افزایش شیوع بیماریها با کاهش مصرف شیر
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد گروه لبنیات در مردادماه با رشد 25.1 درصدی قیمت ها، بیشترین افزایش بها را بین کالاهای اساسی به خود اختصاص داد. افزایش قیمتی باعث شد تا مصرف لبنیات به طور نگران کننده ای از سبد مصرف خانوارها کاهش یابد.
گزارش بانک مرکزی از متوسط قیمت خرده فروشی برخی مواد خوراکی در سطح شهر تهران در هفته منتهی به دوم شهریورماه نشان می دهد که گروه لبنیات شامل ماست، پنیر، کره و شیر به طور متوسط در مردادماه 25.1 درصد رشد قیمت تجربه کرده اند؛ میزان افزایش بهای کالاهای این گروه در هفته پایانی مرداد چهار دهم درصد و رشد قیمت ها در یکسال منتهی به هفته یاد شده 37.8 درصد بوده است.
علی احسان ظفری، رییس هیات مدیره اتحادیه لبنی ایران درباره خروج لبنیات از سبد مصرف خانوارها هشدار داد و گفت: با افزایش قیمت لبنیات در ماه های اخیر مصرف سرانه این محصول به شدت کاهش یافته تا جایی که لبنیات در حال خارج شدن از سبد مصرف خانوارهاست. ادامه روند کاهش مصرف لبنیات خانوار نگران کننده است.
به گفته وی، تداوم این روند میتواند زمینه ساز بروز بیماریهای متعدد میان مردم و همچنین تعطیلی کارخانهها و خروج صنعت لبنیات از چرخه تولید کشور شود.
وی سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش قیمت شیر خام و خرید تضمینی این محصول از دامداران را ناقص دانست و ادامه داد: بخشی از این افزایش قیمت ها ناشی از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی است که موجب افزایش 100 درصدی قیمت شیر خام شده است.
این مقام صنفی تاکید کرد با توجه به اینکه دولت ارز چهار هزار و 200 تومانی به نهاده های دام اختصاص داده است علتی برای افزایش 2 برابری قیمت شیر خام وجود ندارد.
وی افزود: در خرید تضمینی، دولت شیر خام را می خرد و آن را به شیر خشک تبدیل و صادر می کند.
به گفته وی، با وجود ممنوعیت صادرات شیر خشک می توان آن را با کد گمرکی مربوط به پودر آب پنیر و ام.پی.سی (مشتقات شیر) از کشور خارج کرد. به دلیل گرانی محصولات لبنی مردم برای تهیه این محصول با مشکل روبرو شده اند بنابراین صادرات، بر حجم مشکلات می افزاید؛ از این رو تصمیم به ممنوعیت صادرات، اقدام درستی بود که باید با ابزارهای نظارتی بیشتری دنبال شود.
رییس سازمان مرکزی تعاون روستایی دیروز تاکید کرد میزان خرید شیرخام دولت به حداقل ممکن رسیده است.
به گفته وی، در ٢٥ روز گذشته دولت حتی یک لیتر شیر نخریده است.هم اکنون٩٧ درصد بازار شیرخام دست بخش خصوصی است.
سرانه مصرف سالانه شیر از 100 به 70 کیلو کاهش یافت
مرتضی صفوی، متخصص تغذیه گفت: میانگین جهانی سرانه مصرف شیر 150 کیلوگرم است که مقایسه این آمار با میزان مصرف شیر در ایران نشان از کمبود مصرف این ماده غذایی مفید در کشورمان دارد.
وی افزود: طبق آمار، سرانه مصرف سالانه شیر از 100 به 70 کیلوگرم در یک سال اخیر در کشور کاهش یافته است که با توجه به افزایش بهای این ماده غذایی احتمال کاهش بیشتر نیز وجود دارد؛ این مساله میتواند به سلامت جامعه لطمه زند و افراد را در معرض انواع بیماری ها قرار دهد.
وی با اشاره به افزایش بهای لبنیات از جمله شیر در روزهای اخیر، اظهار داشت: با توجه به اینکه شیر از عناصر اصلی برای حفظ و ارتقای سلامتی برای اقشار مختلف جامعه است، نباید افراد از مصرف آن خودداری و آن را از سبد غذایی حذف کنند.این ماده مفید غذایی حاوی پروتئین، کلسیم و مواد مغذی است و مصرف آن در تمام گروه های سنی مختلف از زمان تولد ضروری و لازم است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: شیر به عنوان منبع کلسیم، ویتامین ها و مواد مغذی در محکم سازی استخوانها مفید است و استرس را برطرف می کند. کلسیم که نقش اساسی در شکل گیری و استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد، از مهمترین ترکیبات موجود در شیر است و فسفر که برای بسیاری از واکنشهای شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیمها لازم است و در رشد و ترمیم بافتی دخالت دارد، در میان املاح موجود در شیر وجود دارد. همچنین سدیم و پتاسیم که در تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول های بدن نقش ایفا می کنند، با خوردن شیر دریافت می شوند.
وی افزود: نوشیدن شیر در بهبود برخی عوارض قاعدگی که با نام سندرم پیش از قاعدگی معروف است، نقش به سزایی دارد؛ بسیاری از زنان قبل از دوران قاعدگی دچار نشانههایی از جمله افسردگی، اختلالات خلقی، کمردرد و سردرد می شوند که مصرف شیر می تواند این نشانهها را تسکین دهد.
متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف شیر برای داشتن ناخنها، دندانها و موهای سالم لازم است، اظهار داشت: مصرف این نوشیدنی به دلیل اینکه کلسیم فراوانی دارد، به همراه ویتامین D باعث استحکام استخوانها و دندان ها، تقویت رشد و پیشگیری از ریزش مو می شود، وجود کلسیم به همراه ویتامین A، ویتامین های گروه B و پتاسیم نیز مانع از نرم و نازک شدن مو می شود و به درخشان شدن آن کمک فراوان می کند.
صفوی اظهار داشت: اسید آمینه های داخل شیر باعث پیشگیری از بیماری های قلبی، عروقی و سرطان ها می شود و برای حفظ ماهیچه ها بسیار مفید است.
وی اضافه کرد: مصرف یک لیوان شیر در روز عضلات متشنج را شل و اعصاب را آرام می کند.
متخصص تغذیه گفت: یکی دیگر از خواص شیر، قابلیت آن در رفع سموم ناشی از آلودگی های محیطی است که می تواند منشا بسیاری از بیماری ها باشد؛ از این رو توصیه می شود شیر به صورت روزانه مصرف شود.
وی افزود: اگر شیر مصرف نشود، شیوع بیماری ها افزایش می یابد که هزینه های سنگین درمانی را نیز به همراه خواهد داشت؛ پس بهتر است به رغم افزایش بهای شیر، مصرف روزانه این ماده غذایی قطع نشود.