امروز گره کور قیمتگذاری خودروهای داخلی باز میشود؟
حرفوحدیثها درباره قیمتگذاری خودرو بالا گرفته است. اخبار غیر رسمی حاکی از آن است که قیمتگذاری خودرو پشت درهای بسته انجام و تصویب شده است؛ اما خودروسازان و شورای رقابت فعلا برای اعلام قیمتها احتیاط میکنند! این موضوع در حالی رخ میدهد که چندی پیش یک نامه در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد ایرانخودرو قیمت پژو ٢٠٦ را تنها با اختلاف جزیی با بازار آزاد نرخگذاری کرده است. نامهای که البته ایرانخودرو تکذیب کرد و آن را جعلی دانست. این حواشی از نشست دیروز هیأت دولت دور نماند و خبرنگاران از رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره قیمتگذاری خودرو پرسیدند و او هم جواب عجیبی داده است. رحمانی به خبرنگاران گفته است: «عرضه خودرو با قیمت ٥درصد زیر قیمت بازار تصویب نخواهد شد.»
این پاسخ به عقیده فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو، تنها خیال دلالان را راحت کرده است و مصرفکننده همچنان گرفتار سیکل معیوب قیمتگذاری خودرو و کیفیتهای نازل است.
حالا خودروسازان درست در شرایطی برای افزایش قیمتها چانهزنی میکنند که سالهاست گزارشهای شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران از وضع کیفی خودروهای ایران نتیجه تقریبا یکسانی دارد و هیچگونه تغییر محسوسی درباره رشد کیفیت خودروهای ایرانی احساس نمیشود. این موضوع در حالی رخ میدهد که در دولت یازدهم محمود واعظی که سکاندار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود، سه سال مقابل تغییر قیمت اپراتورها و مخابرات ایستاد و افزایش قیمتها را مشروط به افزایش کیفیت خدمات مخابراتی و ارتباطی دانست. در وزارت صنعت اما مسأله کیفیت خودرو گویا اهمیت چندانی برای متولیان ندارد و درخواست افزایش قیمت خودروسازان بیچون و چرای خاصی پذیرفته میشود.
حاشیه سود گزاف برای دلالان
در حالی که اختلاف شدید قیمت خودرو در کارخانه و بازار آزاد حاشیه سود گزافی برای دلالان رقم زده است، رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه تعیین قیمت جدید برای خودروهایی مشمول قیمتگذاری در حال بررسی در کارگروه تنظیم بازار است، گفته است: «هر آنچه که در قرارداد خودروسازان با مشتریان وجود دارد، ملاک است. بسیاری از افزایش قیمت خودروها تا کمتر از ٥درصد قیمت بازار سخن گفتهاند که اینها بر اساس حدس و گمان و نظر شخصی است.»
وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: «در حال حاضر سازمان حمایت در حال انجام بررسیهای لازم بر اساس اسناد و مدارک خودروسازان است و در این زمینه انشاءالله نظر خواهد داد.»
رحمانی با تأکید بر اینکه من به دنبال ساماندهی صنعت خودرو در بخشهای مختلف ازجمله قیمت، ساخت داخل، ارتباط با قطعهسازان و قراردادهای پیشفروش هستم، خاطرنشان کرد: «قطعا آنچه که درباره فروش خودروی خودروسازان به قیمت ٥درصد کمتر از قیمت بازار مطرح شد، تصویب نمیشود. آنچه که در این زمینه مطرح شد، آن بود که برخی از خودروسازان پیشنهاد کردند که خودروهایی که مشمول قیمتگذاری نمیشوند را به قیمت ٥درصد زیر قیمت بازار عرضه کنند تا قیمتها را کاهش دهند اما در این زمینه قطعا کارگروه تنظیم بازار افزایش معقولی را تصویب خواهد کرد.»
نگران قیمت گوشت و نان نیستند نگران قیمت ٤٠٥ هستند!
این موضوع درحالی رخ میدهد که فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو، به «شهروند» میگوید که شورای رقابت و دولت نهتنها در قیمتگذاری خودرویی که زیر ٤٥میلیون تومان است، دخالت میکنند که اجازه نمیدهند کارخانه هایما و مزدا ٣ خودروی ٣٠٠میلیون تومانی را هم بر اساس منطق اقتصادی بفروشد.
او میگوید که برایش عجیب است وزارت صنعت نگران قیمت نان و گوشت نیست اما نگران قیمت پژو ٤٠٥ است! مگر قیمتگذاری خودرو چقدر استراتژیک و حیاتی است که دولتها حاضر نیستند از قیمتگذاری دستوری دست بکشند؟! زاوه ادامه میدهد که نمیفهمد چرا دولتها اجازه نمیدهند خودروساز خودرویش را به قیمتی بفروشد که خودش تشخیص میدهد درست است و چرا اجازه نمیدهند تعرفهها ارزان شود تا مصرفکننده خودش تشخیص بدهد که چه خودرویی بخرد؟!
این کارشناس خودرو تأکید میکند تا زمانی که وضع این است که دولت در قیمتگذاری خودرو دخالت کند هرگز نباید انتظار داشته باشید که تویوتا و هیوندایی برای تولید و فروش به بازار ایران بیایند و مصرفکننده بتواند خودرویی را به دور از زورگویی انحصار طولانی خودروسازان ورشکسته خریداری کند.
منبع:شهروند