آیا کرونا توسط “افرادی بدون علائم” نیز منتقل میشود؟
یک سوال اساسی که این روزها ذهن متخصصان و پزشکان در مورد شیوع ویروس کرونا را درگیر کرده این است که آیا این ویروس میتواند به صورت غیرمتعارف شیوع یابد؟ این پرسش اساسی از آن جهت اهمیت دارد که شیوع غیر متعارف این ویروس میتواند ردیابی و مهار آن را بسیار دشوارتر کند.
به نقل از NBC News، گزارشی که روز چهارشنبه (۳۰ بهمن ماه) در مجله پزشکی نیوانگلند (the New England Journal of Medicine) منتشر شد، به فرضیهای تقویت بخشید که بر اساس آن ویروس کرونا ممکن است توسط افرادی که هیچ علایمی از این بیماری ندارند منتقل شود. در این گزارش که حاصل تحقیقات متخصصان در کشور چین است، نشان میدهد که بیمارانی وجود دارند که بدون علامت دارای سطح مشابهی از ویروس کرونا در دستگاه تنفسی فوقانی خود با بیمارانی هستند که علایم این بیماری به صورت مشهود داشتند. این در حالی است که میزان بالای ویروس در ترشحات تنفسی میتواند یک فرد را تبدیل به یک منتقل کننده نماید.
به گزارش ان بی سی، کارشناسان بیماریهای عفونی معتقدند که این گزارش به درک بهتر در چگونگی مواجهه با این ویروس میافزاید، اما مسئله مهمتر شیوع سریع آن را برطرف نمیکند. با این حال متخصصان میگویند هنوز برای اثبات علمی این نظریه زود است، هر چند که پزشکان چینی نمونههای متعددی از شیوع بدون علامت این بیماری را گزارش داده اند.
به گزارش فرارو ،دکتر آمش عدلیا، دانشمند ارشد مرکز بهداشت دانشگاه جانس هاپکینز در بالتیمور و سخنگوی انجمن بیماریهای عفونی آمریکا در خصوص این یافتههای جدید گفت؛ هیچ مدرک و مستندی مبنی بر شیوع ویروس کرونا بدون علائم بیماری وجود ندارد. دکتر عدالیا گفت: «ما شواهد قطعی مبنی بر بروز این نوع پدیده درباره این ویروس جدید نداریم». وی افزود: «اگر چه این احتمال ممکن است، اما ما قبلاً چنین پدیدهای را در دیگر ویروسهای هم خانواده کرونا، یعنی مرس و سارس، ندیده ایم بنابراین مجبوریم که هرگونه ادعاهای اینچنینی درباره آن را با تردید بنگریم و آنها را به درستی مطالعه کنیم».
با این وجود دکتر عدلیا تاکید کرد که البته انواع دیگر ویروسهای تنفسی میتوانند بدون علامت گسترش یابند. وی گفت: «ما میدانیم که به عنوان مثال، آنفولانزا و راینو ویروسها -عامل اصلی بیماری سرماخوردگی در انسان- میتوانند بدون علائم منتشر شوند، اما در مورد کروناویروس جدید این امر هنوز به قطعیت دیده نشده است. البته این به معنای آن نیست که چنین چیزی در مورد کروناویروس صادق نیست و یا این اتفاق نیفتاده است، بلکه فقط به طور قطع هنوز این امر اثبات نشده است.»
این در حالی بود که مجله پزشکی نیو انگلند در ماه ژانویه گزارشی را منتشر کرد که بر اساس آن یک زن چینی که برای یک سفر کاری عازم کشور آلمان شده بود، بدون داشتن علائم مشهود، باعث انتشار این بیماری عفونی در این کشور شد. اما این گزارش پس از مدتی مورد تردید قرار گرفت چرا که ظاهرا این فرد چینی دارای علائم خفیفی از این بیماری از جمله تب خفیف بود و این فرد در آن زمان داورهای ضد تب را مصرف میکرده است. این امر موجب شد که در همان زمان مسئله شیوع کرونا بدون وجود علائم به سرعت رو به فراموشی رود.
کارشناسان علائمی همچون سرفه، تب و گلو درد را جزو نشانههای بیماری عفونی ویروس کرونا میدانند با این همه این مسئله نیز وجود دارد که برخی افراد آلوده ممکن است علائمی خفیف داشته باشند که چندان نگران کننده به نظر نرسد. به عبارت بهتر ممکن است برخی افراد آلوده به ویروس کرونا تنها علائم خفیفی از تب یا سرفه را نشان دهند که این امر ممکن است در برداشت اولیه خود فرد، یک سرماخوردگی خفیف تشخیص داده شود.
با این حال هنوز گزارشهای متعدد از کشور چین حکایت از مشاهده شیوع ویروس کرونا بدون علائم مشخص است همین امر نگرانیهای جهانی را در روزهای اخیر را افزایش داده است. دکتر «آنتونی فاوسی»، مدیر مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا، در این خصوص اظهار داشت که گمان میرود انتقال بدون علامت کروناویروس، امکان پذیر است. دکتر فاوسی در گفتگو با ان بی سی گفت: «گزارشهای اولیه در برخی موارد مشخص میکند که کروناویروس جدید در افراد بدون علائم قابل انتقال است هرچند که ما هنوز به درستی نمیدانیم این نوع انتقال تا چه حد در شیوع بیماری تأثیر دارد».
وی افزود: با این که انتقال این بیماری بدون علائم مشخص قابل رد کردن نیست، اما آنچه که مشخص است، افراد آلوده دارای علائم، معمولاً عامل اصلی شیوع این بیماری تنفسی هستند. به عبارت دیگر، مانند سایر بیماریهای تنفسی، حتی اگر ویروس کرونا بتواند بدون علامت پخش شود، اکثریت قریب به اتفاق شیوع این بیماری توسط افراد آلودهای است که علائم مشخص دارند.
دکتر «چارلز چیو»، استاد طب آزمایشگاهی در بخش بیماریهای عفونی در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، گفت: ترشحات تنفسی هنگامی که فرد سرفه میکند یا عطسه میکند، به هوا منتقل میشود، بنابراین افرادی که به وضوح بیمار هستند، ناقل اصلی این بیماری به شمار میروند. دکتر چیو افزود: «وقتی کسی عطسه یا سرفه میکند، ترشحات تنفسی او میتواند به شعاع دو تا سه متر منتشر شود بنابراین به طور معمول کسانی که در چنین فاصلهای با فرد آلوده قرار دارند به راحتی ممکن است آلوده شوند. این متداولترین مسیر انتقال بیماری است؛ بنابراین ممکن است افراد آلودهای وجود داشته باشند که علائم کمتری دارند و یا علائم عفونی از خود نشان ندهند-ولی ویروس موجود در مخاط یا ترشحات آنها وجود داشته باشد-، اما این افراد تا زمانی که سرفه یا عطسه نکنند، بعید به نظر میرسد که ویروس را به شخص دیگری منتقل کنند».
دکتر چیو با این حال افزود که البته افراد آلوده بدون علائم ممکن است بدون عطسه و سرفه نیز این ویروس را منتقل کنند. در واقع این افراد با لمس بینی یا دهان و چشم خود و سپس تماس دست آلوده با سطوح مختلف، امکان انتقال این بیماری به افراد دیگر را دارند. دکترچیو افزود که: «من فکر میکنم که احتمالاً کروناویروس جدید میتواند بدون علامت منتقل شود، اگرچه احتمالاً این نوع انتقال را باید یک پدیده نادر تلقی کرد.»
با وجود گسترش کروناویروس، طبق گزارش سازمانهای بهداشتی، تقریباً ۸۰ درصد موارد ابتلا در حالت خفیف هستند، بنابراین افراد ممکن است دارای علائمی باشند که خود متوجه آن نیستند. به عنوان مثال، سردرد و کمردرد از جمله مواردی است که به طور طبیعی هر فرد ممکن است به دلیل فعالیتهای روزمره با آن مواجه شود، در حالی که این موارد میتواند در واقع علائم خفیف فرد آلوده باشد. در نتیجه، بیماران آلوده به کروناویروس ممکن است به اشتباه گزارش دهند که هیچ گونه علائمی نداشته اند و مقامات بهداشتی نیز ممکن است همین گزارشها را مبنای خود قرار دهند.
دکتر «تریش پرل»، رئیس بیماریهای عفونی در مرکز پزشکی دانشگاه تگزاس در دالاس، در این خصوص میگوید: دانستن مسیر دقیق شیوع ویروس کرونا در مهار این بیماری و سالم نگه داشتن افراد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دکتر پرل افزود: “من فکر میکنم سوال این است که کروناویروس جدید با چه سرعتی گسترش مییابد و آیا میتوانیم گسترش آن را به اندازه کافی محدود کنیم تا بتوانیم سایر راههای درمان از جمله واکسنها را تهیه کنیم. ما میخواهیم امکانات بیشتری را در اختیار افراد آلود قرار دهیم تا از گسترش این ویروس جلوگیری کنیم. در صورت گسترش بیشتر این ویروس، به این ترتیب پیامدها به همان اندازه که تا کنون دراماتیک و ویرانگر بوده اند، ویرانگرتر خواهند شد.»
آمارها نشان میدهد که ویروس کرونا تاکنون بیش از ۷۶۰۰۰ نفر را در سرتاسر جهان آلوده کرده و حداقل ۲۲۰۰ نفر را کشته است که بیشتر قربانیان در کشور چین بوده اند.