امسال به بازنشستگان هفت میلیون تومان وام پرداخت خواهد شد
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران درباره نحوه تامین منابع اعتباری برای پرداخت وام بازنشستگان به میزان گفت: منابع این وام از طریق بانک رفاه تامین میشود. البته، چون بهره بانکی را چهار درصد به ما میدهند مبلغ مازاد بر آن را خود سازمان تامین اجتماعی به بانک رفاه پرداخت میکند. سال گذشته اعتباری که برای این کار اختصاص داده شد در حدود دو هزار و دویست میلیارد تومان بود. امسال تقریبا دو هزار و ششصد میلیارد تومان مجموع وامی هست که به بازنشستگان تعلق گرفته است.
علی دهقان کیا گفت: بعضی از بازنشستگانی که به ما مراجعه میکنند برای مبلغی در حدود دو میلیون تومان هم گرفتار هستند. خیلی از بازنشستگان ما به خاطر نیازها و ضرروتهایی که دارند برای همین مبالغ هم سر و دست میشکنند و مرتب هم برای دست پیدا کردن به این وام پیگیری میکنند.
وی ادامه داد: اما یکی از مشکلاتی که ما درحال حاضر داریم به این چند سیستمی بر میگردد که باید با هم هماهنگ بشوند تا ما بتوانیم ثبت نام بازنشستگان برای پرداخت این وامها را آغاز کنیم. الان در این زمینه ناهماهنگیهایی وجود دارد. البته با تلاشی که آقای بیات رئیس سازمان عالی بازنشستگان انجام میدهند و پیگیریهایی که مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی دارند و تعاملی که با مدیرعامل بانک رفاه دارند امیدواریم در تیرماه بتوانیم فرایند ثبت نام بازنشستگان برای پرداخت وام را شروع کنیم. مبلغی هم که برای این وام در نظر گرفته شده هفت میلیون تومان به ازای هر نفر است.
دهقان کیا در واکنش به اینکه چه تعداد از بازنشستگان از این وام بهره مند میشوند گفت: باید رقم دوهزار و ششصد میلیارد را تقسیم بر هفت بکنیم تا ببینیم چه عددی به دست میآید. بر این اساس به طور تقریبی این وام به حدود چهارصد هزار نفر خواهد رسید.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران درپاسخ به اینکه چنین مبالغی چه گرهی از کار بازنشستگان میتواند باز کند اظهار داشت: این وام با توجه به حجم تورمی که در کشور وجود دارد ممکن است هیچ گرهی را باز نکند. اما این را هم در نظر بگیریم که بعضی از بازنشستگانی که به ما مراجعه میکنند برای مبلغی در حدود دو میلیون تومان هم گرفتار هستند. ما نباید به خودمان نگاه کنیم. خیلی از بازنشستگان ما به خاطر نیازها و ضرروتهایی که دارند برای همین مبالغ هم سر و دست میشکنند و مرتب هم برای دست پیدا کردن به این وام پیگیری میکنند. در هر حال این وام چیزی است که در توان ماست.
وی افزود: نکتهای که هست بانک رفاه هم به راحتی این موضوع را نپذیرفته و فشار دوستان و همکاران باعث شده تا مسوولان بانک رفاه قبول کرده اند این وام را در اختیار ما بگذارند. اینکه تصور شود ما به راحتی میتوانیم از بانکها درخواست وام کنیم و بعد آنها هم برای هر نفر پنجاه میلیون تومان اختصاص دهند که مشکلاتشان حل شود این یکی از آرزوها و خواستههای ما هست، ولی شرط تحققش این است که پولی وجود داشته باشد. اما وقتی پول و اعتبار لازم وجود ندارد انجام چنین کاری یک حرکت سنگین است و همین الان هم با مشکلات زیادی مواجه هستیم.
دهقان کیا درباره اینکه اگر مشکل کمبود اعتبارات وجود دارد پس چگونه رقم اعتبارات مربوط به این وام نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده گفت: با همتی که دوستان ما در کانون عالی بازنشستگان داشتند و تلاش مدیرعامل وقت سازمان تامین اجتماعی که دنبال ارائه خدماتی برای بازنشستگان بود این اتفاق افتاد. وگرنه این امکانپذیر نیست که رقم اعتباری که برای وام بازنشستگان اختصاص پیدا کرده یک دفعه از دو میلیارد و دویست میلیون به دو میلیارد و ششصد میلیون تومان برسد. من فکر میکنم ما باید همه جوانب را ببینیم و بعد در مورد این مساله صحبت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته ما ۹ هزار میلیارد تومان پرداختی برای بازنشستهها داشتیم که امسال این رقم به بالای شانزده هزار میلیارد تومان رسیده است. تامین این مبلغ شانزه هزار میلیارد تومان پول نقد برای پرداخت حقوق بازنشستگان به سادگی اتفاق نمیافتد. در کنار این باید در نظر گرفته شود بخش بزرگی از این پول بابت متناسب سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۰ است. من تصور میکنم منابع مربوط به این متناسب سازی باید تعریف بشود. بر اساس بند واو تبصره دو بودجه سال ۱۴۰۰ که دولت به مجلس داده هرگونه هزینهای که به سازمان تامین اجتماعی تحمیل میشود باید توسط دولت تامین شود نه خود سازمان.
دهقان کیا افزود: درآمدی که تامین اجتماعی دارد مربوط به حق بیمهای است که از شاغلان میگیرد و بعد با تکیه بر همان حق بیمههایی که دریافت میکند پرداختی بازنشستگان را تامین کند. وقتی هزینههای مازاد پیش میآید باعث ایجاد کسری میشود. الان هم البته این کسریها وجود دارد. چون دولت قرار بود سی و دو هزار میلیارد تومان بدهی را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند، اما هنوز نه پولی پرداخت نشده و نه کارخانه مناسبی به تامین اجتماعی واگذار شده است. مسوولان دولتی همچنان مدعی هستند که این کار در مراحل آخر قرار دارد. اما نباید از یاد ببریم این مبلغ مربوط به سال گذشته بود.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران ابراز داشت: امسال هم بودجه هشتاد و نه هزار میلیاردی که مسوولان دولت گفتند به تصویب رسیده تصور میکنم هنوز اندر خم یک کوچه مانده است. یعنی هنوز کمیته اولیه تشکیل نشده که بررسی شود در کجا چه کارخانههایی باید واگذار شود تا آن کارخانهها سودآور باشند و در آینده سازمان تامین اجتماعی با زیان دهی این کارخانهها گرفتار نشود. البته ما به مسوولان تامین اجتماعی این ایمان و اطمینان را داریم که آنها به این مسائل توجهات لازم را دارند. اما این نگرانی هم وجود دارد که مسوولان دولتی به یکباره قیمت هزار تومان و دو هزار تومان بابت بدهی هایشان به ما نیندازند.
وی ادامه داد: اینها مشکلاتی است که ما در حال حاضر داریم و نباید تصور شود در سازمان تامین اجتماعی به راحتی اعتبارات تامین میشود و بودجه هم به اندازه کافی وجود دارد. ما طی چند سال گذشته حدود چهل و سه هزار میلیارد تومان از بانکها وام گرفته ایم. البته در این یکی دو سال اخیر که مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی به کار گمارده شده ما وامی دریافت نکرده ایم، اما قبل از این مدت مسوولان تامین اجتماعی مدام از بانک رفاه وام گرفته اند. الان چهل و سه میلیارد تومان به بانک رفاه بدهکار هستیم آن هم با بهره سی و پنج درصد؛ بنابراین اینکه گفته شود بودجه و امکانات وجود دارد تصور درستی نیست.
میزان