آیا FATF ناقوس مرگ برجام را به صدا در خواهد آورد؟
“اما برای کسانی که هنوز معتقدند برجام میتواند علیرغم اقدامات و پیامهای ترامپ و دولتش نجات یابد، بیانیه محکومکننده جمعه گذشته FATF تقریبا به طور قطعی احیای برجام را در ورای امیدواری قرار داد”.
بیانیه اخیر FATF در خصوص ایران، توافق هستهای را تضعیف خواهد کرد.
به گزارش فرارو، در پی خروج یکجانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و بازگشت تحریمهای آن بر ایران، سرنوشت این توافق در هالهای از ابهام قرار گرفت. در راستای نجات برجام اقداماتی انجام شد، اما اخیرا بیانیهای از جانب کارگروه اقدام مالی (FATF) منتشر شد که سرنوشت توافق هستهای را مبهمتر کرد. مجله تایم در یادداشتی به قلم تام کیتنج، مدیر مرکز جرم مالی و مطالعات امنیتی در اندیشکده انستیتوی رویال یونایتد سرویس، این بیانیه را “ناقوس مرگ دیگری” برای برجام دانست و تاثیر آن بر این توافق را تحلیل کرد.
اخیرا، FATF در بیانیهای از بازگرداندن ایران به لیست سیاه کشورهایی که به اندازه کافی با پولشویی مبارزه نمیکنند، خودداری کرد. به گفته این مجله، وجود ابهام در توانایی ایران در مبارزه با جرایم مالی، آینده توافق هستهای را بیشتر تضعیف میکند.
تایم نوشت: ” برای برخی، روزی که دونالد ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا انتخاب شد، ناقوس مرگ برجام به صدا درآمد. برای برخی دیگر، علیرغم هیاهو، موضعگیری و فعالیت قانونگذارانه دونکیشوتوار شرکای اروپایی برای زنده نگه داشتن توافق، برجام در روز هشتم ماه می، زمانی که ترامپ اعلام کرد از این توافق خارج خواهد شد، مُرد. اما برای کسانی که هنوز معتقدند که برجام میتواند علیرغم اقدامات و پیامهای ترامپ و دولتش نجات یابد، بیانیه محکومکننده جمعه گذشته FATF تقریبا به طور قطعی احیای برجام را در ورای امیدواری قرار داد”.
به نوشته تایم، برجام از زمان امضای آن در ژانویه ۲۰۱۶، پایهای برای ادغام مجدد و تدریجی ایران در اقتصاد جهانی ایجاد کرد. شرکتهای خارجی که به زنده ماندن برجام اطمینان داشتند در ایران سرمایهگذاری کردند. بنابراین، ادغام مجدد اقتصادی، بخش مهمی از برجام بود.
ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷، انتقاد از برجام را ادامه داد. او در اکتبر ۲۰۱۷، پایبندی ایران به توافق را تایید نکرد و در ماه می، آمریکا را از این توافق خارج و اعلام کرد بالاترین سطح تحریمهای اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد.
تایم پس از تشریح جدال اتحادیه اروپا با آمریکا بر سر محافظت از دادوستد شرکتهای اروپایی با ایران، مدعی شد که یک تهدید دیگری برای برجام وجود دارد که کمتر به آن پرداخته میشود. این تهدید، نهاد کارگروه اقدام مالی است.
FATF برای مدت طولانی به اعضایش و موسسات مالیشان درباره ریسکهای تعامل با ایران هشدار داده است. ایران و کره شمالی، برای چندین سال در لیست سیاه FATF بودند.
به گفته تایم، به عنوان بخشی از روح همکاری ایجاد شده بواسطه برجام و همچنین تعهد ایران به بهبود بخشیدن به استانداردهایش، در ژوئن ۲۰۱۶، FATF اقدامات متقابل علیه ایران را تعلیق کرد. این تعلیق در جلسات بعدی این کارگروه مورد تاکید قرار گرفت. مقامات ایران اعلام کردهاند که ضرورتی برای پیروی از کنوانسیونهای بین المللی علیه پولشویی وجود ندارد.
در جمعه گذشته، آخرین بیانیه FATF اعلام کرد که طرح اقدام ایران منقضی شده، اما اکثریت موارد اقدام ناقص ماندهاند. در بیانیهای که میتوان آن را به مثابه هشدار نهایی تلقی کرد، FATF به ایران تا اکتبر مهلت داد تا اصلاحات ضروری را انجام دهد. در غیر این صورت، FATF درباره “اقدامات متناسب و ضروری” تصمیمگیری خواهد کرد. یعنی بازگشت به لیست سیاه FATF.
به ادعای تایم، دیدگاه FATF مهم است. به طوری که بدون تاییدهای آن در زمینه اقدامات مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم، موسسات مالی از تعامل اقتصادی حمایت نمیکنند.
تایم در پایان مدعی شد: ” FATF صبر فوقالعادهای در قبال ایران از خود نشان داد. اما بانکها و شرکتهای بین المللی که تعهدات آیندهشان نسبت به برجام را ارزیابی میکنند، صبر کمتری خواهند داشت. چه FATF ایران را در لیست سیاه قرار دهد یا ندهد، بیانیه اخیر آن، اگر چه تحریم نهایی را اعلام نکرد، اما برای کسانی که به دنبال تضعیف برجام و منزوی ساختن مجدد ایران از اقتصاد جهانی هستند، حمایت فراهم میکند”.