محسن هاشمی: دولت به توسعه مترو کمک نمیکند
برنامه «جهان آرا»، شنبه شب دوم دی ماه با حضور محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران از شبکه افق پخش شد.
مهمان این برنامه محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران و وحید یامینپور هم مجری کارشناس این برنامه بود.
هاشمی در خصوص مطلبی که این روزها در رسانهها و فضای مجازی از وی نقل میشود مبنی بر اینکه چنانچه زلزلهای با بزرگی ۷ یا بالای ۷ ریشتر در تهران بیاید، ۱ تا ۲ میلیون کشته خواهیم داشت، اظهار کرد: البته به این صورت که در رسانهها بازگو شده است نیست، اشاره کرده بودم در صورت وقوع چنین زلزلهای یک تا دو میلیون مصدوم خواهیم داشت. رقم کشتههای بیش از ۳۰۰ هزار نفر برای تهران سنگین است، چون تهران آمادگی امداد و نجات برای چنین زلزله بزرگی را ندارد.
وی افزود: زلزلهای با بزرگی ۷ یا بالای ۷ ریشتر میتواند کشتههای زیادی داشته باشد، یکی از عللش عدم سرمایهگذاری جدی در بافتهای ۳۶۰۰ هکتاری فرسوده، ناپایدار، ریزدانه و نفوذناپذیر است. بخشی از ساختمانهای دولتی، بیمارستانها و مدارس اینگونه هستند. چنانچه کانون زلزله در تهران و گسلهای این شهر، خصوصاً جنوب و مرکز تهران باشد، منجر به ریزش بسیاری از ساختمانها میشود. در این بافتها بیش از ۲ میلیون نفر زندگی میکنند.
رئیس شورای شهر تهران مطرح کرد: در تهران بزرگ نزدیک به ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ مدرسه از ۴ هزار مدرسه ناپایدار هستند.
وی در خصوص ویژگیهای زلزله اخیر تهران شرح داد: زلزله گسل اشتهارد نزدیک ملارد ـ که در ۷ کیلومتری زمین رخ داد ـ شتابی معادل ۰.۲ داشت که بالاست، اما بزرگی زیادی نداشت و کوتاه مدت بود.
هاشمی به مصوبه هیئت دولت در سال ۱۳۸۹ اشاره کرد و یادآور شد: در آن مصوبه وظایف و تکالیف دستگاههای چهاردهگانه کشور و ۸۶ کارگروه زیر مجموعهشان برای آمادگی هنگام وقوع زلزله بزرگ را روشن کرده است. در صورت عمل به وظایف علاوه بر زیانهایی که زمان وقوع زلزله تحمیل میشود، ما شاهد خسارات زیادی بعد از زلزله نخواهیم بود.
وی توضیح داد: قرار بود بوقهایی با صدای بالا برای هشدار ۱۰ الی ۱۵ ثانیه قبل از وقوع زلزله در محلههای مختلف تهران نصب شوند تا مردم ده الی پانزده ثانیه قبل از وقوع زلزلهای بزرگ از آن آگاه شوند. همچنین صدا و سیما هم به محض دریافت این پیام باید آن را به مردم اعلام کند. تکانهای زمین به لرزهنگارها و شتابسنجهای آن سیستم منتقل میشوند و سیستم به صدا در میآید. راهاندازی این سیستم اعتبار میخواهد.
رئیس شورای شهر تهران ابراز امیدواری کرد: با این سیستم و آموزشها و مانورهای زلزله کشتههای ناشی از وقوع زلزلهای بزرگ در تهران به یکچهارم و حتی یکپنجم کاهش مییابد.
وی در واکنش به اینکه از قول او نقل شده بود در صورت وقوع زلزله ۷ ریشتری سیل تهران را فرا میگیرد، اعلام کرد: صحبتهایم را در فضای مجازی اغراق کرده و بهدرستی نفهمیدهاند. آب تهران از چهار سد و آبهای زیرزمینی تأمین میشود. در صورت وقوع زلزلهای بزرگ احتمال شکسته شدن این سدها وجود دارد و آب به خیابانها سرازیر میشود و حالت سیلگونهای رخ میدهد، از اینرو در مصوبه سال ۱۳۸۹ قرار بود شبکه آبرسانی تهران هم برای زلزله آماده شود.
وی در توضیح شبکه آبرسانی آماده در هنگام وقوع زمینلرزه گفت: تمامی مخازن باید به شیرهای آبی مجهز شوند که در صورت بروز زلزله از دو طرف بسته میشوند و آب در مخازن میماند.
یامینپور اظهار کرد: زلزلهشناسی مشهور و عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزلهشناسی گفت بین دو تا شانزده هفته آینده منتظر زمینلرزهای با بزرگی بیش از ۷ ریشتر در تهران هستیم.
هاشمی در خصوص این گفته یامینپور تأکید کرد: اعلام چنین اخباری موجب افزایش نگرانی مردم میشود. بیش از ده دوازده سالی هست که منتظر چنین زلزلهای هستیم. گسلهای تهران همیشه در حد ۰.۱ تا ۰.۲ ریشتر فعال بوده است. بنابراین روزی ده زلزله ۰.۲ ریشتری در تهران میآید، اما تا حالا نزدیک تهران زلزله ۵.۲ ریشتری به وقوع نپیوسته بود.
وی پیرامون مفاد وظایف دستگاههای مختلف طبق مصوبه هیئت دولت در سال ۱۳۸۹ تبیین کرد: هلال احمر همیشه باید برای ۱ میلیون نفر آمادگی داشته باشد. از نظر کفن و دفن کشتهها و اعزام مصدومان به شهرهای دیگر از طریق هواپیما و قطار باید آمادگی داشته باشیم. شهرداری از نظر آواربرداری و تخلیه نخالهها بهسرعت وارد عمل شود تا میزان کشتهها افزایش نیابند.
مجری برنامه خاطر نشان کرد: همه ما این بایدها را میدانیم، اما در شرایط بحرانی در تهران باید از چه کسی توضیح بخواهیم؟
هاشمی در پاسخ به پرسش یامینپور یادآوری کرد: رئیس ستاد بحران کشور نجاریان است که مسئولیتهای مشخصی دارد. ستاد بحران تهران زیر نظر شهردار تهران و جانشینش صادقی تشکیل شده است. تمامی دستاندرکاران آب، برق، گاز، مخابرات، راه و ترابری و بهداشت و درمان هم حضور دارند که جلساتشان هر دو سه ماه یک بار برگزار میشود و کارهایی را که باید انجام دهند بازبینی و بررسی میکنند. برنامههایی که در صورت وقوع زلزله تهران باید انجام دهند تنظیمشده در اختیار دارند.
وی مشکل اصلی ستاد بحران را در اجرای برنامههایش بودجه دانست و تصریح کرد: هر ناحیه تهران باید یک سوله بحران و در آن امکانات امداد و نجات داشته باشند که موجود است، اما این امکانات برای کمتر از ۳۰۰ هزار کشته و مجروح است. بالا بردن امکانات با افزایش اعتبارات مقدور است.
رئیس شورای شهر تهران از وجود ۱۰۵ سوله در ناحیههای مختلف تهران خبر داد و اعلام کرد: این رقم باید به ۱۲۴ سوله برسد. یکی از قدمهای فوری برای مقابله با زلزله بزرگ در تهران ساخت سوله برای نواحی فاقد آن است. ورزشگاهها، مساجد و ایستگاههای مترو برای پذیرش زلزلهزدگان در نظر گرفته شدهاند.
وی تأکید کرد: آمادگی نسبی وجود دارد، اما آمادگی برای مقابله با زلزله بسیار بزرگ و خسارت خیلی بالا را نداریم. در این خصوص قرار است هر استان مُعینِ بخشی از استان تهران شود. خارج از تهران زمینهایی اختصاص داده و سکوهایی ساخته شدهاند که بتوانند بهسرعت روی آنها کانکس و چادر نصب کنند. ۳۰ استانی که قرار است به تهران خدمات بدهند باید به فوریت به حریم تهران بیایند و زمین دریافت کنند. این کارها باید در گذشته انجام میشد که به کندی دنبال شدهاند.
هاشمی خبر از برگزاری جلسه ستاد بحران به ریاست نجفی شهردار تهران در روز شنبه ۲ دی داد و اعلام کرد: من هم در این جلسه حضور داشتم و دستگاههای مختلف گزارشهایشان را دادند و مسائلشان را مطرح کردند و برنامههای مشخص و منظمی را تدوین کردند. لازم است اعتباراتشان تأمین شود تا این برنامهها به اجرا در آیند.
وی اضافه کرد: روز سهشنبه و روز قبل از وقوع زلزله تهران جلسهای با لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی داشتیم. با قضیه زلزله بهقدری احساسی برخورد شد که ایشان تحت تأثیر قرار گرفت و بنا شد موضوع زلزله در جلسه سران سه قوه مطرح شود تا اگر اعتبارات دولتی کافی نیست از مقام معظم رهبری کمک گرفته و از صندوقهای موجود استفاده شود.
رئیس شورای شهر تهران در باره آمادگی در وقوع زلزله چهارشنبه شب تهران اظهار کرد: یک ربع، ۲۰ دقیقه پس از بروز زلزله صادقی در ستاد بحران حضور داشت و ظرف نیم الی یک ساعت همه نمایندگان یا افسرانشان خود را به جلسه رساندند. سوخترسانی توسط مرکز تهیه و توزیع سوخت بهخوبی انجام شد و از تنش کم کرد. آن شب مصرف سوخت در تهران از ۱۵ میلیون لیتر به ۲۰ میلیون لیتر رسید.
وی ضمن انتقاد به صدا و سیما اعلام کرد: مدتهاست آموزشهای مربوط به زلزله و پس از آن توسط صدا و سیما کم شده است. همچنین آموزشهایی مبنی بر رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در شرایط بحرانی نظیر زلزله از دیگر وظایف این سازمان است که باید فعالیتها و برنامههایش را در این خصوص بیشتر کند.
هاشمی گفت: آموزش در آموزش و پرورش و دانشگاهها در این باره لازم است. اینکه معلمان آموزش ببینند و به دانشآموزان منتقل کنند و آنها به خانوادههایشان انتقال دهند راهکار خوبی است. شهرداری تهران محله به محله مانورش را با فرض زلزله کوچک و ۳۰۰ الی ۵۰۰ نفر مصدوم انجام میدهد.
هاشمی گفت: صدا و سیما در زلزله اخیر تهران خوب وارد عمل شد و مصاحبههای خوبی کرد. فضای مجازی در کنار صدا و سیما بعضاً سیگنالهای غلطی میداد. زمان وقوع زلزله اخیر همه ستادهای بحران تهران فعال شدند و چادر توزیع کردند. از ستاد بحران منطقه ۶ در پارک لاله بازدید کردم. در آنجا چادر، پتو و امکانات توزیع شده بود.
وی در پاسخ به این سئوال که «در هنگام وقوع زلزله مردم باید به حرف چه کسی گوش بدهند؟» توضیح داد: با توجه به ساختار شهر تهران اینگونه در نظر گرفته شده است که مقیمی به عنوان استاندار تهران بهجز خود تهران در مورد ۶۱ شهر اطراف تهران فرماندهی ستاد بحران را به عهده بگیرد. در مورد شهر تهران شهردار باید این فرماندهی را عهدهدار شود، اما این در حد خسارت ۱۵۰ الی ۳۰۰ هزار نفر است. اگر از این تعداد بالاتر برود مسئولیت به دوش وزیر کشور است و او رئیس ستاد بحران میشود. در این صورت وزیر کشور باید اوضاع را کنترل و خبرها را اعلام کند. بهجز او هم کس دیگری نباید باشد.
رئیس شورای شهر تهران به لیست ارگانهای دستاندرکار در ستاد بحران اشاره و اعلام کرد: شهرداری تهران، هلال احمر، آتشنشانی، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، صدا و سیما، آب، برق، مخابرات، گاز، سوخت، نیروی انتظامی، بازرگانی برای کنترل و جلوگیری از گران شدن و احتکار ارزاق عمومی، مساجد، هواشناسی، سازمان تبلیغات اسلامی برای فعالسازی و اعزام روحانیون و اجرای درست کفن و دفن، بسیج برای به عهده گرفتن اسکان در پادگانها، سپاه و ارتش در اسکان زلزلهزدگان، راهآهن برای فعالسازی خطوط و آوردن امکانات و انتقال مجروحان، مسکن و شهرسازی در کمک به تخلیه آوار وظایف مشخصی دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا در زلزله کرمانشاه موفق بودهایم؟» اعلام کرد: در حد شهرداری تهران موفق بودهایم. در مورد سایر دستگاهها هم ناموفق عمل نکردیم.
هاشمی اذعان کرد: مشکل اصلی ما در کشور ناهماهنگیهاست. ما امکانات بالایی داریم.
یامینپور در خصوص دعوت از نجفی به تلویزیون اشاره کرد: ایشان دعوت را نپذیرفتند و ترجیح دادند تلفنی گفتگو کنند.
رئیس شورای شهر تهران در ادامه برنامه ترجیح داد راجع به آب، برق و گاز تهران پس از زلزله صحبت شود و خاطرنشان ساخت: باید به مردم امید داد و نباید به تضعیف بخشی از نظام پرداخت.
مجری برنامه تصریح کرد: نقد مبارزه و تضعیف نظام نیست.
هاشمی کمبود اعتبارات را علت سریع عمل نکردن دستگاههای مختلف در زمان وقوع زلزله دانست و گفت: بودجه به اینگونه مسائل داده نشده است.
وی اشاره کرد: چنانچه استانهای مختلف کشور نسبت به قضیه زلزله در استانشان حساس باشند، در صورت وقوع آن در استان دیگر به فوریت میتوانند به آنجا کمک کنند.
رئیس شورای شهر تهران در خصوص مقاومت پلهای تهران در برابر زلزله خبر داد: از ۶۰ پل تهران ۶ الی ۸ پل در برابر زلزله مقاومسازی نشدهاند که این امر در حال انجام است. نمیشود بگوییم قبلیها کاری نکردهاند.
وی به مشکلات شهر تهران پرداخت و بیان کرد: دادن اجازه ساخت به ساختمانهای بلند در کوچههای باریک از دیگر مشکلات این شهر است، چون در صورت ریزش اینگونه ساختمانها راه بسته میشوند. معضل دیگر مقاومسازی بیمارستانهای شهر است که در حال انجام است.
هاشمی تأکید کرد: زلزله اخیر تهران پندی برای اجرای هر چه سریعتر وظایف تعریفشده دستگاههای ذیربط است.
وی در پاسخ به این سئوال که «وضعیت زیرساختها و بخشهای خطرآفرین گاز و سوخت در تهران چگونه است؟» توضیح داد: دو منبع بزرگ سوخت در جنوب و شمالغرب تهران داریم که توزیع سوخت را در کل این شهر به عهده دارد. سالها بحث بود این دو منبع از تهران خارج شوند. وزارت نفت اعلام کرد تمهیداتی اندیشیده شدهاند که سوخت در شهر روان و منجر به آتشسوزی نشود. در مورد گاز روی شیرآلاتی کار کردهایم که در زلزلههایی با بزرگی بالا خود به خود گاز را قطع میکنند. این شیرآلات در بعضی جاها نصب شدهاند. نصب بقیه نیاز به اعتبارات دارد که دنبالش هستیم.
رئیس شورای شهر به سیستم برق اضطراری اشاره کرد و گفت: برای پوشش این سیستم در کل تهران نیاز به اعتبارات است.
وی در باره سیستم مخابرات مطرح کرد: دکلهای ویژهای لازم است تا در صورت وقوع زلزله اینترنت و سایر امکانات مخابراتی قطع نشوند.
هاشمی در مورد ارتش، سپاه و بسیج ابراز امیدواری کرد و خاطرنشان ساخت: امکانات اینها برای زمان جنگ است و از نظر مکان، سوله و ماشین امکانات وسیعی را در اختیار دارند.
وی از فعالیت بیش از ۱۰۰ سوله بحران شهرداری تهران خبر داد و گفت: شهرداری تهران بخشی از آنها را به ورزش بانوان اختصاص داده بود که همان شب وقوع زلزله اخیر تهران دو باره آنها را گرفتند و فوراً در اختیار مردم قرار دادند.
در بخش دیگر این برنامه هاشمی در باره وضعیت آلودگی هوا در تهران با بیان اینکه این پدیده فقط مخصوص تهران نیست و اکثر ابرشهرهای دنیا به این وضعیت گرفتار هستند گفت: شهرهایی مثل پکن، پاریس، دهلی و دیگر شهرهای دنیا هم از این پدیده رنج میبرند و تهران مقام هفتم آلودگی هوا را دارد.
وی ادامه داد: عمده آلودگی هوا از خودروها تولید میشود. روزانه حدود ۱۸ میلیون سفر در تهران انجام میشود که فقط ۶ میلیون سفر با حمل و نقل عمومی انجام میشود. میزان مصرف سوخت در خودروهای داخلی هم جالب نیست و دو برابر مصرف جهانی است. از نظر کیفیت سوخت هم وضع جالبی نداریم.
رئیس شورای شهر تهران اولین راهحل معضل آلودگی هوای تهران را استفاده بیشتر از حمل و نقل عمومی دانست و تصریح کرد: در این میان باید از سفرها هم کاسته شود، هوشمندسازی باعث میشود که از تعداد سفرها کم شود. از طرف دیگر بوروکراسی اداری هرچه کارآمدتر باشد از تعداد سفرها کاسته خواهد شد.
هاشمی توسعه حمل و نقل علیالخصوص مترو را یکی دیگر از راهحلهای ضروری کاهش آلودگی هوا عنوان کرد و در این باره توضیح داد: الان زیرساختهای ۷ خط مترو در تهران تأسیس شده است، اما تجهیزات روی آن سوار نیست، ما نمیتوانیم مردم را زیر زمین ببریم، ولی در آنجا خبری از سیستم هواکش یا هواساز و سیگنالینگ نباشد. همینطور راجع به ساخت واگن که حتی میتوانیم آن را به شرکتهای داخلی سفارش دهیم و فوراً از آن بهرهبرداری کنیم. این مسائل اگر انجام شود تعداد ۲ میلیون سفری که با مترو انجام میشود به ۷ میلیون سفر میرسد.
وی عامل دیگر آلودگی هوا را تردد موتورسیکلتها دانست و در این باره تشریح کرد: بسیاری از موتور سیکلتهای موجود در خیابانها سیستم قدیمی دوزمانه دارند و آلودگی ایجادشده توسط آنها شاید بیشتر از خودروها هم باشد. البته چندسالی است ساخت این نوع موتورسیکلتها متوقف شده است و در ساخت آنها از سیستم انژکتوری استفاده میشود، اما ساخت موتورسیکلتها باید به سمت الکتریکی شدن پیش برود که نیازمند اعتبارات زیادی است که در قالب کمک بلاعوض یا وام به متقاضیان داده شود.
رئیس شورای شهر تهران تردد خودروهایی را که از شهرهای اطراف بهسمت تهران تردد میکنند عامل دیگر آلودگی هوای تهران قلمداد کرد و با بیان این مطلب که تهران بهعلت جذابیتهای بالایی که دارد مردم را از سراسر کشور به سمت خود میکشاند، راهحل این معضل را توسعه راهآهن حومه دانست و اضافه کرد: خوشبختانه راهآهن تهران بهسمت اکثر شهرهای اقماری ریل دارد و باید قطارهای حومهای توسط وزارت راه، مسکن و شهرسازی و شرکت راهآهن فعال شود تا خودروها به تهران نیایند. ترافیک اصلی، صبحها بیرون از تهران شکل میگیرد و حدود ۷۵۰ هزار خودرو بهصورت روزانه از بیرون به تهران حرکت میکنند.
هاشمی خاطرنشان کرد: مسائل و مشکلات آلودگی هوای تهران و راهحلهای آن کاملاً مشخص است و باید تلاش کرد همه این موارد را دنبال کنیم که البته تا حدودی دنبال شده است.
وی در پاسخ به این سئوال که شهرداری تهران را چقدر سیاسی میدانید تصریح کرد: سعی گروهی که الان در شورای شهر تهران حضور دارد خدمترسانی است و این احساس را ندارم که اعضای شورا دنبال کار سیاسی باشند.
رئیس شورای شهر تهران در واکنش به این مطلب که بعد از استقرار کابینه جدید در شهرداری و شورای شهر راجع به ۱۲ سال عملکرد شهردار سابق اظهارنظرهای مختلفی شد بیان کرد: هنوز ارزیابی جدی صورت نگرفته است. خیلی از سئوالاتی هم که اینجا مطرح شد مربوط به مدیریت گذشته شهرداری بود، چون تیم جدید تنها ۴ ماه است که مستقر شده است.
هاشمی در باره اظهارنظرهای بعضی از اعضای شورای شهر تهران در باره راهپیمایی اربعین با تأکید بر این نکته که هدف اعضا سیاسی کردن این موضوع نبود توضیح داد: موضوع این بود که واقعیت هزینهکرد ما در جریان این پیادهروی مشخص شود که آیا اصلاً لازم است یا خیر. بحث آن اشکال نداشت، ولی برآیند آن این بود که این هزینهها انجام شود که خیلی مناسبتر از گذشته هم انجام شد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا برای تکمیل پروژههایی که از دوره قبل روی زمین مانده یا مشاوره برای اداره بهتر شهر به تیم قبلی مراجعه کردید این امر را طبیعی دانست و اظهار کرد: در شهرداری تهران اولین کاری که باید انجام داد این است که ببینید گذشتهها چه کارهایی انجام دادند، کدام کارها خوب بوده و کدامیک دارای مشکل و باید از تجربههای آنها استفاده کرد. شاید این موضوع مطرح نشود، ولی بهغیر از این نمیشود کارها را پیش برد.
رئیس شورای شهر تهران در باره چگونگی روند توسعه مترو ضمن بیان این مطلب زیرساختهای مترو در وضعیت مناسبی قرار دارد گفت: موضوعی که در مترو باید پیگیری شود تجهیز خطوط تازه تأسیس شده است. اعتبارات ما بهاندازهای نیست که هم بسازیم و هم تجهیز کنیم، ولی عمده مشکل ما در تجهیز است، بهخاطر همین با آقای لاریجانی هم جلسهای داشتیم که در بودجه برای این کار تمهیداتی اندیشیده شود.
هاشمی در تبیین روند تجهیر خطوط مترو بیان کرد: ۵۰ درصد هزینهها مربوط به حفر تونل و ایستگاه و هواکش و پایانه مربوط میشود و بقیه هزینهها مربوط به تجهیزاتی میشود که در مترو نصب میشود تا ظرفیت مسافرگیری آن بالا برود. یک خط ظرفیت یک میلیون سفر در روز را دارد، ولی اگر انجام نشود یک سفر ایمن هم نمیتواند انجام دهد.
وی اضافه کرد: اولین بحث در تجهیزات، سیگنالینگ و مخابرات است که باید حتماً نصب شود که هر کیلومتر بین ۱.۵ تا ۲ میلیون دلار هزینه دارد. دومین موضوع بحث هواسازها و هواکشها است که بههمین مقدار باید هزینه کنیم. خطوط مترو باید به سیستمهای اعلام و اطفای حریق و برقرسانی هم مجهز شود. یک خط مترو برای انجام یک میلیون سفر در روز نیاز به ۳۰ تا ۴۰مگاوات برق لازم دارد.
رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه تعداد کلی خطوط مترو در تهران ۱۲ خط است افزود: ۴ خط اکسپرس که به سمت شهرهای اقماری تهران میرود و ۸ خط هم مربوط به تهران است که هشتمین خط آن هم باید ساخته شود. هر خط مترو هم به ۳۵۰ واگن نیاز دارد که اعتبار بالایی را میطلبد.
هاشمی افزود: تاکنون ۶ خط در تهران ساخته شده است که باید دو خط دیگر ساخته شود. ۳ خط دیگر باید از متروهای اکسپرس به شهرهای اقماری بسازیم که برای ساخت این تعداد نیاز به ساخت ۲۵۶ ایستگاه داریم که تاکنون ۱۰۰ ایستگاه ساخته شده است. به ۳هزار واگن هم نیاز داریم که مجموعاً به ۲۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی با بیان اینکه دولت آنطور که باید به توسعه مترو کمک نمیکند تصریح کرد: دولت چون درآمد ندارد و اینها نیازمند اعتبارات عمرانی است، تخصیصها بسیار کم انجام میشود. کمااینکه یکی از مشکلات شهرداری تهران عدم استفاده از فاینانسها بهعلت بدهیهای بالا است. بدهی باعث میشود که بانکها برای تهران اعتبار اسنادی باز نکنند و نمیتوانیم از اعتبارات فاینانسی استفاده کنیم. یکی از کمکهایی که از شورای عالی پول و اعتبار میخواهیم همین استفاده از فاینانسهاست.
در ادامه این برنامه محسن هاشمی با بیان اینکه هنوز وارد صحبتهای سیاسی نشدهایم در پاسخ به این سئوال که آیا فکر میکنید جریان اصلاحات از آقای روحانی عبور خواهد کرد یا خیر تأکید کرد: آقای روحانی برای دوره بعد ریاستجمهوری نمیتواند کاندیدا شود و نمیتوان اسم این حرکت را عبور گذاشت.
وی در واکنش به جریان منتقد به دولت که توسط حامیان وی کلید خورده است تصریح کرد: بهنظر میرسد که این یک فعالیت مجازی است و بعد از آن هم توسط همان افراد هم تکذیب شد، البته نمیدانم که این موج چقدر سازماندهی شده بود و چقدر واقعی.
فرزند مرحوم هاشمی رفسنجانی با تأکید بر این نکته که رسانهای نداریم و گردانندگان بعضی رسانهها با فرض اینکه اگر طوری بنویسند که بتوانند در بازار بفروشند اقدام به انتشار مطالب میکنند افزود: تنها یک سایت شخصی بنام مرحوم پدرم وجود دارد که کم و بیش سعی میکنیم آن را حفظ کنیم. دفتر حفظ و نشر معارف انقلاب هم وجود دارد که فقط به خاطرات مرحوم پدرم میپردازد و به غیر از آن رسانهای نداریم.
هاشمی با بیان اینکه آیا اقدام به نصیحت برادران و خواهران خود میکنید توضیح داد: در جایگاهی نیستم که بتوانم اعضای خانواده خود را نصیحت کنم، اما با همدیگر زیاد مشورت میکنیم، مخصوصاً الان که به دیدن مهدی در زندان میرویم و مسائل خود را مورد مشورت قرار میدهیم. در این میان اتفاقاتی میافتد که میشود از رخ دادن آن جلوگیری کرد که به نظرم باید با آنها درست برخورد شود واقعاً نباید آنها را تحریک کرد تا وارد مسائلی شوند که بهنفع نظام نیست. سعی من هم بر این است همین مسیر را پیش برویم.
وی ادامه داد: بعضی از صحبتها نباید زده شود یا اگر زده میشود نباید در محفل عمومی عنوان شود. تلاش ما هم این است که بتوانیم این مقوله را کنترل کنیم تا از این جهت نظام ضربهای نخورد.
فرزند مرحوم هاشمی در باره ویژگیهای شخصی وی، پرکاری را مثال زد و اضافه کرد: تا آخرین روزهای زندگی خود هم این ویژگی را داشتند و در زندگی شخصی خود هم اهداف والایی را ترسیم کرده بودند و بهخاطر همین به دستاوردهای خوبی رسیدند.
وی با بیان اینکه مرحوم هاشمی همیشه به فکر نظام بودند در باره بعضی از موضعگیریهای وی گفت: گاهی میشد که در باره یک موضعگیری انجام شده پیشنهاد میدادیم که اگر مسئله را طور دیگری مطرح میکردید بازتاب بهتری داشت، ولی همانطور که برای بقیه اعضای خانواده خود گفتم بعضی از افراد در نظام بودند که ایشان را بهسمت بیرون از نظام هل میدادند.
هاشمی ادامه داد: البته ایشان زرنگی میکرد و علیرغم اینکه بیش از ۱۵ سال از طرف طیف راست و چپ به ایشان در بخشهای مختلف کملطفی شد خود را درون نظام حفظ کرد و هیچوقت ارتباط خود را با نظام قطع نکرد و در کل برآیند رفتار ایشان بهنفع نظام بود.
فرزند مرحوم هاشمی در پاسخ به این سئوال که چطور شد منتقدین و تخریب کنندگان شخصیت مرحوم هاشمی در دهه هفتاد به هوادار ایشان در دهههای ۸۰ و ۹۰ تبدیل شدند تصریح کرد: آقای هاشمی حالت فراجناحی داشت و اگر میدید از سمت فرد یا گروهی به نظام ظلم میشود خود را در کفه دیگر ترازو قرار میداد تا از افراطیگری جلوگیری کند، بهخاطر همین افراط گراهای دو طرف هنوز این ایشان انتقاد میکنند.
وی در پایان این برنامه و در واکنش به این مطلب که در اتفاقات سال ۸۸ بعضی شخصیتها خود را منسوب به آقای هاشمی میکردند خاطرنشان کرد: آن حرکت هم افراطی بود و ایشان هم موافق این حرکت نبود. آخرین خطبه نمازجمعه ایشان هم این را نشان میداد که سعی داشتند تعادل را برقرار کنند و دو کفه ترازو را بههم نزدیک کنند، هرچند آخرین خطبه ایشان در نمازجمعه درست دیده نشد.
منبع:تسنیم