امید به درمان نابینایان مبتلا به تباهی لکه زرد
بیماری تباهی لکه زرد (تحلیل ماکولا)، افراد بسیاری را در سنین بالا مبتلا میکند. بنابر بررسیها مشخص شده است که تا سال ۲۰۵۰، تقریبا ۲۲ میلیون آمریکایی به دلیل این بیماری، دید ضعیفی خواهند داشت. اما اخیرا، دانشمندان موسسه ملی سلامت در آمریکا توانستند با ژندرمانی و بازسازی سلولهای میلهای شبکیه چشم موشهای نابینا، بینایی را به آنها بازگردانند.
تقریبا سه میلیون آمریکایی دچار دید ضعیف و ۳/۱ میلیون نفر دیگر کاملا نابینا هستند. اما موفقیت اخیر دانشمندان در بازگرداندن بینایی موشها، میتواند امیدی برای بازگرداندن بیماری به نابینایانی باشد که در اثر کهولت و تباهی لکه زرد، بینایی خود را از دست دادهاند.
سلولهای ما دایما در حال مردن و جایگزین شدن با سلولهای تازه هستند. اما وقتی پا به سن میگذاریم، سرعت مرگ سلولها، بیش از سرعت جایگزینی آنها میشود. همچنین سلولهای عصبی حاوی سلولهای گیرنده حساس به نور نمیتوانند به خوبی خود را احیاء کنند. این گروه از سلولهای عصبی به شکل سلولهای مخروطی و میلهای در پشت چشممان واقع شده اند. سلولهای میلهای، تصاویر مربوط به نور ضعیف را جمعآوری میکنند و سلولهای مخروطی برای دیدن رنگها و تیزبینی مهم هستند. در بیماریهای چشمی مربوط به سن بالا معمولا سلولهای مخروطی میمیرند و اگر سلولهای میلهای را بتوان داخل چشم احیاء کرد، ممکن است بتوان تمام بیماریهای چشمی را که سلولهای گیرنده نوری را هدف قرار داده و از بین میبرند، درمان کرد و بینایی از دسترفته را بازگرداند. بهمنظور بازسازی این سلولها، دانشمندان با استفاده از ژندرمانی سلولهای گلیا را وادار به تقسیم و تولید سلولهای جدید و از سر گرفتن فرآیند احیاء کردند و سپس توانستند کاری کنند که سلولهای گلیا هنگام بازسازی، سلولهای جدید را به سلولهای میلهای تبدیل کنند. این سلولها می توانند با سلولهای میلهای دیگر در شبکیه چشم، ارتباط برقرار کنند و فرد بینایی خود را بهدست آورد.
محققان امیدوارند بتوانند همین روش درمانی را در انسان نیز بهکار برده و با احیاء سلولهای میلهای، بینایی را به میلیونها نابینا در سراسر دنیا بازگردانند.