ارائه نامه ظریف به همه اعضای ۱+۵/ اتحادیه اروپا: همه به تعهدات برجام پایبند باشند
یک منبع در اتحادیه اروپا گفت که نامه وزیر امور خارجه ایران به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اختیار همه اعضای ۱+۵ قرار گرفته است؛ این منبع گفت که اتحادیه اروپا از همه طرفها انتظار دارد که بطور کامل به تعهداتشان پایبند باشند.
یک منبع در اتحادیه اروپا گفت: فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نامهای را در خصوص اجرای برجام از آقای ظریف، وزیر امور خارجه ایران دریافت کرده است. خانم موگرینی به عنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک، این نامه را با همه اعضای 1+5 به اشتراک گذاشته است.
وی افزود: همانطور که میدانید هر کدام از طرفهای برجام میتواند موضوعاتی مرتبط با اجرای [برجام] را به اطلاع هماهنگکننده برساند که متعاقبا در کمیسیون مشترک مورد بحث قرار گیرد. من درباره جزئیات این نامه اظهار نظر نمیکنم، اما فقط میتوانم تاکید کنم که ما انتظار داریم همه طرفها به طور کامل به تعهدات خود در برجام پایبند باشند.
کمیته روابط خارجی سنای آمریکا 4 خرداد طرحی را که خواستار اعمال تحریمهای جامع علیه ایران است تصویب کرد. این تحریمها به بهانه برنامه موشکی، حمایت از تروریسم و موضوع حقوق بشر تهیه شده است. این طرح موسوم به «قانونی مبارزه با فعالیتهای بیثباتکننده ایران» زنگ خطر برای برجام را به صدا در میآورد.
آدام زوبین، سرپرست پیشین معاونت وزارت خزانهداری آمریکا که در تیم مذاکره کننده آمریکایی حضور داشت، با ارسال نامهای به کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نسبت به این طرح هشدار داده و گفته است که این طرح «در تضاد با حداقلِ روح برجام» است.
جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا هم در توییتر خود با بیان اینکه «اکنون زمان ارائه طرحی جدید درباره ایران نیست»، نوشت: «باید خطرهایی که برجام را تهدید میکنند، ارزیابی کنیم.»
منبع اتحادیه اروپا هر چند به محتوای نامه جدید ظریف به موگرینی اشاره نکرده است، اما انتظار آن میرود که نامه هفته گذشته آقای ظریف موضوع طرح تحریمهای جدید کنگره آمریکا علیه ایران (S722) را هم بررسی کند.
روز چهارشنبه 3 خرداد و یک روز قبل از تصویب طرح اس.722 در کمیته روابط خارجی سنا، استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در جلسه پرسش و پاسخ کمیته راهها و روشهای مجلس نمایندگان گفت که وزارت خزانهداری مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ به ایران را بازبینی میکند.
احتمال آن میرود که این موضوع و همچنین اقدامات قبلی آمریکا که از طرفی برجام را تضعیف کرده یا موجب شده ایران از منافع اقتصادی برجام بهرهمند نشود، از دغدغههای مطرح ایران برای نشست آتی کمیسیون مشترک برجام باشد.
مسئلهای که مهمتر از همه این موارد به نظر میرسد، به خصوص برای کشورهای خارجی، نحوه واکنش ایران به این مواردی است که برجام را تضعیف یا نقض می کنند.