به درخواستهای مکرر جامعه بین المللی و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای پذیرش پادمانها و بازرسان آژانس جواب رد داده است، و مکررا همسایگان خود را تهدید و به آنها حمله میکند.
سفیر و نماینده کشورمان نزد سازمانهای بین المللی در وین با طرح یک سوال از اعضای شورای حکام، گفت: آیا با این وصف، این به تمسخر گرفتن تمامی معاهدات خلع سلاحی و کنترل تسلیحات نیست که آمریکا و رژیم صهیونیستی با چنین سوابق تاریکی، صحبت از نگرانیهای پادمانی در مورد ایران میکنند؟ اعضای محترم آژانس، چه کسی تهدید به شمار میآید؟! این، مسلما ایران نیست. کافی است به گزارشات متعدد آژانس نگاهی بیندازید که همواره صحبت از نظارت بر برنامه هستهای ایران و پایبندی به تعهدات آن میکنند. برای حفظ رژیم پادمان و همچنین تمامیت آژانس، جامعه جهانی نباید درباره وضعیت آمریکا و رژیم اسرائیل و تهدیدات آنها که متوجه صلح و امنیت منطقهای و بین المللی است، همچنان سکوت کند و نظاره گر باشد.
او گفت: قویا از آژانس انتظار میرود تا مأموریت خود را به شیوهای حرفه ای، مستقل، و بی طرفانه و به دور از هرگونه فشار یا مداخله انجام دهد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،سفیر کشورمان گفت: هیات من مایل است تا بر این نکته مهم که اجرای فعالیتهای راستی آزمایی نیازمند این است که دو طرف با حسن نیت همکاری کنند، تاکید مجدد نماید. احترام و اطمینان در طول زمان ایجاد میگردد، اما میتواند در کسری از ثانیه نابود شود. در همین راستا، قویا از آژانس انتظار میرود تا مأموریت خود را به شیوهای حرفه ای، مستقل، و بی طرفانه و به دور از هرگونه فشار یا مداخله انجام دهد.