آیتالله خوشوقت درباره قتلهای زنجیرهای چه گفت؟
محمدحسین خوشوقت فرزند آیت الله عزیزخوشوقت میگوید: وقتی از پدر درباره اتهاماتی که به ایشان در رابطه با قتلهای زنجیرهای زده میشود، پرسیدم آن را صریحا رد کردند و گفتند: کشور قانون و دادگاه دارد؛ اگر کسی متهم به سب پیامبر یا ائمه طاهرین و یا هر جرم دیگری شود، هیچ کس حق ندارد راسا وارد شود و اقدام به تنبیه یا مجازات کند.
محمد حسین خوشوقت مدیر کل اسبق مطبوعات و رسانههای خارجی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت و گوی خود با پروژه تاریخ شفاهی ایران خبرگزاری جمهوری اسلامی به نسبت فامیلی خود با مقام معظم رهبری و مکالمهای بین خود و مرحوم آیت الله خوشوقت درباره قتلهای زنجیرهای میپردازد.
آیتالله خوشوقت درباره قتلهای زنجیرهای چه گفت؟
حاج آقا خوشوقت در ۳۳ سالگی ازدواج کردند. معمولا طلاب خیلی زودتر ازدواج میکنند. از ایشان در این باره پرسیدید؟
بله. فرمودند: دیدم طلبههایی که ازدواج میکنند گرفتار خانواده میشوند و نمیتوانند درست درس بخوانند. من برای این که بتوانم خوب درس بخوانم گذاشتم درسم تمام شود بعد ازدواج کنم.
رابطه مرحوم پدر با مقام معظم رهبری چگونه بود؟
بسیار عالی و همراه با ارادت متقابل. خصوصا این اواخر خیلی زود به زود یکدیگر را ملاقات میکردند. یا پدرم نزد ایشان میرفتند یا ایشان نزد پدر میآمدند. گروهی از اهل کسب معرفت نزد حضرت آقا رفته بودند و پرسیده بودند که در این دوران پرتلاطم به چه کسی مراجعه کنیم؛ ایشان فرموده بودند نزد آقای خوشوقت بروید.
در این جا بد نیست در مورد اتهاماتی که علیه آیت الله خوشوقت تحت عنوان «نقش ایشان در صدور فتوای قتلهای زنجیره ای» مطرح میشود هم توضیحاتی دهید.
این تهمت، یکی از ظلمهای بزرگی بود که در حق این مرد خدا روا داشته شد. به اعتقاد من، بدخواهان با وارد ساختن تهمت صدور فتوای قتل دگر اندیشان، میخواستند در واقع، مقام معظم رهبری را هدف قرار دهند. با مطالعه بازجویی مکتوب، اما جعلی منسوب به سعید امامی، میتوان به این مقصود پی برد. در آن جا نوشته اند که سعید امامی گفت که آیت الله خوشوقت هم آمدند و گفتند نباید به اینها (قربانیان دگر اندیش) رحم کرد!
این به اصطلاح اعترافات، یا جعلی است و یا اگر جعلی نباشد، تحت بدترین شکنجههای جسمی و روحی صورت گرفته و در آن شرایط، متهم، مجبور بوده هر آن چه بازجویان دیکته میکنند، بنویسد. حتما بازجوییهای جنایت آلود و شرم آوری که از همسر سعید امامی صورت گرفته است را دیده اید.
به هر حال، من شخصا از پدر، در مورد این اتهام علیه ایشان سوال کردم. صریحا و قاطعانه آن را رد کردند و فرمودند: «کشور قانون و دادگاه دارد؛ اگر کسی متهم به سب پیامبر یا ائمه طاهرین و یا هر جرم دیگری شود، هیچ کس حق ندارد راسا وارد عمل شود و اقدام به تنبیه یا مجازات کند بلکه امور باید از طریق مجاری قانونی و قضایی دنبال شود».
به ایشان عرض کردم اجازه میدهید مراتب را به نقل از شما و یا از سوی خود، رسما تکذیب کنم و پاسخ تهمت زنندگان را بدهم؟ فرمودند: «صلاح نمیدانم، چون قصد اینها بازی سیاسی با افکار عمومی و آلوده کردن فضاست.» معتقد بودند «با این کار، وارد بازی در زمین دشمن خواهیم شد.»
همشیره جنابعالی همسر آقاسیدمصطفی خامنهای فرزند ارشد مقام معظم رهبری هستند. چه سالی و چگونه این وصلت صورت گرفت؟
این وصلت سال ۱۳۷۲ اتفاق افتاد. پدر مقید بودند که فرزندانشان با خانوادههایی متدین و هم سنخ از نظر فرهنگی و اجتماعی ازدواج کنند. در مورد همشیره دوم من خواستگارهایی مراجعه کرده بودند، اما با جواب منفی مواجه شده بودند.
پدر من ارادت بسیار بسیار زیادی به مقام معظم رهبری داشتند و شخصیت و سبک زندگی شان را تمجید میکردند. پدر از طرفی حاج اقا مصطفی را میشناختند که چه فرد نازنین و متدین و خوبی است. بنابراین، با مشورت همشیره و والده، با خواستگاری موافقت کردند. سپس همسر مکرمه مقام معظم رهبری هم به منزل ما تشریف آوردند و از همشیره من خواستگاری کردند. این روند و مراسم ازدواج خیلی سریع و ساده برگزار شد. چون طرفین ساده زیست بودند و معتقد به سادگی در امر ازدواج.
در مراسم بله بران همشیره که در منزل مقام معظم رهبری برگزار شد، حضور داشتم. بستگان درجه یک دو طرف هم حضور داشتند. از آن طرف هم فرزندان مقام معظم رهبری و برادر همسر ایشان بودند. آقای حجازی و چند نفر دیگر هم بودند.
این مراسم در یک خانه پیش ساخته ساده برگزار شد! منزل مقام معظم رهبری در همین کانکس بود! غرب منطقه ریاست جمهوری در خیابان آذربایجان، یک فضای خالی بود که در آن جا با کانکس یک ساختمان یک طبقهای درست کرده بودند. محل کار مقام معظم رهبری هم در همین سازه قرار داشت.
داخل کانکس نشسته بودیم؛ ناگهان یک صدای تکان دهنده از سقف فلزی به گوشمان رسید که همه جا خوردیم. یک میوه کاج رها شده بود و روی سقف فلزی کانکس افتاده بود. پیش خود گفتم، این سازه، در عین سادگی بیش از حد، نا ایمن هم هست. نکند خدای نا خواسته، اتفاقی برای رهبری و خانوادشان بیفتد!
دو تخته فرش ماشینی هم، کف این سالن حدودا ۴۰ متری پهن بود. ناهار هم فکر کنم زرشک پلو با مرغ خوردیم. دوغ و سبزی خوردن هم بود. یک مزاح به یاد ماندنی هم از این جلسه در ذهن دارم.
من داییهای خیلی شوخی دارم. پدربزرگم هم همین طور بود. در مورد این که مهریه چقدر باشد آقا فرمودند: اگر نظری هست بفرمایید. پدر بزرگ و یکی از داییهای من که معمم اند و در شیراز زندگی میکنند، به شوخی شروع کردند به مطرح کردن موارد و رقمهای عجیب و غریب. دایی من گفتند در شیراز رسم است خانواده داماد یک کامیون نمک و چند ده کیلو ابریشم میدهند. پدربزرگ من هم گفتند در شیراز چند کیلو طلا هم میدهند’! مقام معظم رهبری بلا فاصله پاسخ دادند: دو کیلو ‘زرشک’ هم میدهند؟! در این بین، پدر من هیچ صحبتی نمیکردند؛ فقط با این شوخیها میخندیدند.
با آقا مصطفی رفت و آمد مکرر دارید. ایشان خیلی کم در محافل ظاهر میشوند؟ ساکن تهران هستند؟ چه جور شخصیتی دارند؟
بله. خانواده ایشان ساکن تهران هستند، ولی خودشان در طول روزهای کاری هفته، در قم تدریس علوم حوزوی میکنند. ایشان انسان بسیار مومن و وارسته و زاهد و بی اعتنا به مظاهر دنیوی است؛ هر آن چه دنیوی تلقی میشود از قدرت و عنوان گرفته تا پول و تجملات و از این مهملات.
ایشان نمونه یک فرد روحانی به معنی واقعی کلمه است. زندگی ایشان همانند پدر بزرگوارشان، بسیار ساده و از خیلی از مردم متوسط الحال، سادهتر و پایینتر است.
حاج آقا مصطفی چند سال دارند؟ چند فرزند دارند؟
حدود ۵۲ سال. ۳ پسر دارند.
حاج آقا سیدمجتبی چه؟
معروف است که در میان آقازادههای مقام معظم رهبری، حاج آقا مجتبی شبیهترین فرزند به ایشان هستند. چه از نظر چهره و چه از نظر ویژگیهای فردی و اجتماعی. ولی این به معنای این نیست که ایشان در مسائل سیاسی کشور دخالت میکنند. البته ممکن است به خاطر جایگاهی که ایشان دارد، مورد مشورت برخی قرار گیرد. اما این که بدخواهان میگویند ایشان منشا اتفاقات سیاسی در کشوراست، نه این طور نیست. ایشان هم، در طول روزهای کاری هفته، در قم سرگرم فعالیتهای علمی است.
این که برخی رسانههای بیگانه میگویند ایشان از گزینههای مد نظر مجلس خبرگان هستند چه؟
برخی محافل و رسانههای بیگانه، شایعه سازی میکنند تا شائبه موروثی بودن رهبری را پدید آورند. مقام معظم رهبری هم خودشان در خصوص کیستی گزینه اصلح برای رهبری آینده نظام، بلاشرط هستند. نه نظر مثبت دارند نه نظر منفی. ایشان میفرمایند مملکت مجلس خبرگان رهبری دارد که بر اساس قانون و ضوابط، از میان نامزدهای موجود، باید اصلح را بر گزیند.
البته امیدوارم مجلس خبرگان زحمت چنین انتخاب دشواری را متحمل نشود. امید داریم زمام امور از سوی مقام معظم رهبری، شخصا به حضرت صاحب الامر عجل الله تعالی فرجه الشریف، تقدیم شود.