کودکان اوتیسم در کرمان با کمبود امکانات تحصیلی مواجه اند
کمبود امکاناتی چون فضای مناسب تحصیل کودکان مبتلا به اوتیسم به عنوان عاملی آزار دهنده و مهمترین چالش بر سر راه آموزش و بهبود این کودکان در کرمان قلمداد می شود.
اوتیسم به عنوان پیچیده ترین اختلال رشدی، ذهنی و روان شناختی دوران کودکی بیشتر در سه سال اول زندگی رخ می نماید و منجر به اختلال در مهارت های کلامی و ارتباطی و به هم ریختگی برخی حواس کودک می شود.
هر چند گفته می شود، اوتیسم تا آخر عمر و بسته به طیف آن با فرد بیمار همراه است اما پر واضح است این بیماران در صورت رسیدگی و وجود امکانات مناسب مانند محل تحصیل ایده آل، روند بهبود را تسریع می بخشد، این در حالی است که استان کرمان از وجود مکان مناسب و استاندارد برای تحصیل کودکان اوتیسم بی بهره است.
علم به اینکه افرادی چون ایزاک نیوتن، فیزیکدان، ریاضیدان، ستاره شناس، فیلسوف انگلیسی به عنوان نخستین کسی که قواعد طبیعی حاکم بر گردشهای زمینی و آسمانی را کشف کرد درگیر بیماری اوتیسم بوده است راه را بیش از پیش برای والدین این کودکان و البته جامعه هموارتر می کند.
شخصیت های بزرگ دیگری چون آلبرت اینشتین فیزیکدان نظری آلمانی، جرج اورول داستان نویس، روزنامه نگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی و خالق آثاری چون مزرعه حیوانات و هزار و نهصد و هشتاد و چهار، اچ جی ولز، روزنامه نگار، جامعه شناس، تاریخ نگار و نویسندهٔ سوسیالیست انگلیسی و خالق رمان های علمی تخیلی و لودویگ ویتگنشتاین، فیلسوف اتریشی قرن بیستم که باب های زیادی را در فلسفهٔ ریاضی، فلسفهٔ زبان، و فلسفهٔ ذهن گشود با این بیماری تا حدود زیادی ناشناخته دست و پنجه نرم کرده و سرانجام مراتب بالا را در بخش های مختلف طی کرده اند.
آنچه غیر قابل انکار است، توجه به کودکان اوتیسم به دلیل ناشناخته و مغفول ماندن این بیماری نزد افراد جامعه بخصوص مسئولان و خیران، خدمات رسانی به این طیف را با مشکل مواجه کرده است.
مادر مهیا یک کودک هشت ساله اوتیسمی هزینه های سنگین نگهداری و مراقبت از کودکان اوتیسم را کمر شکن عنوان می کند و می گوید: تغییر شرایط محیط تحصیل و زندگی کودکم نیز تا ساعتها، روزها و ماهها ما را درگیر تغییر رفتار و پرخاشگری وی می کند.
وی معتقد است، این بیماری برای بسیاری از افراد جامعه تفهیم نشده برای همین عکس العمل های درستی در مواجهه با این بیماران در جامعه وجود ندارد.
این مادر کلاس درس و مدرسه کودکش را طبق نظر کارشناسان استاندارد نمی داند و می گوید گاهی کوچکترین مشکل و کمبودی در کلاس درس موجب اختلالات رفتاری ماهانه در فرزندم می شود.
وی از مسئولان و خیران خواست برای تثبیت و ارتقا شرایط جسمی و روحی کودکان اوتیسم به ساخت مدرسه ای استاندارد برای این قشر کمک کنند.
مادر مهیا به هزینه های پیش روی فرد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اشاره و تصریح کرد: سبد دارویی ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی در ماه برای درمان منحصرا بیماری اوتیسم نیست بلکه برای کنترل رفتارها و مشکلات متابولیک و دیگر بیماری های همراه این افراد است.
یکی دیگر از والدین کودکان اوتیسم نیز با اشاره به هزینه های ۲ تا ۲ و نیم میلیون تومانی کودکان اوتیسمی به صورت ماهانه افزود: این هزینه صرف مواردی مانند گفتاردرمانی، کار درمانی و آموزش مخصوص این افراد که طیف گسترده ای دارد، می شود.
وی نبود فضای مناسب آموزشی را بزرگترین مشکل کودکان اوتیسم در استان کرمان عنوان کرد و گفت: وجود شرایط مناسب در محیط تحصیل و منزل به بهبود شرایط فهم و پیشرفت این کودکان کمک می کند.
رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان کرمان نیز گفت: طیف اختلالات اوتیسم، بالاترین شیوع آماری اختلالات دوران کودکی را در جهان دارد و بر اساس آخرین آمارهای سازمان های بین المللی از هر ۶۸ تولد یک نوزاد دچار طیف اختلالات اوتیسم به دنیا می آیند.
مهران باهری ضمن درخواست از اقشار جامعه نسبت به افزایش آگاهی به اوتیسم افزود: اوتیسم یک جامعه را درگیر می کند و تنها والدین و مربیان درگیر مسائل مبتلابه این کودکان نیستند.
وی افزود: در صورت اجرا نشدن برنامه های غربالگری اوتیسم برای کودکان، نیاز به مراکز نگهداری کودکان اوتیسم افزایش پیدا می کند که اکنون خلاء این مراکز نیز به شدت احساس می شود.
رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان کرمان به انجام تست غربالگری اوتیسم در شهرستان های کرمان، زرند، بم، سیرجان، کهنوج، جیرفت و رفسنجان اشاره و تصریح کرد: ۳۵ دانش آموز مبتلا به اوتیسم در این استان شناخته شده است.
وی ادامه داد: ۲۰ دانش آموز مبتلا به اوتیسم در کرمان، سه مورد در رفسنجان، یک دانش آموز در شهربابک و یک دانش آموز در شهرستان های شهداد، جیرفت، عنبرآباد، شهربابک، سیرجان و زرند شناسایی شده اند.
باهری افزود: اوتیسم در پسر بچه ها چهار برابر دخترها شیوع دارد.
وی با تاکید بر اینکه فضای آموزشی موجود برای بیماران اوتیسم در کرمان استاندارد و مطلوب نیست افزود: اوتیسم بیماری ناشناخته است لذا باید در برنامه های فرهنگی، عمرانی و اجتماعی جامعه پیوست استاندارد برای افراد با نیازهای ویژه وجود داشته باشد.
وی کارکنان و مربیان کودکان استثنایی را ایثارگر و مربیان کودکان اوتیسم را از خود گذشته عنوان کرد و گفت: این افراد با کمترین امکانات و در محیط های غیر استانداردی که در اکثر مواقع تعادل روحی کودکان اوتیسم را بر هم می زند و موجب آسیب دیدن مربیان می شود در حال کار و فعالیت هستند.
به گزارش ایرنا ،وی از خیران و مسئولان خواست به منظور بهبود شرایط کودکان اوتیسم مسئولان این بخش را در راستای احداث محیط تحصیل این کودکان یاری کنند.
باهری افزود: تست غربالگری کودکان مبتلا به اوتیسم نیز امسال در شهرستان های بم، زرند، کرمان، سیرجان، جیرفت، کهنوج و رفسنجان انجام می شود.
با توجه به تولد ۱.۵ میلیون کودک در سال در ایران، بر اساس مطالعات انجام شده احتمال ابتلای یک کودک از بین ۷۰ تا ۱۰۰ تولد در کشور به اوتیسم وجود دارد.
بر این اساس در کشور ما نیز همانند آمریکا، عربستان و سایر کشورهای جهان از بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تولد یک کودک مبتلا به اوتیسم قابل شناسایی بوده و نیازمند خدمات است.
اوتیسم در کشور طی ۱۰ سال اخیر رو به گسترش بوده که برخی علت آن را تغییر سبک زندگی و مشکلات روانی اجتماعی، آلودگی هوا و ژنتیک و برخی نیز عدم تشخیص این بیماری در سال های گذشته می دانند.
در گذشته از هر ۵۰۰ کودک متولد شده یک نفر دچار بیماری اوتیسم قابل تشخیص بود و اکنون براساس آمار جهانی از هر ۶۸ تولد یک کودک به این بیماری مبتلا می شود.
هم اکنون بین کودکان متولد شده در پنج سال اخیر که به طور ویژه گروه هدف هستند، حدود ۳۰ هزار کودک قابل شناسایی اوتیسم بوده و نیازمند خدمات هستند.