اختلاف نظر در کاخ سفید؛ چه کسانی در تصمیمات ترامپ درباره ایران تأثیرگذارند؟

بازتاب– در حالی که رسانههای اسرائیلی به تحلیل بحران ایجاد شده میان بنیامین نتانیاهو و رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال ایران پرداختهاند، فاش شدن اطلاعاتی درباره جلوگیری واشنگتن از حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران، توجه زیادی را در رسانه ها جلب کرده است.
به نوشته الجزیره؛ براساس گزارشهای منتشرشده توسط روزنامه نیویورک تایمز، اسرائیل برنامهریزی کرده بود تا در ماه مه آینده، اهداف هستهای ایران را هدف حملات خود قرار دهد. اما ترامپ از این حمله جلوگیری کرد و ترجیح داد که با تهران وارد مذاکراتی برای محدود کردن برنامه هستهای آن شود.
در این راستا، یوسف اسرائیل، خبرنگار امور خارجی در کانال ۱۳ رژیم اسرائیل، تأکید کرد که جلوگیری از حمله اسرائیل به ایران، نشاندهنده توازن قدرتها در داخل کاخ سفید است. به گفته او، دو گروه در واشنگتن تأثیر زیادی بر تصمیمات ترامپ دارند.
گروه اول شامل مشاوران امنیت ملی نظیر مایکل والتز است که مواضع سختگیرانهای در قبال ایران دارند و از حمله به این کشور حمایت میکنند. این گروه همسو با خواستههای نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در زمینه استفاده از نیروی نظامی برای مقابله با تهدیدات هستهای ایران است.
در مقابل، گروه دوم بیشتر به دیپلماسی و راهحلهای مسالمتآمیز تمایل دارند. این گروه به جای جنگ، ترجیح میدهد که جنگها را پایان دهد و از درگیریهای نظامی خودداری کند. چهرههای برجسته این گروه شامل جیدی ونس، معاون رئیسجمهور و پیت هیگسیت، وزیر دفاع، هستند.
به گفته یوسف اسرائیل، گروه دوم که دیدگاههای دیپلماتیک را دنبال میکند، تأثیر بیشتری بر ترامپ دارد و رئیسجمهور آمریکا در نهایت ترجیح داده است که با ایران وارد مذاکره شود و از حمایت از حمله نظامی به این کشور خودداری کند.
نفتالی بنت، نخستوزیر سابق اسرائیل، در واکنش به این رویدادها به تفاوتهای موجود در عقاید سیاسی اشاره کرده و گفت که در حالی که مناحیم بگین، بنیانگذار حزب لیکود، به حمله نظامی و نابودی تأسیسات هستهای کشورها اعتقاد داشت (چیزی که در عراق و سوریه رخ داد)، نتانیاهو رویکردی تهدیدآمیز و مبتنی بر اعلام برنامه حمله و سپس فاش کردن آن به رسانهها اتخاذ کرده است.
در همین حال، گزارشی از نیویورک تایمز اشاره دارد که جیدی ونس، در یکی از جلسات خود با ترامپ، بر این باور بود که رئیسجمهور آمریکایی فرصتی بینظیر برای رسیدن به توافق با ایران دارد. ترامپ همچنین در روز پنجشنبه، پیش از مذاکرات ایران و آمریکا در رم، اعلام کرد که از حمله به ایران به دلیل برنامه هستهای آن به هیچ عنوان عجلهای ندارد.
این تحولات نشان میدهد که سیاستهای آمریکا در قبال ایران و اسرائیل همچنان پیچیده و تحت تأثیر کشمکشهای داخلی و بینالمللی است.