آمار نگران کننده مصرف گوشت قرمز در کشور؛ چه بلایی بر سر تغذیه مردم ایران خواهد آمد؟!
به تازگی یکی از فعالان اقتصادی کشورمان از کاهش شدید مصرف گوشت در کشور خبر داده و این موضوع را تابعی از شرایط اقتصادی کشور عنوان کرده است؛ واقعیتی که صرف نظر از چرایی رخ دادن، می تواند آثار زیان باری بر سلامت و تغذیه بخش قابل توجهی از جامعه داشته باشد.
«بازتاب»؛ گوشت قرمز یکی از نیازهای اصلی و طبیعی بدن انسان هاست که البته در فرهنگ و سنت ایرانی و در غذاهای ایرانی جایگاه نسبتاً ویژه تری دارد؛ محصولی مهم و پروتئینی که در سال و دهه های گذشته همواره قیمت آن افزایشی بوده و تأمین آن برای بسیاری از خانواده ها با مشکل مواجه شده است.
هر چه زمان می گذرد و تورم فزاینده جامعه را درگیر می کند شاهد این هستیم که آمار و ارقام اعلامی پیرامون میزان مصرف گوشت قرمز در کشور نگران کننده تر می شود.
در تازه ترین اظهار نظرها منصور پوریان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، قیمت گوشت را تابع عرضه و تقاضا ندانست و افزود: از ابتدای هفته اول فروردین عرضه دام سبک از سوی دامداران استانهای فارس، کرمانشاه و خوزستان روند تصاعدی پیدا کرد و این افزایش عرضه تا پایان اردیبهشت ادامه خواهد داشت. اما افزایش عرضه به معنی کاهش قیمت گوشت نخواهد بود چراکه در حال حاضر بازار در شرایط رکود تورمی قرار گرفته است از اینرو قیمتها روند رو به جلو به خود گرفتند تا جاییکه حتی با توقف روند صادرات و آغاز واردات گوشت، قیمت این محصول در بازار روند کاهشی به خود نگرفت.
این فعال اقتصادی با اشاره به میانگین قیمت دام سبک، افزود: در ابتدای سال قیمت دام شیب تندی به خود گرفت اما بعد از گذشت یک هفته قیمت آن به زیر کیلویی 70 هزار تومان رسید چراکه میزان عرضه افزایش پیدا کرد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که این قیمت جبران هزینههای تولید را نمیکند.
رییس شورای تامین دام کشور میزان مصرف گوشت قرمز در کشور را کاهشی دانست و افزود: وزیر کشاورزی در سفر به استانهای ایلام و کهگیلویه و بویراحمد از نزدیک میزان دامی که در دست عشایر مانده است را مشاهده کرد از اینرو مجوز صادرات 250 هزار راس دام سبک را دادند اما در عمل 40 هزار دام صادر شد و مجوز صادرات دام را به بهانه تنظیم بازار گوشت لغو کردند.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام با بیان اینکه مجوز واردات گوشت به بهانه بالا رفتن قیمت گوشت در بازار داده شد، تصریح کرد: در حال حاضر دولت مجوز واردات 10 هزار تن گوشت را داده است پس نیاز به خرید حمایتی کاهش پیدا میکند از اینرو انتظار داریم که مسیر صادرات هموار شود که انگیزه تولیدکنندگان برای تولید از بین نرود.
این فعال اقتصادی با اشاره به بالا رفتن قیمت راسته و مغز ران گوشت گوسفندی، گفت: تقاضا برای خرید گوشت قرمز کاهش ملموسی پیدا کرده و میزان مصرف در ایام نوروز و رمضان نسبت به سالهای گذشته کاهش چشمگیری پیدا کرده است. در سالهای گذشته اگر خانواری برای ایام نوروز 10 کیلو گوشت خریداری میکرد در سال جاری میزان خرید خود را نصف کرد.
اگرچه آمار و ارقام اعلامی توسط این فعال اقتصادی تقریبی است و نمی تواند چندان دقیق باشد، ولی به صورت کلی با واقعیت های قابل مشاهده در مقام عمل نزدیک است.
با این تفاسیر و با توجه به نقش قابل توجه مصرف گوشت قرمز در تأمین سلامت شهروندان می توان اینگونه پیش بینی و ارزیابی کرد که در آینده نزدیک شاهد آثار زیان باری از این محل برای سلامت مردم ایران خواهیم بود، مگر اینکه در این باره و در کوتاه ترین زمان ممکن تصمیم قاطعی اتخاذ شود.