آیا ضرر ویپ از سیگار کمتر است ؟

    کد خبر :928469

سیگار و ویپ هر دو عوارض جانبی و خطراتی دارند. دانشمندان هنوز  اثرات درازمدت سیگارهای الکترونیکی بر سلامت انسان را شناسایی نکرده اند اما علم نشان می دهد که اینها جایگزین ایمنی برای سیگار نیستند.

ویپینگ شامل تنفس آئروسلی حاوی مواد شیمیایی مختلف از جمله نیکوتین و طعم دهنده هاست. محبوبیت ویپینگ در بین جوانان رو به افزایش است. خیلی از مردم معتقدند ویپ از سیگار امن تر است اما لزوماً اینطور نیست. شواهد نشان می دهد ویپینگ هم خطرات خودش را دارد. در ادامه با اثرات و خطرات بلند مدت سیگار و ویپ آشنا می شویم.

کدام ضرر کم تری دارد؟

سیگار و ویپ هیچ کدام برای سلامت بدن خوب نیستند. براساس شواهد موجود، به نظر می رسد سیگار از ویپ خطرناک تر است؛ هرچند این به این معنی نیست که ویپ خطری ندارد.

دود دست دوم حاوی بیش از 7000 ماده شیمیایی است. صدها مورد از این مواد سمی هستند و باعث ایجاد 70 نوع سرطان می شوند. هرچند مطالعات نشان می دهد لیکوئید ویپ آلاینده های کم تری نسبت به سیگار دارد ولی ویپ ها کاملاً امن و بی خطر نیستند.

کسانی که ویپ می کنند ممکن است به دلایل زیر در معرض آسیب قرار بگیرند:

♦ سیگارهای الکترونیکی حاوی مقدار زیادی نیکوتین هستند و همانطور که می دانید نیکوتین باعث کند شدن رشد مغزی جنین، کودکان و نوجوانان می شود.

ایجوس ایجاد کنندۀ بخار در صورت استنشاق، بلع یا تماس با پوست برای کودکان و بزرگسالان خطرناک است.

♦ ویپینگ با تولید مواد شیمیایی خطرناکی مثل دی استیل، مواد سرطان زا، فلزات سنگین و ترکیبات آلی فرار همراه است.

♦ با افزایش محبوبیت ویپینگ، ممکن است مردم بیشتر از قبل به سمت سیگار بروند.

براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها(CDC) تا اوایل 2020، حدود 2800 مورد بستری یا مرگ داشتیم که از 68 مورد از این مرگ و میر ناشی از مصرف ویپ بوده است.

با این حال  CDC اذعان می کند که از زمان حذف ویتامین E استات از محصولات ویپ، تعداد و شدت علائم در مصرف کنندگان ویپ کاهش یافته است.

سیگار

برخلاف ویپ که نسبتاً جدید است، برای اثبات خطرات سیگار برای سلامت انسان سال ها تحقیق و مطالعه انجام شده است. مضرات سیگار عبارتند از:

♦ آسیب تمام اندام های بدن

♦ بیش از 480000 مرگ در سال فقط در آمریکا

♦ 90% از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان ریه

♦ حدود 80 درصد مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)

♦ افزایش خطر مرگ

♦ افزایش خطر ابتلا به بیماری هایی مثل نارسایی قلبی و سکته مغزی

اثرات بلندمدت سیگار

سیگار اثرات نامطلوب زیادی بر بدن دارد که در ادامه به چند مورد اشاره می کنیم:

♦ کاهش تعداد اسپرم

♦ افزایش خطر سقط جنین یا ناتوانی های مادرزادی

♦ افزایش خطر ابتلا به آب مروارید

♦ اختلال در عملکرد سیستم ایمنی

♦ افزایش التهاب عمومی

♦ ایجاد سرطان در تمام قسمت های بدن از جمله ریه، کلیه و معده

♦ تحریک حملات آسم

♦ انسداد عروق و شریان ها

♦ افزایش خطر سکتۀ مغزی

اثرات بلندمدت ویپ

تحقیقات به طور کلی تایید می کنند که اگرچه ویپ می تواند به ریه ها و دیگر سیستم های بدن آسیب برساند، تأثیر آن خیلی کم تر از سیگار است.

با این حال، مطالعه ای که در سال 2019 در مورد اثرات بلندمدت سیگار بر سلامتی انجام شد نشان داد کسانی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند در مقایسه با غیرسیگاری ها، بیشتر در خطر ابتلا به بیماری های تنفسی هستند.

خطرات ویپینگ

♦ آسیب ریوی

♦ آزادسازی رادیکال های آزاد و افزایش احتمال پیشرفت سرطان

♦ تضعیف سیستم ایمنی

♦ تأخیر رشد مغزی در جنین، کودکان و نوجوانان

به علاوه بعضی ها گزارش می دهند که موقع شارژ مجدد سیگارهای الکترونیکی به خاطر نقص باتری، انفجار اتفاق افتاده و دچار سوختگی شدند.

ویپینگ و ترک سیگار

سرویس های بهداشتی بریتانیا توصیه می کنند که ویپینگ می تواند ابزاری موثر برای ترک سیگار باشد. به علاوه، در سال 2021 سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) مجوز بازاریابی سه محصول سیگار الکترونیکی را صادر کرد و با این کار مزایای بالقوۀ این دستگاه ها در کمک به ترک سیگار را برجسته کرد.

با این حال شواهد کافی که نشان دهد سیگار می تواند به ترک سیگار کمک کند، وجود ندارد.

ویپینگ برای ترک سیگار

پژوهشی که در سال 2021 انجام شد نشان داد مصرف روزانه سیگار الکترونیکی در بین سیگاری ها میتواند احتمال ترک را تا 8 برابر افزایش دهد. محققان داده های حاصل از مطالعه ارزیابی سلامت جمعیت و تنباکو را که از سال 2014 تا 2019 انجام شده بود بررسی کردند و روی سیگاری هایی متمرکز بودند که در ابتدای دوره قصد نداشتند سیگار را ترک کنند. در پایان این مطالعه، 28% سیگاری هایی که به طور روزانه از سیگار الکترونیکی استفاده می کردند ، سیگار را به طور کامل ترک کردند و 5/45% سیگار کشیدن روزمره را کنار گذاشتند.

محققان متوجه شدند فقط مصرف روزانۀ سیگارهای الکترونیکی تأثیر آماری معناداری بر میزان ترک سیگار دارد.

از شرکت کنندگانی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده نمی کردند، فقط 8/5% در پایان مطالعه سیگار را ترک کرده بودند و 9/9% سیگار کشیدن روزانه را کنار گذاشته بودند.

در خلال این مدت، 1/3% کسانی که هر روز سیگار الکترونیکی نمی کشیدند، سیگار را ترک کردند و 2/10% هم مصرف روزانۀ سیگارهای معمولی را کنار گذاشتند.

به علاوه یک تحقیق کنترل تصادفی که در سال 2019 انجام شد نشان داد مصرف روزانۀ سیگار الکترونیکی بعد از یک سال منجر به دو برابر شدن ترک سیگار می شود.

خواص اعتیادآور سیگار و ویپ

نیکوتین به شدت اعتیادآور است. به گزارش مؤسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر(NIDA)، تقریباً نصف افراد سیگاری هر سال سعی می کنند سیگار را ترک کنند و فقط 6% موفق به انجام این کار می شوند.

مطالعه ای در سال 2019 نشان داد سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین در مقایسه با سیگارهای عادی برای جوانان بیشتر اعتیادآورند. محققان می گویند آن دسته از شرکت کنندگان مطالعه که از هر دو نوع سیگار استفاده می کردند، وابستگی بیشتری به نیکوتین سیگارهای الکترونیکی داشتند.

هرچند نیکوتین به تنهایی نسبتاً بی ضرر است و تغییراز مصرف روزانه سیگارهای تنباکویی به سیگارهای الکترونیکی می تواند گام مهمی در ترک کامل سیگار باشد.

ویپینگ یا وید؟

می توان برای استنشاق تتراهیدروکانابینول (THC) از دستگاه ویپینگ استفاده کرد. THC مادۀ شیمیایی موجود در شاهدانه است . بر اساس مطالعه ای که در سال 2018 در مورد حشیش کشیدن در بزرگسالان انجام شد، ویپینگ THC در مقایسه با کشیدن همان مقدار وید ، اثرات بیشتری روی ذهن داشت.

در نتیجه، ویپینگ THC می تواند فاز سریع تر و قوی تری ایجاد کند اما با عوارض جانبی بیشتری هم همراه است.

خلاصه

ویپ و سیگار تأثیرات منفی مشابهی بر بدن دارند مثل آسیب ریوی یا افزایش خطر سرطان. در مورد اثرات درازمدت سیگار اطلاعات بیشتری در دسترس است با این حال محصولات ویپینگ نسبت به سیگار مواد شیمیایی مضر خیلی کم تری دارند و به طور کلی می توانند راهکار موثری برای ترک سیگار باشند.

اگرچه محصولات ویپ می توانند مقدار قطران و دیگر مواد شیمیایی تنفسی را کاهش دهند، اما باعث افزایش وابستگی به نیکوتین می شوند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید