آسیبهای خشکسالی امسال به محیط زیست چهارمحال و بختیاری
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری کاهش تولید علوفه در مناطق تحت حفاظت محیط زیست، کاهش رطوبت خاک که زمینه بروز کانونهای محلی ریزگرد است و آسیب به اکوسیستمهای طبیعی، تنوع زیستی گیاهی و جانوری را آسیبهای ناشی از کمآبی امسال به محیط زیست استان عنوان کرد.
شهرام احمدی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اعمال تحریم علیه ایران، اظهارکرد: این تحریمها میتواند در حوزه محیط زست آثار مثبت و منفی داشته باشد.
وی افزود: از سویی با اعمال تحریمها، باید قدرداشتههایمان را بدانیم زیرا اگر وابسته باشیم ممکن است آمریکا از این امر سوء استفاده کند.
احمدی تصریح کرد: اعتقاد به تنوع زیستی هر کشوری میتواند پشتوانه امنیت اقتصادی و کشاورزی باشد پس هر کشوری که تنوع زیستی قوی دارد تولیدات قوی دارد و در مسائل اقتصادی و اجتماعی حرفی برای گفتن خواهد داشت.
وی با تاکید بر اینکه باید اصول توسعه پایدار را عایت کنیم و مسائل اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی را در نظر بگیریم، گفت: باید از محیط زیست به گونهای استفاده شود که نیاز نسل فعلی تامین شده و برای نسل آینده نیز حفظ شود.
احمدی در خصوص آثار منفی تحریمها بر محیط زیست، گفت: هر روزه در سطح جهان تکنولوژیهای جدیدی در زمینه حفاظتی، پایش آلودگی هوا، خاک و… معرفی میشود که اگر تحریمها دسترسی ما را به این تکنولوژی محدود کند، موجب بروز اشکال خواهد شد.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعات بسیار مهم در حوزه محیط زیست، دیپلماسی زیست محیطی است که به معنای تعامل و همکاری جهانی در حفاظت از محیط زیست در راستای میل به توسعه پایدار است، ادامه داد: در مسئله گرد و غبار که تحت تاثیر کشورهای سوریه، عربستان، عراق و کانونهای داخلی ایران است حتی اگر کانونهای داخلی در کشور مهار شود، در صورت عدم همکاری چندین کشور اطراف ایران، آسیب به ایران و به تبع آن به استان زده خواهد شد.
احمدی اظهار کرد: علت ایجاد گرد و غبار ناشی از عدم مدیریت منابع است که باید این مهم در تمام کشورهای اطراف ایران نیز مورد توجه قرار گیرد.
وی بیان کرد: در صورتی که تحریمها به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر معیشت مردم اثر گذارد و به آنان فشار آورد، ممکن است این فشار موجب فشار به محیط زیست اعم از تبدیل اراضی ملی به کشاورزی، فشار به منابع آبی، عرصههای ملی و جنگلی شود.
احمدی با اشاره به اینکه یکی از راهکارهای کلیدی حفظ محیط زیست، حفاظت از منابع آب از بعد کیفی و کمی است، افزود: در همین راستا پیگیری برای رعایت حقابههای زیست محیطی جزء برنامه و سیاستهای سازمان حفاظت محیط زیست است و از سال گذشته آمادگی پیگیری حقابهها را داشتیم و با پیشبینی خشکسالی، اقدامات موثری صورت گرفته که اگر این امر محقق نمیشد قطعا آسیبهای جدی به محیط زیست استان وارد میشد.
وی تصریح کرد: در سال گذشته با وجود خشکسالی نیاز به برخورد علمی بود که با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، دانشگاههای شهرکرد و صنعتی اصفهان، حقابه زیست محیطی زاینده رود و تالابهای چغاخور و گندمان مطالعه شد و برای مطالبه آنان تلاش مطلوبی انجام شد.
احمدی با بیان اینکه امسال در خشکسالی، علیرغم پیشبینی افزایش آتشسوزی، کمترین آتشسوزی در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان داشتیم، تاکید کرد: با اقداماتی همچون ساخت آبشخور و لوله کشی از منابع آب به زیستگاه حیات وحش نیز شاهد کمترین فشار به حیات وحش بودیم.
وی ادامه داد: در خشکسالی امسال، کمترین آسیب به محیط زیست را شاهد بودیم به نحوی که بیماری مشترک حیات وحش اهلی و وحشی همانند طاعون نشخوارکنندگان کوچک و تب برفکی اصلا در استان مشاهده نشد که اقدامات پیشگیرانه همچون شسته شدن آبشخورها صورت گرفت.
احمدی بیان کرد: در منطقه تنگ صیاد نیز آبشخور سیار و ثابت آب ساخته شده و انتقال آب به آنان صورت گرفته و موفق شدیم با این اقدام از آسیب به حیات وحش جلوگیری کنیم.
احمدی با اشاره اینکه واقعیت این است که خشکسالی در هر صورت آسیب خود را خواهد زد، گفت: در خشکسالی امسال، مراتع رشد کمتری داشتند و این امر موجب شد تا منابع غذایی کمتری در دسترس حیات وحش قرار گیرد و به دلیل اینکه اکثر چشمهها خشک شدند، تجمع حیات وحش به اجبار روی مکانهایی محدود شد که این تراکم مطلوب نیست زیرا در نهایت به حیات وحش آسیب میزند.
وی اظهار کرد: حفاظت محیط زیست استان با مدیریت منابع آب در مناطق تحت حفاظت محیط زیست به منظور کاهش آسیب ناشی از خشکسالی اقدام به ساخت آبشخور، انتقال سیار آب و لوله کشی به زیستگاه حیات وحش کرده است.
احمدی خاطرنشان کرد: آموزش جوامع محلی در راستای افزایش مشارکت مردم در حفاظت پایدار محیط زیست و نقش موثر آنان در این زمینه، کمک بسیاری در عبور از خشکسالی کرده است.
وی کاهش تولید علوفه در مناطق تحت حفاظت محیط زیست، کاهش رطوبت خاک که زمینه بروز کانونهای محلی ریزگرد است و آسیب به اکوسیستمهای طبیعی، تنوع زیستی گیاهی و جانوری را از جمله آسیبهای ناشی از کمآبی امسال عنوان کرد و گفت: اگر فشار تشدید میشد مهاجرتهای ناشی از خشکسالی قابل پیشبینی بود اما خوشبختانه باوجود خشکسالی، کمترین آسیب را شاهد بودیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گفت: اگر خشکسالی ادامهدار شود باید تمهیدات قویتری داشته باشیم و یکی از اقدامات افزایش ضریب حفاظت فیزیکی مناطق است که خشکسالی میتواند این حفاظت را با مشکل مواجه کند که در استان در دو تالاب با نصب دوربین مدار بسته و حفاظت آنلاین به شکل شبانهروزی این مهم انجام میشود.