افزایش احتمال برخورد نظامی در شمال سوریه با تهدید مستقیم از سوی آنکارا
یکی از مناطق سوریه که همچنان وضعیت پیچیده ای را دارد و به نظر می رسد دستور کار مشخصی برای حل وضعیت پیچیده آن وجود ندارد شمال سوریه و به ویژه ادلب و شمال حلب است. جایی که گروه های کرد، ارتش سوریه، ارتش ترکیه و گروه های تروریستی تحریرالشام و احرارالشام حضور دارند و همه آن ها دیگری را تهدیدی علیه خود قلمداد می کنند.
به گزارش تابناک، در همین زمینه به نظر می رسد سخنان روز گذشته وزیر خارجه ترکیه نشان دهنده وقوع تحولات جدیدی در شمال سوریه باشد.
وزیر امور خارجه ترکیه روز سه شنبه در اظهاراتی اعلام کرد که احتمال انجام عملیات نظامی ارتش ترکیه در شمال سوریه هنوز وجود دارد.
«مولود چاووش اوغلو» با اعلام این مطلب در ادامه گفت: ترکیه دیگر دمشق را یک تهدید نمی داند اما همچنان امکان انجام عملیات نظامی ارتش ترکیه در شمال سوریه وجود دارد.
به گفته چاووش اوغلو، احتمال انجام عملیات نظامی از سوی ارتش ترکیه در «عفرین» سوریه برای مقابله با تهدیدها وجود دارد.
وزیر خارجه ترکیه در این رابطه گفت: شاخه گروه تروریستی پ ک ک در سوریه، حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) و شاخه نظامی آن در عفرین هستند و این منطقه هم اکنون یکی از مهمترین پایگاه های پ ک ک محسوب می شود.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه با شبکه ان تی وی این کشور گفت: اگر لازم باشد آنکارا با مسکو جهت عملیات نظامی علیه یگانهای مدافع خلق کرد ویا هر تهدید دیگری در سوریه به هماهنگی میپردازد. یگانهای مدافع خلق کرد احتمالا تهدید به حساب بیایند و اگر عملیات نظامی علیه آنها انجام دهیم با هماهنگی همپیمانمان روسیه این کار را خواهیم کرد. گروههای کرد متفاوتی در سوریه وجود دارند که ما ارتباطمان را با آنها حفظ خواهیم کرد. ما علیه کردها نیستیم در کنار آنها هستیم اما این درباره تروریستها نیست و ما در این باره با طرف روس صحبت کردهایم.
چاووش اوغلو گفت: ما مخالف مشارکت گروههای کرد در روند حل و فصل بحران سوریه نیستیم و لیستی از گروههای کرد را که درباره آنها توافق صورت گرفته به روسیه دادهایم. وی گفت: ایران نیز با یگانهای مدافع خلق کرد به دلیل ارتباطش با حزب کارگران کردستان ترکیه(پکک) مخالف است. روسیه نیز حتی اگر از موضع ما دفاع نکند اما به موضع ما احترام میگذارد.
نکته مهم اینکه چاووش اغلو گفته است دیگر دولت سوریه را یک تهدید برای ترکیه نمی داند، اما اگر تهدیدی از جانب ارتش سوریه متوجه ارتش ترکیه شود، آنکارا به آن واکنش نظامی نشان خواهد داد.
این اظهارات وزیر خارجه ترکیه بی ارتباط با آغاز عملیات ارتش سوریه در ادلب و همچنین اعلام خروج نیروهای روسیه از سوریه نیست.
ارتش سوریه از چند روز پیش عملیات گسترده ای را برای پاکسازی استان ادلب آغاز کرده است. جایی که نیروهای تحریرالشام و احرارالشام حضور دارند. ترکیه نیز پس از توافقی که با روس ها در آستانه قزاقستان داشت، نیروهای خود را به این استان به بهانه مبارزه با تحریرالشام و پ.ک.ک گسیل کرد.
دولت سوریه نیز علی رغم توافقی که میان روسیه و ترکیه در این زمینه حاصل شد، بارها خواهان پایان حضور نظامی و اشغالگری ترکیه در سوریه شد.
لذا اکنون با پیشروی ارتش سوریه به سمت ادلب و از سوی دیگر حضور نظامی ترکیه در این منطقه، احتمال برخورد میان ارتش سوریه و ترکیه وجود دارد.
از سوی دیگر، ترکیه با اعلام خروج نیروهای روسی از سوریه، دست خود را برای هر گونه اقدام نظامی باز می بیند.
در همین زمینه، روزنامه «ینیشفق» نزدیک به دولت ترکیه، در مطلبی به بررسی صدور دستور خروج نیروهای روسی از سوریه پرداخته و نوشت درپی این اقدام، هر لحظه امکان آغاز عملیات نظامی نیروهای مسلح ترکیه در شمال سوریه و منطقه «عفرین» وجود دارد.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز گذشته دوشنبه طی سفری از پیش اعلام نشده به پایگاه هوایی «حمیمیم» در سوریه، ضمن دیدار با «بشار اسد» همتای سوری خود، دستور آغاز خروج بخش بزرگی از نظامیان روسی از این کشور را صادر کرد.
این روزنامه با ارائه آماری از تعداد نظامیان روسی در سوریه نوشت: «با پایگاههایی در حمص، طرطوس، تدمر، حلب، عفرین و لاذقیه، روسیه حدود 7 هزار نیرو، 50 جنگنده، 40 بالگرد، 80 تانک، دهها خودروی زرهی و صدها توپخانه در سوریه دارد که قرار است تعداد عمده ای از آن ها از سوریه خارج شوند. سامانههای پدافند موشکی S-400 اما با صدور دستور خروج، در پایگاههای حمیمیم و طرطوس باقی میمانند.»
ینیشفق در پایان تاکید کرد درپی خروج نیروهای روسی، راه برای آغاز عملیات نظامی ترکیه در عفرین که شامل جبهه 170 کیلومتری است، باز میشود تا این منطقه از اشغال کُردهای حزب کارگران کردستان «پ.ک.ک» آزاد شود.
در این زمینه باید به چند نکته اشاره کرد:
نخست آنکه، ترکیه توانسته موافقت روسیه برای انجام عملیات در شمال سوریه علیه کردها را اخذ کند.
دوم، ترکیه قصد دارد از خلاء به وجود آمده ناشی از خروج نیروهای روسیه از سوریه به نفع خود استفاده کند و بدون توجه به ملاحظات روسیه، کار کردها در عفرین را یکسره کند.
سوم، ترکیه قصد دارد تا مدت معینی به حضور نظامی خود در شمال ادلب ادامه دهد و ارتش سوریه نیز در حال پیش روی به سمت نیروهای ترکیه است. این مسئله می تواند منجر به برخورد میان ارتش دو کشور شود.