احتمال ۱۰ درصدی بارداری در مبتلایان به یائسگی زودرس
اولین کلینیک مجازی پیشگیری از یائسگی زودرس در پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری رویان افتتاح شد.
دکتر مشایخی – متخصص زنان و دبیرعلمی کلینیک در نشستی که با حضور تعدادی از بیماران در پژوهشگاه رویان برگزار شد، با بیان اینکه هدف از برگزاری این جلسه ارتباط بیشتر با بیماران است، گفت: ما در پژوهشگاه رویان سالهاست بر روی نارسایی زودرس تخمدان تمرکز کردهایم و حدودا سه سال است که این تمرکز هدفمندتر شده و دریافتیم که ارتباط با بیماران یک عامل موفقیت برای ما است.
وی افزود: هنگامی که خانمی زیر ۴۰ سال دچار اختلالات قاعدگی شامل عدم قاعده شدن و یا اختلالات ماهانه قاعدگی باشد، درصورتی که پس از انجام آزمایش مشخص شود «FSH» فرد بالای ۲۵ باشد، نارسایی زودرس تخمدان اتفاق میافتد.
وی در خصوص علل ابتلا به نارسایی زودرس تخمدان گفت: عوامل ژنتیکی، خودایمنی، بیماریهای عفونی، اختلالات متابولیک و غدد از مهمترین علل ابتلا به این بیماری است. البته با توجه به قومیت، تغذیه، محل زندگی و… علل میتواند متفاوت باشد.
مشایخی ادامه داد: یک درصد زنان زیر ۴۰ سال دچار یائسگی زودرس میشوند. در حالت طبیعی اما یائسگی در ۴۵ تا ۵۲ سالگی در زنان اتفاق میافتد. طبق مطالعات، این عدد در کشورهای توسعه یافته بالاتر است.
وی علائم یائسگی زودرس را شامل گُرگرفتگی، تعریق شبانه، بیخوابی و… برشمرد و افزود: استروژن در بدن بانوان، هورمونی است که برای جلوگیری از بروز بسیاری از بیماریها موثر است که در صورت عدم ترشح آن باید به هورمون درمانی روی آورد. بیماری قلبی عروقی، ابتلا به فشار خون، پوکی استخوان، اختلالات چربی و دیابت و…از بیماریهایی است که در صورت عدم ترشح این هورمون اتفاق میافتد.
مشایخی در خصوص احتمال بارداری این افراد گفت: اگر مدت زمان زیادی از ابتلا به یائسگی زودرس نگذشته باشد، احتمال بارداری تا ۱۰ درصد وجود دارد، اما روش دیگر که موفق هم عمل میکند، دریافت تخمک است. پیوند تخمدان هم میتواند موثر باشد، اما روشی بسیار سختتر و پرهزینه است. بیماران باید بدانند دریافت تخمک و پیوند تخمدان در انتها تفاوتی ندارد و حتی دریافت تخمک بسیار آسانتر است.
وی این بیماری را فاقد درمان قطعی دانست و افزود: هورمون درمانی یکی از روشهای درمان این بیماری است که به جلوگیری از پوکی استخوان و ابتلا به فشار خون و… کمک میکند. گاها برخی افراد غیر متخصص بیان میکنند هورمون درمانی باعث بروز سرطان برای بیماران یائسگی زودرس میشود که باید تاکید کرد هورمون درمانی زیر ۴۰ سال، ریسک سرطان ندارد.
وی مصرف داروهای طب سنتی و روشهای طب سوزنی را در درمان نارسایی تخمدان موثر ندانست و افزود: هیچگاه نباید درمان اصلی را به بهانه این درمانها رها کرد. نکته قابل توجه آن است که قطع مصرف دارو یا درمان حتی میتواند باعث آسیب به بدن باشد. کسی که درمان را آغاز کرده باید به طور مداوم آزمایشها و روند دارویی خود را منظم پیگیری کند.
در ادامه نشست، دکتر المدنی _ متخصص ژنتیک پژوهشگاه رویان، با اشاره به نقش ژنتیک در ابتلا به نارسایی زودرس تخمدان گفت: درصد افرادی که به سمت نارسایی زودرس تخمدان میروند در حال افزایش است. با بررسیهای ژنتیکی در فرد ناقل میتوانیم از بروز بیشتر این بیماری جلوگیری کنیم.
وی افزود: اکثر علل بروز نارسایی زودرس تخمدان ناشناخته است، اما ریشههای ژنتیکی نقش بسیار بسزایی دارد. آزمایشهای ژنتیکی در دو مرحله انجام میشود و در کنار تشکیل بانک دیانای، مشکلات کروموزمی را شناسایی میکنیم تا از بروز اختلال ژنتیکی جلوگیری کنیم. یکی از این مشکلات کروموزومی که میتوانیم در صدد رفع آن برآییم، بیماری x شکننده است.
در ادامه این نشست، دکتر حسینی _ متخصص غدد نیز گفت: افرادی که نارسایی زودرس تخمدان دارند از دو سمت بررسی میشوند؛ بررسی اول برای آن است که مشخص شود غدد تیروئید بویژه در مواردی که مشخص شده، علت بروز بیماری ژنتیک نیست و سپس هم غدد فوق کلیوی است که بررسی میشوند.
وی افرود: در صورتی که علت یائسگی زودرس بیماری خودایمنی باشد، باید دیابت نوع یک را نیز چک کرد. در بیماری خود ایمنی مادهای ترشح میشود که میتواند ارگانهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
در ادامه دکتر افغان – متخصص فیزیولوژی ورزشی با تاکید بر لزوم نظارت دقیق بر تغذیه این افراد گفت: افزایش ریسک بروز بیماری قلبی عروقی، پوکی استخوان و… از بیماریهای ثانویه این افراد است. کاهش مصرف شیرینی، شکلات، غذاهای چرب و…میتواند به عدم بروز بیماری ثانویه کمک کند.
وی افزود:در تمام کسانی که یائسه میشوند ریسک ابتلا به پوکی استخوان افزایش مییابد. به همین دلیل تعادل مصرف کلسیم و ویتامین دی بسیار مهم است. ورزشهای تعادلی میتواند به این افراد کمک کند. همچنین ترک سیگار و الکل و مصرف کافی سبزیجات و ماهی و مغزها بسیار مفید است.
به گزارش ایسنا ،دکتر ثابتی – متخصص سلامت روان پژوهشگاه رویان نیز گفت: مهمترین چیزی که خانمهای مبتلا به این بیماری باید بدانند این است که چیزی تقصیر آنها نیست و نباید دچار عذاب وجدان باشند. بزرگ کردن مشکل هیچ کمکی به بیمار نمیکند و تنها باید به فکر افزایش آگاهی خود باشند.
وی با تاکید بر این نکته که علل بروز بیماری میتواند ناشناخته باشد، گفت: اضطراب، مصرف قرص پیشگیری از بارداری و…علت اصلی بروز این بیماری نیست، پس نباید خود را سرزنش کنید.
ثابتی افزود: با دریافت هورمون درمانی دیگر روابط جنسی تحت تاثیر قرار نمیگیرد و افراد میتوانند روابط جنسی خوبی داشته باشند.