شورای رهبری نداریم و غیرقانونی است /کدام مرجع درباره سید حسن خمینی تائیدیه داده است/عدم تایید صلاحیت احمدی نژاد به خاطر توصیه رهبری نبود
آیتالله محمد مومن عضو مجلس خبرگان رهبری و از فقهای شورای نگهبان در گفت و گویی پیرامون مسائلی همچون اجتهاد سید حسن خمینی، ماجرای عدم تایید صلاحیت احمدینژاد و … اظهار نظر کرد.
بازتاب متن این مصاحبه را که در گفت و گو با یکی از خبرگزاری ها مطرح شده است بازنشر می کند:
*بحث مهمی که مطرح است و از گذشته بوده و بعداز حضرت امام هم مخصوصا اوج گرفت، بحث شورای رهبری است با توجه به اینکه خود حضرتعالی فقیه و متخصص در زمینه فقه وولایت فقیه هستید و با توجه به اینکه تقریبا می توان گفت که هیچکدام از فقها در طول تاریخ بحث شورای رهبری را برای اداره یک جامعه مطرح نکردند. بفرمایید نقدهای اساسی را که به این نظریه موجود است؟
ببینید! ما که نمی خواهیم الان قانون اساسی را صحبت کنیم. آنچه را که الان قانون اساسی در اختیار مردم گذاشته و البته از نظر اسلامی هم ارزشمند است و خبرگان هم نمی توانند غیر از آنچه در قانون اساسی است را انجام دهند این است که اصلا قبل از اینکه اصلاحاتی در قانون اساسی بوجود بیاد در اصل 107 رهبر یا شورای رهبری بود درمقابل اینکه خبرگان یک نفر را تائید کنند یا چند نفر را با هم. ولی بعد از اینکه قانون اساسی اصلاح شد آنچه که در قانون اساسی این است که خبرگان حق دارند یک نفر را به عنوان رهبر انتخاب کنند. اصلا مسئله شورای رهبری، مسئله غیرقانونی است و خبرگان حق ندارند این کار را بکنند. بلکه باید یک نفر را از میان چند نفری که اگر باشند، انتخاب کنند. الان شورای رهبری نداریم و غیرقانونی است.
*بحث این است که برخی در غربت علمی حضرت آیت الله خامنه ای خدشه وارد می کنند. نظر حضرتعالی در این خصوص چیست؟
من که یک نفر هستم و این نظر، نظری است که برای همه خبرگان مسلم است و گذشت زمان هم صحت نظر خبرگان را تائید کرده. مقام معظم رهبری تمام شرایطی که باید رهبر نظام داشته باشد را دارا هستند. هم از نظر فقهی و هم از نظر شرایطی که در قانون اساسی بوده مخصوصا اصل یکصد و نهم، شرایط و صفات رهبر. از صلاحیت علمی لازم برای فتوا در همه مسائل فقه، بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری. این شرایطی است که باید رهبر داشته باشد و خبرگان این را از اول شناسایی کرده اند که این بزرگوار دارای این صفات هست وگذشت زمان هم به طور روشن ثابت کرد که این شرایطی که باید رهبری داشته باشد در کمال وجود مقام معظم رهبری واجد هستند و شکی در آن نیست.
*اکثر روسای جمهوری که هشت سال رئیس جمهور بودندو دوره چهارساله ای گذشت و رئیس جمهور دیگری آمد برای دوره تائید صلاحیت نشدند.
در دولت اول و دوم که صلاحیت داشت، دور سوم که نمی تواند بیاید چون قانون اساسی جلویش را گرفته. این چهار سال حداقل می گذرد. بعد که می آید می بینیم که صلاحیت ندارد. خب، چکار کنیم؟ دیگر شورای نگهبان که تضمین نکرده اگر در یک دوره صلاحیت داشته باشد در دوره سوم هم صلاحیت داشته باشد. خب، نداشته باشد. ما چکار کنیم که نداشته؟ اگر که داشته باشد، تائید می کنند و اگر نداشته باشد هم تائید نمی کنند.
*در مورد بخصوص که آقای احمدی نژاد که تائید صلاحیت نشد، علت خاصی داشت و به خاطر توصیه رهبری بود؟
نخیر، خود شورای نگهبان صلاحیتش را تائید نکرد.
*نباید اسم ببرم ولی خیلی سوال است و این سوال را اصلا نمی توان اسم نبرد. آقای میرحسین که آن اتفاقات افتاد، وقتی در جلسات شورا نماینده اش یا خودشان می آمدند بعد از ادعای تقلب، مدارکی واقعا ارائه می داد. چه صحبتهایی رد و بدل می شد؟
اصلا، هیچ جا گفته نشده که این آرا خوانده نشده یا اینکه نگذاشتند که کسی رای بدهد. اصلا هیچ مدارکی نبوده، چیزی نیاوردند، چیه؟ عده ای را خودشان تعیین کرده اند و خدمت آقا رفته اند و مطالبی را عرض کرده اند. ایشان هم فرموند که بروید و حرفتان را بزنید. آقا هم می داند که ما جانبدارشخصی کسی نیستم. ما همانطور که قانون اساسی گفته عمل کرده و می کنیم. ما به میل خودمان کاری نداریم.
*امثالی مثل اقای احمدی نژاد یا بقایی یا کسان دیگر الان احزار صلاحیت نشده اند امکان دارد در دوره های آینده…
همانطور که حضرت امام هم فرمودند ملاک صلاحیت فعلی اشخاص است. اگر اشخاصی ایراد داشته باشند و ایرادشان برطرف شود، تائید می شوند.
*اینکه اعضای محترم شورای نگهبان تائیدیه ای که مراجع عظام برای یکی از کاندیداهای خبرگان داده بودند را قبول نکردند.
نه بابا، نداده اند. خدا پدر بیامرز این حرفها چیه؟ کدام مرجع تائیدیه داده؟ این حرفهایی است که زده اند، اگر زده باشند، من نمی دانم. مرجعی تائیدیه نداده.
*اگر تائید شده باشد باز هم باید امتحان دهد؟
نه، نداده اند.
*پس الان برای خبرگان آینده
فرقی نمی کند.
*اگر مراجع تائید کنند که کسی به درجه اجتهاد رسیده نیازی به امتحان خبرگان نیست.
اگر دو نفر مرجع تائید کنند کسی را قبول می کنیم. آن دور اول که به این سخت گیری که خود خبرگان براساس اصل 108 قانون اساسی خود خبرگان انچه را که مربوط به خودشان است را می توانند تصمیم گیری و تصویب کنند در مجالس شان. اول که اصلا خبرگان تشکیل نشده بود، این نظر خبرگان نبود در کل. آمدند و اشخاصی که می خواستند عضو شوند همین که دو نفر تائید می کردند، اکتفا می کردند. این در دور اول بود و الان دور پنجم خبرگان رهبری است. دور اول یک عده از طرف بعضی مراجع چیزهایی را آوردند که ما آدمهای باسوادی هستیم. مثل حضرت آیت الله فاضل و مثل مرحوم حاج میرزا جواد تبریزی که اینها تائید کرده بودند. بعد همینها گفتند که به این نوشته ها توجه نکنید. نزد ما می آیند و قسم می خورند یا کسی برایشان خیلی سینه چاک می کند و ما هم می گوییم که آدم درستی هستند. خودشان گفتند اعتنا نکنید نه اینکه ما خواستیم بی اعتنایی کنیم به نوشته که این هم مال دوراول بود. اما برای دورهای دوم، سوم و چهار اصلا چنین چیزی نبوده. اینکه من می گویم نبوده برای دوره اخر است. برای دور پنجم که انتخابات بود اینطور نبوده که یک نفر مرجعی یک نفر را تائید کند و ما بگوییم که نه. اگر شخصی را تائید نکردیم بخاطر اینکه خودمان نمی شناختیم در امتحان هم هم شرکت نکرده.
منبع: فارس