اعلام جنگ آمریکا علیه چین/ پکن خطاب به واشنگتن: با آتش بازی می کنید
آمریکا دونالد ترامپ ظاهرا به دنبال باز کردن جبهه های مختلف جنگ اقتصادی در سراسر جهان است؛ از جنگ تجاری با اروپا و کانادا به عنوان متحدان واشنگتن که بگذریم، اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران نیز بخشی از سیاست های یکجانبه گرایانه ترامپ است که اکنون نیز با اعلام جنگ تجاری با چین وارد فاز جدیدتری شده است.
به گزارش تابناک، روز گذشته رئیس جمهور آمریکا با دستور اعمال تعرفه های سنگین بر ده ها میلیارد دلار کالای چینی رسما جنگ تجاری ضد چین را آغاز کرد.
طبق دستور ترامپ 50 میلیارد دلار از کالای های استراتژیک چین نظیر قطعات هواپیما، رایانه و فرستنده های رادیویی مشمول اعمال تعرفه های جدید خواهند شد.
در این راستا ترامپ تهدید کرده است اگر چین بخواهد مقابله به مثل کند این کشور بر روی 200 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از چین 10 درصد تعرفه بیشتر در نظر خواهد گرفت که این تقریبا بیشتر تبادلات تجاری طرفین را شامل می شود و یک جنگ تجاری همه جانبه را برای طرفین باعث می شود.
در ادامه چین در واکنش به اعمال تعرفههای جدید واشنگتن علیه این کشور که از امروز وضع شد، اعلام کرد آمریکا بزرگترین جنگ تجاری را در تاریخ اقتصادی آغاز کرده است. تعرفههای ۲۵ درصدی واشنگتن بر کالاهای وارداتی مختلف چین اعمال شدند.
در بیانیه وزارت بازرگانی چین آمده است: «آمریکا در ۶ ژوئیه تعرفههای ۲۵ درصدی به ارزش ۳۴ میلیارد دلار را بر واردات چین اعمال کرد. آمریکا قوانین تجاری سازمان تجارت جهانی را نقض کرده و بزرگترین جنگ تجاری تاریخ اقتصاد را آغاز کرد».
وزارت خانه های خارجه و بازرگانی چین روز گذشته در بیانیه هایی به رییس جمهوری آمریکا و دولت وی هشدار دادند «بازی با آتش» برای همه طرف ها خسارت بار خواهد بود و افزودند: «پکن برای مقابله به مثل آماده است».
این در حالیست که دولت چین دیروز اعلام کرده بود که وارد جنگ تجاری نمی شود مگر اینکه آمریکا اولین تیر این جنگ را شلیک کند.
در پی تشدید تنش های تجاری بین آمریکا و چین، ارزش یوان و شاخص سهام در بازارهای مالی چین با کاهش روبرو شده است.
تعرفههای ۲۵ درصدی دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بر ۸۱۸ کالای وارداتی چین اعمال میشوند. این مرحله نخست اعمال تعرفهها است و آمریکا تهدید کرده در کل تعرفهها را بر کالاهای چینی به ارزش ۴۵۰ میلیارد دلار اعمال میکند.
گائو فنگ، سخنگوی وزارت بازرگانی چین هشدار داد تعرفه های پیشنهادی به زنجیره های عرضه بین المللی و از جمله شرکت های خارجی فعال در دومین اقتصاد بزرگ جهان لطمه خواهد زد.
گائو افزود: «اگر آمریکا تعرفه ها را به اجرا بگذارد، آنها در حقیقت بر تعرفه های وضع شده بر شرکت های تمام کشورها و از جمله شرکت های چینی و آمریکایی خواهد افزود… اقدامات آمریکا اساسا حمله ه عرضه جهانی و زنجیره های ارزش است. به بیان ساده، آمریکا در حال آتش گشودن به روی کل جهان و از جمله خودش است.»
وی افزود: «چین در مواجهه با تهدیدات و اخاذی (آمریکا) به زانو در نخواهد آمد و از اراده خود جهت دفاع از تجارت آزاد و سیستم چند جانبه کوتاه نخواهد آمد.»
وی در پاسخ به این سوال که آیا در جریان جنگ تجاری، شرکت های آمریکایی در چین هدف «اقدامات کیفی» قرار خواهند گرفت گفت، دولت چین از حقوق قانونی تمام شرکت های خارجی در این کشور حفاظت خواهد کرد. «ما به ارزیابی تاثیرات احتمالی جنگ تجاری آغاز شده توسط آمریکا بر شرکت ها ادامه می دهیم و به شرکت ها برای کاهش اثرات شوک های احتمالی کمک خواهیم کرد.»
از دیدگاه بسیاری از ناظران این اقدامات آمریکا در واقع «حکمفرما کردن قانون جنگل» در تجارت بین المللی است و برای همین روزنامه گلوبال تایمز چین هشدار داده است که ترامپ با این تحرکات یکجانبه در حال ایجاد هرج و مرج در نظام تجارت جهانی است.
کارشناسان می گویند آمریکا بی توجهی زیادی به سامانه های تجاری بین المللی نشان می دهد برای اروپا، چین و کشورهای دیگر خط و نشان می کشد و حتی تهدید کرده است که از سازمان تجارت جهانی عبور می کند و یکجانبه گرایی را برای تامین منافع خود به بیشترین حد رسانده است.
همه کشورهای هدف، تعرفه تهدید کرده اند با آمریکا وارد رویارویی تجاری می شوند و یک «جبهه متحد جهانی» در برابر ترامپ و دولت وی در حال شکل گیری است در داخل آمریکا هم زمزمه هایی از نارضایتی های عمومی به گوش می رسد که روزها و هفته های آینده می تواند دوران سختی برای حکمرانان کاخ سفید باشد.
بویژه آنکه اروپا اعلام کرده است بر روی 300 میلیارد دلار از کالاهای صادراتی آمریکا تعرفه وضع می کند و کانادا نیز گفته است اهمیتی به این نمی دهد که آمریکا چه اندیشه ای دارد هر حرکتی از سوی آمریکا را در زمینه تعرفه های تجاری تلافی می کند این موضوع بخصوص با توجه به اینکه دو کشور شرکای بزرگ تجاری هستند برای آمریکا زیان زیادی به دنبال خواهد داشت.
در واقع آنچه امروز در حال شکل گیری است دیگر مساله جنگ تجاری چین و آمریکا نیست بلکه بروز یک نبرد تجاری جهانی است که به رهبری آمریکا در حال گسترش است و کنترل آن اما در آینده از دستان این کشور طبیعتا خارج خواهد شد و بازیگران دیگر با اتحاد خود می کوشند تا این کشور را زمین گیر کنند و اجازه ندهند بیش از این سامانه های تجاری بین المللی را بی سر و سامان کند.
«لو شوان» کارشناس و از ناظران مسایل تجاری در چین می گوید که ترامپ کارهایی را در جهان انجام می دهد که پیش از این کسی نکرده است و نوعی نظام تجاری در حال شکلگیری است که بیشتر به هرج و مرج تجاری می ماند و هیچ نشانی از دوراندیشی در آن مشاهده نمی شود.
این کارشناس می گوید که رییس جمهوری آمریکا خیلی علاقه مند است با اظهار نظرهای خود دیگر کشورها را مرعوب کند غافل از اینکه این گفته ها باعث می شود تا دیگران نیز به رویکردهای تلافی جویانه روی آورند.
«لو شوان» می گوید متاسفانه اشتباه اصلی ترامپ این است که فکر می کند در یک جنگ تجاری این آمریکاست که از میدان پیروز خارج می شود در صورتی که پس از شروع نبرد، دیگر ماشه اسلحه در دستان وی نخواهد بود.