ائتلافی که به دنبال صلح نیست
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، ‘راهکار سیاسی’ پایان درگیری ها را در این کشور دست یافتنی می داند، اما تکرار حملات به بندر ‘الحدیده’ نشان می دهد که ائتلاف سعودی چندان تمایلی به رویکرد دیپلماتیک برای تحقق صلح در یمن ندارد.
کشور یمن از ششم فروردین سال 1394 تاکنون گرفتار جنگی است که با مهندسی ‘محمد بن سلمان’ ولیعهد سعودی، همراهی برخی کشورهای عربی و غیر عربی منطقه و نیز حمایت کشورهای غربی نظیر آمریکا، انگلیس و فرانسه رقم خورد.
اکنون و پس از بیش از یکهزار روز جنگ، وضعیت بغرنج یمن و مردم این کشور سبب شده، جامعه جهانی به دامنه تحرکات خود برای پایان دادن به درگیری ها در این کشور بیافزاید و با نشاندن طرف های مناقشه پای میز مذاکره، بار دیگر آرامش را به این کشور بازگرداند.
در همین پیوند و در پی شدت گرفتن حملات ائتلاف سعودی به بندر الحدیده طی دو هفته اخیر، سازمان ملل متحد روز گذشته (جمعه) میزبان نشستی با موضوع یمن با حضور نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن بود.
‘مارتین گریفیتس’ در این نشست از آمادگی طرف های درگیر در این کشور برای مذاکره خبر داد و راه حل سیاسی را برای پایان دادن به جنگ در یمن بیش از هر زمان دیگری دست یافتنی دانست.
وی ضمن تشریح وضعیت اسف بار مردم یمن بویژه کودکان و زنان، با تاکید بر اینکه تحقق صلح به اقدام فوری همه نیاز دارد، ادامه داد: معتقدم هیچ چیز مانع از گفت وگو و مذاکره نیست. شورای امنیت بطور پیوسته طرف ها را برای جلوگیری از هرگونه فاجعه انسانی فرا خوانده، اما وضعیت الحدیده شکننده و ناپایدار است و باید اقدام فوری انجام دهیم.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن گفت: با افزایش توجه بین المللی، یک تعهد تازه از سوی طرف های یمن به منظور راه حل سیاسی ایجاد شده است. با توجه به تماس ها از صنعا می دانم که انصارالله هم به این امر متعهد است. با ذکر این نکته، قصد دارم بزودی نشست برای گفت وگوی طرف ها تشکیل دهم.
وی از سوئد به عنوان کشور میزبان مذاکرات صلح نام برد و افزود: می توانیم از نشست سوئد برای بحث در مورد یک نقشه راه برای دستیابی به یک توافقنامه انتقالی استفاده کنیم.
گریفیتس همچنین تصریح کرد که قصد دارد هفته آینده با هدف تاکید بر لزوم توقف جنگ در الحدیده به این بندر سفر کند.
با توجه به اظهارات خوشبینانه نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، تکرار اقدامات نظامی ائتلاف سعودی، هر گونه پایان جنگ در یمن را با تردیدهای روبرو کرده است.
روز جمعه همزمان با نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد، جنگنده های ائتلاف سعودی در راستای افزایش حملات خود به یمن، با بمباران چند منطقه از استان الحدیده، سبب مرگ 9 غیر نظامی از جمله سه زن شدند.
همچنین نیروهای ائتلاف سعودی مناطق مسکونی در استان صعده واقع در شمال غرب یمن را هدف حملات موشکی و توپخانه ای خود قرار دارند.
تناقض در درخواست جامعه جهانی نسبت به یمن که در نشست شورای امنیت متجلی شد با حمله نظامی ائتلاف سعودی به استان الحدیده و استان صعده، واکنش رییس شورای عالی انقلاب یمن را به همراه داشت و وی از نقشه این ائتلاف برای آغاز دور جدیدی از حملات به بندر الحدیده پرده برداشت.
به گزارش النشره، ‘محمد علی الحوثی’ گفت: اقدامات اخیر ائتلاف متجاوز عربی به رهبری عربستان بیانگر این است که در آینده درگیریهای شدیدی در جریان خواهد بود.
وی افزود: آنچه که حملات ائتلاف عربی در یمن را متوقف کرده، ادامه نشست شورای امنیت است.
به گفته الحوثی، درحالیکه فرستاده سازمان ملل به یمن گزارش خود را به شورای امنیت ارائه میدهد، ائتلاف عربی درحال گشتزنی در الحدیده با بالگردهای آپاچی است.
رئیس کمیته عالی انقلاب یمن افزود: اقدامات ائتلاف عربی نشان میدهد که عربستان در حال مقدمه چینی برای آغاز یک جنگ جدید است.
با این وجود و در کنار این تردیدها، نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد اعلام کرد، روز دوشنبه هفته جاری پیش نویس قطعنامهای را درباره یمن در شورای امنیت پیشنهاد میدهد.
‘کارن پیرس’ تصریح کرد: پیشنویس این قطعنامه متشکل بر پنج درخواست ‘مارک لوکوک’ معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه است.
مارک لوکوک دوم آبان ماه با ارائه گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد ضمن هشدار نسبت به همه گیر شدن گرسنگی در یمن، پنج درخواست شامل ‘توقف حملات به زیرساخت های یمن’، ‘اجازه ورود کالا، غذا و سوخت به این کشور’، ‘تزریق ارزهای خارجی و پرداخت حقوق کارکنان’، ‘حمایت از اقدامات بشردوستانه’ و ‘آغاز مذاکرات صلح’ را مطرح کرده بود.
در استمرار تلاش های دیپلماتیک، ‘فابریزیو کاربنی’ مدیر منطقه ای صلیب سرخ نیز حل سیاسی بحران یمن را یک خواسته فوری دانست.
به گزارش پایگاه خبری المسیره یمن، وی همچنین خواستار متوقف شدن حمله به غیرنظامیان در یمن و زیر ساخت های این کشور و نیز تسهیل در ماموریت های بشردوستانه شد.
کاربونی افزود: برای گذار از شرایطی که یمن در آن قرار گرفته نیاز به اتخاذ مجموعه ای از تدابیر فوری وجود دارد، از جمله بازگرداندن روند سیاسی به مسیرش، کاهش تنش و درگیری ها، اجازه ارسال کمک ها بدون هیچ مانعی، واردات آزادانه کالا و نیز احترام به قواعد جنگ.
به گفته مدیر بخش خاورمیانه کمیته بین المللی صلیب سرخ، پیش از اینکه درباره صلح صحبت کنیم باید درباره جنگ صحبت کنیم، حملات به الحدیده مراکز درمانی و زیرساخت های حساس این شهر را تهدید می کند.
وی افزود: درحالیکه طرف های درگیر در جنگ برای رسیدن به یک راه حل همیشگی اقدام می کنند، باید عنوان کرد که مردم یمن تحمل انتظار را ندارند و اکنون زمان عمل است.
به هر روی بی اعتنایی ائتلاف سعودی به تحقق صلح در یمن علیرغم خواست جامعه جهانی، مردم این کشور را چنانکه مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا نیز بدان اذعان داشته دچار کرده، دچار وضعیت اسف باری کرده است.
به گزارش شبکه خبری المیادین، ‘دیوید بیزلی’ روز جمعه پس از بازدید از بیمارستان الحدیده و عیادت بیماران و زخمی های ناشی از بمباران ها گفت: قلبم از دیدن صحنه های تاسف بار بیمارستان الحدیده به درد آمده زیرا در میان بیماران، کودکان خردسالی دیده می شوند که از سوء تغذیه شدید رنج می برند و بدن های آنها تبدیل به پوست و استخوان شده و به سختی نفس می کشند.
وی با اظهار تاسف از آنچه در بیمارستان الحدیده مشاهده کرده، افزود: کودکان خردسال الحدیده از سوءتغذیه شدید رنج می برند و از شدت بیماری به سختی نفس می کشند و به خاطر کمبود دارو، توانی برای آنها باقی نمانده است.
بیزلی بار دیگر با هشدار نسبت به اوضاع انسانی وخیم یمن، خواستار پایان یافتن جنگ شد و گفت: آنچه یمن به آن نیاز مبرم دارد صلح است که پس از آن امکان بازسازی اقتصادی ممکن می شود.
در همین پیوند، مدیر صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) امروز (شنبه) در بیانیه ایی اعلام کرد که در هر ساعت 6 کودک یمنی جان خود را از دست می دهند.
‘هنریتا فور’ در این بیانیه تصریح کرده است: این کودکان هستند که عواقب جنگ را تحمل می کنند، کودکان به صورت وحشتناکی طی سه سال گذشته از جنگ رنج بردند به طوری که دستکم 6 هزار نفر در این جنگ کشته یا زخمی شدند و بیش از 11 میلیون نفر برای زنده ماندن به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.
در این بیانیه همچنین آمده است: هر 10 دقیقه یک کودک به دلایلی که می توان از آن پیشگیری کرد از جمله سوءتغذیه و بیماری هایی که با واکسن قابل پیشگیری است، جان خود را از دست می دهند.
بدون شک آنچه که مدیر صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد بدان اعتراف کرد، ذره ای کوچک از محنت بسیار بزرگی است که ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان به مردم یمن تحمیل کرده است.
پایه گذاران ائتلاف سعودی بارها نشان داده اند به رغم انجام برخی اقدامات عوام فریبانه برای صلح که به نفع یک طرف مخاصمه مورد حمایت خود یعنی جریان ‘عبد ربه منصور هادی’ صورت پذیرفته، علاقه ای به پایان جنگ بدون دستیابی به یک دستاورد بزرگ ندارند، زیرا در صورت داشتن چنین میلی، نشست قبلی که قرار بود در 15 شهریور در شهر ژنو سوئیس برگزار شود، با کارشکنی لغو نمی کردند.
جامعه جهانی برای اثبات عزم توقف جنگ در یمن باید انرژی خود را صرف مهار ائتلاف سعودی و رهنمون سازی آن در کانال توقف حملات و نیز رفع محدودیت های اعمال شده بر یمن کند.
نمی توان از ائتلافی که در همه روندهای کمک رسانی حتی تخلیه بار کشتی سوخت رسان مورد نیاز یمن در بندر الحدیده محدودیت و خلل ایجاد می کند و یا با جنگنده های پیشرفته، بمب های ساخت آمریکا را بر سر یمنی ها فرو می ریزد، انتظار صلح داشت و بر این باور بود حضور در نشستی با محور ‘گفت وگوی یمنی – یمنی’ را می پذیرد.