اصرار آمریکا بر تأمین منافع رژیم صهیونیستی در برجام است/ توافق هسته‌ای منافعمان را تأمین نکند خارج می‌شویم

    کد خبر :257409

کارشناس ارشد مسائل منطقه گفت: در حقیقت اگر این خرده‌فرمایشات مقامات رژیم صهیونیستی مهیا شود آمریکا نیز از برجام خارج نمی‌شود و رژیم صهیونیستی نیز …

مرتضی غرقی، کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه در خصوص اظهارات اخیر خانم هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل مبنی بر اینکه ایران حتی در صورتخروج آمریکا از برجام از این توافق نامه خارج نخواهد شد، گفت: در حقیقت اظهارات خانم هیلی در راستای هجوم تبلیغاتی آمریکا علیه ایران است. موضوع خروج آمریکا از برجام موضوعی است که اسرائیل آن را به آمریکایی‌ها دیکته کرده است.

وی افزود: به طور واضح کارشناسان آمریکایی مطمئن هستند که خروج از برجام به نفع آمریکا نخواهد بود، چون این کشور دچار انزوای سیاسی در جهان خواهد شد و به نوعی انفعال در معاهدات بین المللی خواهد رسید.

غرقی با اشاره به اینکه سیاست کاهش تنش‌ها بین ایران و آمریکا از زمان روی کار آمدن ترامپ به شدت رو به افول است، گفت: این اتفاق در جامعه بین المللی مضرات زیادی برای ایران و آمریکا به دنبال دارد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه با اشاره به اظهارات اخیر مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص برجام گفت: مقامات اسرائیلی عنوان می‌کنند الزاما مسئله خروج از برجام مطرح نیست، اما دو نکته مدنظر است که در توافق نامه برجام باید لحاظ شود. نکته اول افزایش میزان بازرسی بر اماکن هسته‌ای است و نکته دوم این است که مسیری که بعد از ۱۵ سال ایران مجددا می‌تواند فعالیت‌های هسته‌ای خود را از سر گیرد باید لغو شده و محدودیت‌های ایران همیشگی اعمال شود.

وی ادامه داد: در حقیقت اگر این دو خواست مقامات رژیم صهیونیستی مهیا شود آمریکا نیز از برجام خارج نمی‌شود و رژیم صهیونیستی نیز دیگر در این زمینه به آمریکایی‌ها فشار نمی‌آورد. این به معنی آن است که خود اسرائیل هم که عامل اصلی فشار بر ایالات متحده برای خروج از برجام است می‌داند خروج این کشور از برجام به نفع آمریکا در عرصه بین الملل نخواهد بود.

غرقی در خصوص فرجام ماندن ایران در برجام گفت: ماندن ایران در برجام وابسته به تصمیمات مقامات کشورمان دارد آن‌ها اگر بدانند در برجام ماندن برخلاف منافع ملی است قطعا از آن خارج خواهند شد و پاسخی متقابل به آمریکا خواهند داد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه در خصوص تاکید آمریکا بر بازنگری در توافق نامه برجام گفت: این درخواست صراحتا درخواستی غیرمنطقی است که به غیر از ایران، چین، روسیه و اروپا نیز آن را رد کرده است، اما این مرحله، مرحله نشان دادن استقلال سیاسی اروپا به جهان است، چون این توافق یک توافق بین المللی است که یک طرف آن ایران است و طرف دیگر جامعه بین المللی است. در تعریف جامعه بین المللی باید گفت: منافع بین المللی در این قبیل توافق نامه‌ها نهفته است.

وی با اشاره به ادعای اروپایی‌ها مبنی بر اینکه برنامه هسته‌ای ایران و عدم نظارت بر آن یک تهدید برای امنیت بین المللی است، گفت: اروپایی‌ها بیش از این مذاکرات پرونده ایران را به همین بهانه‌های واهی به شورای امنیت ملی ارجاع دادند و در شرایط فعلی اگر آمریکا از برجام خروج کند و برنامه هسته‌ای ایران به شرایط قبل از قطعنامه‌ها علیه ایران برگردد همان امنیت بین المللی مورد ادعای اروپایی‌ها زیر سوال خواهد رفتو عامل و مسبب این قضایا کشوری جز آمریکا نخواهد بود.

غرقی افزود: اروپا اگر دنبال صلح و امنیت بین المللی است باید به آمریکایی‌ها برای جلوگیری از خروج از برجام فشار بیاورد به هر حال اقدام ترامپ در مورد خروج از برجام باعث خواهد شد سنگ روی سنگ در مناسبات بین المللی بند نشود و از لحاظ بین المللی حرف‌های ایالات متحده برای هیچ کشوری اعتبار نخواهد داشت.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه نمونه این ادعا را مذاکرات آمریکایی‌ها با کره شمالی دانست و گفت: اولین سوالی که در این مذاکرات از سوی کره‌ای‌ها پیش می‌آید این است که شما با ایران مذاکره کردید نتیجه مذاکرات چه شد؟ و این اعتبار توافقات بین المللی با آمریکا و حتی اروپا را زیر سوال می‌برد.

وی در ادامه با موشکافی سخنان اخیر نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: اینکه خانم هیلی گفته ایران از برجام خارج نمی‌شود نگاه و نظر شخص ایشان است که نمی‌داند ایران هنوز جایگزین‌های خود را در مسئله برجام رو نکرده و مقامات جمهوری اسلامی به خوبی می‌دانند اگر منافعی در برجام نداشته باشند و محدودیت‌ها علیه ایران اعمال شود قطعا ماندن در برجام عبث و بیهوده است.

غرقی افزود: این نوع نگاه در حقیقت نگاه مقامات آمریکایی است که فکر می‌کنند جمهوری اسلامی با بدترین شرایط هم در برجام خواهد ماند البته طرز فکر آن‌ها به خودشان مربوط می‌شود، اما ایران هنوز تصمیم خود را برای خروج یا ماندن در برجام نگرفته، چون موضع آمریکایی‌ها هنوز مشخص نیست.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه تصریح کرد: با وجود این روند رفتار آمریکایی‌ها نقض توافق برجام است، چون در حقیقت برجام با هدف کاهش تنش‌ها و رفع تحریم‌های ضد ایرانی منعقد شد که هیچ یک از آن‌ها در عمل اتفاق نیفتاد.

وی با بیان اینکه اروپا همیشه صحبت از حقوق بشر و رعایت قوانین بین المللی می‌زند، گفت: با این حساب چرا در شرایط فعلی اروپایی‌ها به صورت جدی با آمریکا برخورد نمی‌کنند این در حالی است که در توافق برجام بین ایران و ۱+۵ همه مقامات آژانس و اروپا معتقدند که ایران به تعهدات خود عمل کرد و وظیفه اتحادیه اروپا نیز ایستادگی در برابر آمریکاست. اگر به دنبال این است که در مجامع بین المللی اروپا به عنوان جامعه‌ای مستقل و تصمیم گیر شناخته شود باید این موضوع را اثبات کند.

غرقی در خصوص گفتگویی که اخیرا با جک استراو، وزیر خارجه سابق انگلیس داشته است و اینکه آیا اروپا پایبند به برجام خواهد بود یا دلار‌های آمریکایی برای آن‌ها وسوسه برانگیزتر خواهد بود، گفت: یکی از مشکلات در روابط آمریکا و اروپا عدم استقلال مالی اروپایی هاست یعنی اروپا و آمریکا در بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و نهاد‌های بین المللی ارتباط‌هایی نزدیک و جدی دارند و این موضوع دست اروپا را تا حد زیادی می‌بندد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه با تاکید بر اینکه دنیا تنها آمریکا نیست، گفت: اروپا باید بداند روسیه و چین بخشی از جامعه بین المللی هستند. آسیا نیز بخشی از جامعه بین المللی است و جمهوری اسلامی هم جزو کشور‌هایی است که می‌تواند منافع اروپایی‌ها را تامین کند و اروپا حتی اگر دنبال منافع سیاسی و اقتصادی خود است قطعا باید از مواضع برجام حمایت کند.

وی با اشاره به اینکه تنها کشوری که از خروج آمریکا در برجام سود می‌برد رژیم صهیونیستی است، گفت: اسرائیل به دلیل اینکه بتواند آمریکا را با کشور‌های مسلمان درگیر کند بر طبل این سناریو می‌کوبد و در حقیقت با درگیری اروپا، آمریکا و کشور‌های مسلمان رژیم صهیونیستی سود ببرد و بازیگر اصلی این سناریو نیز ایالات متحده است.

غرقی در خصوص گفتگو‌های خود با جک استراو گفت: وزیر خارجه اسبق انگلیس عنوان می‌کرد با مقامات آمریکایی در خصوص برجام صحبت‌های فشرده‌ای داشته‌ایم، اما مشخص نیست آن‌ها پشت پرده دنبال چه منافعی هستند. رفتار‌هایی که از ترامپ دیدیم در شأن یک مقام سیاسی که داعیه رهبری بر جهان را دارد، نیست.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه در ادامه در خصوص سخنان وزیر خارجه سابق انگلیس گفت: وی عنوان می‌کرد نگاهی که آمریکایی‌ها به اسرائیل و فلسطین دارند صفر و صد است در حالی که به اعتقاد اروپا فلسطین هم حق دارد و البته رژیم صهیونیستی نیز مشکلات خود را دارد.

وی ادامه داد: این نشان می‌دهد اروپایی‌ها نیز با سیاست‌های آمریکا موافق نیستند، اما در یک تنگنای سیاسی اقتصادی قرار گرفتند.

غرقی تصریح کرد: به اعتقاد من اروپایی‌ها باید قفسی را که در دوران جنگ سرد ساختند بشکنند که آمریکا به بهانه ترس از شوروی سابق اروپا را جذب خود کرده بود و سیاست‌های خود را به آن‌ها دیکته می‌کرد در شرایط فعلی آن جنگ سرد وجود ندارد و بهانه‌ای نیز وجود ندارد که ناتو نیرو‌های خود را گسترش دهد و به این ترتیب اروپا باید ارتباط خود را با سایر کشور‌ها از جمله ایران گسترش دهد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه با بیان اینکه شکاف بین اروپا و آمریکا با روی کار آمدن ترامپ افزایش یافته است، گفت: از سخنان جک استراو می‌شد فهمید که اروپا دغدغه حل مسئله برجام را دارد. قطعا اروپایی‌ها یک طرف این قضیه هستند، چون سه کشور مهم فرانسه، انگلیس و آلمان در مذاکرات حضور داشتند لذا تمایل ندارند توافقی که خودشان امضا کردند را کشور دیگر نقض کند.

وی تصریح کرد: به هر حال سکوت اروپا در قبال آمریکا می‌تواند اعتبار اروپا را زیر سوال ببرد.

غرقی با بیان اینکه در گذشته اگر اتفاقی در جامعه بین المللی می‌افتاد و اروپا به عنوان مثال آن اقدام را (مثلا صلح) تضمین می‌کرد مشکل به سمت حل شدن می‌رفت، اما با این شرایط کسی در جهان نمی‌تواند به تضمین‌های اروپا نیز صحه گذارد و این به اعتبار اروپایی‌ها در جهان لطمه زده است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه افزود: اینکه اروپا دغدغه برجام را دارد واقعیتی است، چون منافع آن‌ها درگیر جامعه بین المللی است و در شرایط فعلی در صورت تعلیق برجام همکاری‌های منطقه‌ای ایران با اروپا هم کم رنگ خواهد شد و این بیشتر به ضرر اروپاست تا آمریکا، چون اروپایی‌ها یک مکان امن در خلیج فارس داشتند که نفت خود را استخراج کنند و به منافع خود برسند، اما آمریکا جایگزین‌های زیادی دارد لذا ادامه این وضعیت به لحاظ اعتباری و منافع اقتصادی به نفع اروپایی‌ها نخواهد بود.

به گزارش خبرگزاری دانشجو ،وی تصریح کرد: اروپا دوست دارد روابط آرامی با جهان داشته باشد و در کنار این روابط منافع اقتصادی با جهان داشته باشد، اما خروج آمریکا از برجام یعنی تشدید تحریم علیه ایران و این به معنی قطع همکاری شرکت‌های اروپایی با ایران خواهد بود.

غرقی تاکید کرد: به طور کلی اروپا باید بین ایران و آمریکا و اعتبار بین المللی خود محاسبه‌ای انجام دهد و ببیند خروج از برجام تا چه اندازه منافع و مضرات دارد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه و رسانه تصریح کرد: جک استراو عنوان می‌کرد کشور‌های اروپایی در گفتگو‌هایی که با ترامپ داشتند سعی می‌کردند وی را قانع کنند تا در توافق برجام بماند، اما فشار‌های پشت پرده تاکنون مانع از این اتفاق شده است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید