آیا اظهارات ترامپ به معنای عقب نشینی از شروط ۱۲ گانه برای مذاکره با ایران بود؟
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در آخرین اظهارات خود پس از تحریم های جدید این کشور علیه ایران و نیز کاهش تعهدات ایران نسبت به برجام گفت که تنها چیزی که از تهران می خواهیم این است که آنها سلاح اتمی نداشته باشند.
باربارا اسلاوین، تحليلگر مسایل ایران در توئیتی در مورد این اظهارات ترامپ نوشت: ۱۲ شرط قبلی آمریکا [پمپئو] تبديل شده به شرط عدم دستیابی به سلاح اتمى، داده که ایران درحال حاضر به آن پایبند است.
علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل آمریکا در گفت و گو باانتخاب، در این باره گفت: آن دوازده شرط دوازده شرطی نبود که قطعیت پیدا کرده باشد و به آن شکل نبود. در مقابل؛ ما هم باید همان زمان فضا را برای آمریکا خالی نمیگذاشتیم و شروطی را تعیین می کردیم.
او ادامه داد: به هر حال ما امکاناتی داشتیم. مثلا در عراق، سوریه، لبنان و یمن ابزارهایی داریم و اینها مناطق نفوذی سیاسی – نظامی ما هستند؛ میتونستیم ما هم شرایط خود را بگذاریم و با دست پر برای مذاکره برویم.
بیگدلی همچنین افزود: آنچه که آقای ترامپ به آن اشاره کرده بود، چند دلیل دارد. دلیل اول اینکه آقای ترامپ میخواهد از برگ ایران در انتخابات آینده اش استفاده کند می خواهد در سیاست خارجی اش برگ برنده ای داشته باشد و بگوید مشکل ایران را حل کرده است. از این رو برای او، الان زمان مناسبی برای مذاکره تلقی می شود.
این تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: دلیل دومش این است که شاید آقای ترامپ تصور می کند با آن انتظاری که داشته و زمانی که برای خودش در نظر گرفته، نتوانسته ایران را در تنگنای شدیدتری قرار بدهد. بنابراین باز هم به همان نیت رسیدن به هدف انتخاباتی خود، قصد دارد این موضوع را به شکلی حل کند.
بیگدلی ادامه داد: مسئله سوم هم این است که چون سیاست را می دانند، باب مذاکره را هیچ وقت نمی بندند. یکی از اصول اصلی سیاست و دیپلماسی است که هیچ وقت نباید باب مذاکره را بست حتی در جنگ.
او با بیان اینکه اکنون سخت است دری برای مذاکره باز کنیم، گفت: البته آقای تخت روانچی صحبت هایی در سازمان ملل کرد که بوی مذاکره از آن می آمد. پادشاه عمان هم اعلام آمادگی کرده و سابقه میانجی گری را هم داشته. ولی من اعتقادم این است که اتحادیه اروپا را فراموش نکنیم. یعنی اگر از طریق اتحادیه اروپا این راه را باز کنیم هم می توانیم اتحادیه اروپا را نگه داریم و هم شاید کلام اتحادیه اروپا نافذتر باشد و آمریکا هم از اینکه اتحادیه اروپا در مسیر آمریکا قرار گرفته، خوشحال باشد. بنابراین پیشنهاد من این است که از طریق اتحادیه اروپا وارد شویم.
بیگدلی همچنین در خصوص بحث مذاکره ادامه داد: جاخالی دادن و قطع کردن همه ارتباطات اشتباه بزرگی در مناسبات دیپلماتیک است.