آمانو: مفاد بند T برجام را با پروتکل الحاقی راستیآزمایی میکنیم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبهای با یک روزنامه انگلیسی تصریح کرد این نهاد سازمان ملل مفاد مندرج در بند T ضمیمه اول برجام را با استفاده از پروتکل الحاقی راستیآزمایی میکند.
به گزارش تسنیم مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه بار دیگر مخالفتهای «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا با توافق هستهای ایران و گروه 1+5 (برجام) را رد کرد.
طبق گزارش فایننشالتایمز، آمانو تصریح کرد که بازرسان نهاد تحت امر او قادر به بازرسی از اماکن نظامی ایران بودهاند و درباره نقش این اماکن در راستیآزمایی از تعهدات ایران در برجام، «بزرگنمایی» شده است.
او در مصاحبهای با این روزنامه انگلیسی تأکید کرد: «ما به تمام اماکنی که نیاز به بازدید از آنها وجود داشته، دسترسی داشتهایم».
ترامپ که از توافق هستهای ایران بهعنوان «بدترین توافق» یاد کرده در سخنرانی خود در ماه گذشته از عدم امکان دسترسی به سایتهای نظامی، بهعنوان یکی از «نقائص» توافق هستهای با ایران یاد کرد.
او در این سخنرانی که در خلال آن اعلام کرد پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید نمیکند، گفت: «مقامات ایران و رهبران نظامی بارها گفتهاند که اجازه ورود بازرسان را به مراکز نظامی نخواهند داد، اگرچه جامعه بین المللی گمان میبرد که برخی از آن مراکز بخشی از برنامه مخفی ایران برای [تولید] سلاح هستهای بودهاند».
اما آمانو که قرار است روز چهارشنبه در نیویورک با «نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد دیدار کند گفت که او قصد دارد برخی از «سوءتفاهمها» درباره این توافق هستهای را از بین ببرد.
آمانو گفت: «ایران، تحت شدیدترین توافق راستیآزمایی در دنیا قرار گرفته است. تا امروز میتوانیم بگوییم که تعهدات [ایران] در حال اجرا هستند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره یکی از بندهای توافق هستهای که درباره راستیآزمایی از آن مناقشه وجود دارد هم اظهارنظر کرد.
خبرگزاری تسنیم پیشتر گزارش داده بود یک اندیشکده آمریکایی به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا پیشنهاد داده از یکی از بندهای مندرج در یکی از ضمایم برجام برای درخواست بازرسی از سایتهای نظامی ایران استفاده کند.
منتقدان برجام از مدتها پیش گفتهاند دولت آمریکا میتواند از بند T مندرج در ضمیمه اول توافق هستهای با ایران بهعنوان بهانهای برای بازرسی از سایتهای نظامی ایران استفاده کند.
در بند T ضمیمه اول برجام ایران از طراحی، ساخت، خرید یا استفاده از برخی از اقلام با کاربری دوگانه و «فعالیتهایی که میتواند در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هستهای نقش داشته باشند» منع شده است. این فعالیتها طبق متن توافق هستهای موارد ذیل را شامل میشوند:
طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از مدلهای کامپیوتری برای شبیهسازی وسایل انفجاری هستهای.
طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از چاشنیهای انفجاری چند نقطه که برای توسعه یک وسیله انفجاری هستهای مناسب هستند مگر اینکه مقاصد غیرهستهای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تأیید شده باشد و موضوع پایش باشد.
طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از سیستمهای تشخیص انفجار (دوربینهای Streak، دوربینهای سرعت بالا و یا دوربینهای Flash x-ray) مناسب برای توسعه تجهیزات انفجار هستهای مگر اینکه مقاصد غیرهستهای بودن آن توسط کمیسیون مشترک تأیید شده باشد و موضوع پایش باشد.
طراحی، توسعه، ساخت، دستیابی و یا استفاده از چشمههای نوترونی هدایتکننده انفجارات یا مواد خاص برای چشمههای نوترونی هدایتکننده انفجارات.
آمانو گفت: «بند T، مادهای مربوط به دسترسی نیست، بلکه مادهای مربوط به اقلام دارای کاربریهای دوگانه است و ما این موارد را با استفاده از پروتکل الحاقی راستیآزمایی میکنیم».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین تصریح کرد تصویب پروتکل الحاقی از سوی ایران، بهنحوی که این سند بهصورت دائمی اجرا شود، اقدامی مفید فایده خواهد بود. وی همچنین خواستار «شفافیت بیشتر» درباره بند T برجام شد.