آغاز دوئل جدید تهران و واشنگتن در لاهه بر سر داراییهای بلوکه شده ایران/ چرا آمریکا تلاش میکند شکایت ایران را از دستور کار خارج کند؟!
پس از آنکه سرانجام هفته گذشته در پرونده شکایت ایران از آمریکا با استناد به پیمان مودت میان دو کشور، قرار موقت دیوان به نفع ایران صادر شد، دیوان از روز دوشنبه شکایت ایران از آمریکا در پرونده مصادره داراییهای بانک مرکزی ایران را بررسی میکند.
به گزارش تابناک؛ در همین راستا، روز دوشنبه ایالات متحده آمریکا از دیوان بینالمللی دادگستری درخواست کرد، شکایت ایران برای مسدود شدن 1.75 میلیارد دلار از داراییهای این کشور به دلیل ارتباط با قربانیان بمبگذاری سال ۱۹۸۳ را رد کند.
در نشست صبح روز دوشنبه دیوان لاهه که به بیان ادعاهای وکلای آمریکایی اختصاص یافت، طرف آمریکایی ایران را فاقد صلاحیت برای طرح شکایت علیه تصرف داراییهای خود در آمریکا دانست.
تیم حقوقی ایالات متحده آمریکا همچنین به دلیل آنچه «جبران خسارت خانوادههای سربازان جان باخته آمریکایی در لبنان» خواندند، مسدود کردن 1.75 میلیارد دلار از داراییهای ایران را موجه دانستند.
وکلای آمریکایی همچنین مدعی شدند که ایران در جریان ترور چهار تن از سران حزب دموکرات کردستان ایران در رستوران میکونوس آلمان و همچنین بمبگذاری مرکز یهودیان آرژانتین (معروف به پرونده آمیا)، طرح ترور سفیر عربستان سعودی در آمریکا و همچنین ناآرامیهای بحرین نقش داشته است.
گفتنی است، 1.75 میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده ایران به دلیل انفجار سال ۱۹۸۳ بیروت، از سوی دیوان عالی ایالات متحده به عنوان غرامت به قربانیان و بازماندگان آن حادثه داده شده و ایران به دنبال بازپسگیری این مبلغ است.
در آن حادثه که در سال ۱۹۸۳ و در پایتخت لبنان صورت گرفت، شماری از بستگان حدود ۲۴۰ تفنگدار آمریکایی در انفجاری که واشنگتن مسئولیت آن را متوجه ایران میداند جان خود را از دست دادند.
در بخشی از دادخواست ایران آمده است: «ایالات متحده با این موضع که ایران حامی تروریسم است (موضعی که ایران آن را قویاً رد میکند) شماری اقدامات اجرایی و قانونگذاری انجام داده که اثر عملی آنها تأثیری بر منافع و داراییهای ایران و مؤسسات ایرانی از جمله بانک مرکزی ایران و بر خلاف پیمان مودت و از طریق اجرای رسیدگی های قضایی علیه ایران دارد.»
گفتنی است، ایران باز هم جمشید ممتاز را به عنوان قاضی خود معرفی کرد.
طرف آمریکایی هم پیشتر «دیوید کارون» را به عنوان قاضی اختصاصی انتخاب کرده بود. اما به علت فوت این قاضی، «چارلز براور» که در پرونده اخیر خروج آمریکا از برجام نیز عهده دار این مسئولیت بود، دوباره برای این پرونده معرفی شد.
طبق اعلام دیوان لاهه، جلسات بررسی و استماع ادعاها و دفاعیات طرفین از ۸ تا ۱۲ اکتبر برگزار میشود.
«ریچارد ویسک»، مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا در جلسه استماع روز دوشنبه گفت: «محور اقدامات مطروحه در این پرونده حقوقی را حمایت ایران از تروریسم بینالمللی تشکیل میدهد.» وی از دیوان لاهه خواست شکایت ایران را رد کند. تاریخ اعلام حکم دادگاه هنوز مشخص نشده است.
داراییهای ایران که سال 2016 دادگاه آمریکایی حکم توقیف آن را صادر کرد، در بانک سیتیبانک نیویورک نگهداری می شود. بانک مرکزی ایران در سال 2014 به دادگاه نیویورک برای بازگرداندن دارایی های ایران در این بانک شکایت کرده بود.
به نظر می رسد، آمریکایی ها تلاش دارند تا قبل از موعد مقرر برای اعلام رأی دیوان، پرونده شکایت ایران را از دستور کار دیوان خارج کنند؛ به این جهت که پیروزی ایران در این پرونده می تواند به تقویت فزاینده موضع حقوقی ایران در برابر آمریکا منجر شود؛ مسأله ای که بدون شک با توجه به نفوذ آمریکا در نهادهای بین المللی و ساختار حقوقی نظام بین الملل، چندان خوشایند این کشور نخواهد بود.