کمر خمیده قلعه گنج زیر فشار بحران آب
مدتی است که دیگر اکثریت مردم ایران وقوع بحران آب و خسارتهای سنگین برآمده از آن را پذیرفته اند و دیگر کمتر کسی را میتوان یافت که این بلای خانمان سوز را انکار کند؛ بلایی که اکثر مناطق جغرافیایی کشور را در برگرفته، اما در جنوب و جنوب شرق کشور شرایطش به مراتب اسفناکتر است. مثل شهرستان قلعه گنج در جنوب استان کرمان که شرایط نگران کننده ای در این رابطه دارد.
به گزارش بازتاب، تمامی مساحت استان کرمان و به ویژه مناطق جنوبی آن که در روزگاری نه چندان دور مرکز تولید بسیاری از میوه های تابستانه ایران بود، مدتی است که در پی کاهش شدید بارندگی و برخی تصمیمات ناصواب مسئولان در حوزه آب، با مشکل کمبود شدید آب رو به رو است و هزینههای بسیاری را از این بابت متحمل شده است؛ هزینههایی که از آسیب شدید به بخش کشاورزی و صنعت گذشته و اینک ده ها هزار شهروند را به مخاطره انداخته است.
یکی از این شهرستان ها و مناطق جغرافیایی که اسیر بحران آب غیر قابل تحملی است، شهرستان قلعه گنج در فاصله 200 کیلومتری بندرعباس است که به واسطه کاهش شدید بارندگی ها در سالهای اخیر شرایط به شدت سختی را پشت سر می گذارد.
جدا از مشکلات اقتصادی و اجتماعی فراوانی که در این شهرستان وجود دارد، یکی از بزرگترین مشکلات مردم این منطقه در شرایط کنونی بحران آب و پیامدهای خانمان سوز برآمده از آن است؛ مصائب دردناکی که راه سریع و آسانی برای خروج از آنها وجود ندارد و راههای زمان بر نیز چندان امیدوار کننده به نظر نمیرسد.
در رابطه با بحران آب این منطقه همین بس که اکنون عمق چاه های آب زیر زمینی به بیش از 170 متر رسیده و دور از انتظار نیست ذخیره سفره های آب زیرزمینی منطقه به پایان نزدیک شده باشد. تمام داشته های مردمانی که اگر فکری برای آتیه شان نشود، خدا میداند چه فرجامی پیش رویشان قرار دارد.
اکنون در شهرستان قلعه گنج که نزدیک به 180 هزار نفر جمعیت را در دل خود جای داده است، روستا و شهرهایی وجود دارد که مردمانش افسوس روزهای گذشته و سال های پرآبی را می خورند و به واسطه شرایط غم انگیز سال های اخیر به شدت به آینده پیش رو از این حیث نگران هستند. نگرانی هایی که تنها التیام بخش شان، اقداماتی است که بنیاد علوی در دستور کار قرار داده و میکوشد با همراهی نهادها و ارگان ها و دولت مردان اجرایی شان کند.
چشم امید مردمانی که اکنون در دمای بالای 45 درجه سانتی گراد با کشت محصولاتی مانند هندوانه، خیار، گوجه فرنگی و… میکوشند معیشت خود و خانواده شان را تامین کنند، غافل از آنکه کشت این محصولات آب بر نتیجه ای نخواهد داشت جز تیره و تار کردن آینده ایشان و فرزندانشان. موضوعی مهم و کلیدی که تغییر کشت در این خطه را به اوجب واجبات تبدیل میکند.
درباره تهدیدی سخن میگوییم که به دلیل توانایی کم کشاورزان منطقه در رابطه با یافتن راهکارهای مناسب برای تغییر کشت در حال تبدیل به یک بحران بزرگ بود اما در سال های اخیر به همت بنیاد علوی در مسیر خنثی شدن قرار گرفته و مسیر اصلاح آن به مدد همراهی مردم و یاری مسئولان در حال طی شدن است.
آنگونه بررسی های میدانی نشان می دهد به همت بنیاد علوی در سال های اخیر سیاست تغییر الگوی کشت در شهرستان قلعه گنج به صورت جدی در پیش گرفته شده و بنیاد تلاش می کند با تبدیل کشت کنجد به تولید غالب کشاورزی منطقه و خرید تضمینی آن از مردم منطقه، آنها را در پیمودن مسیری معقول برای شکست بحران آب یاری کند.
تلاش برای تغییر الگوی کشت مردم منطقه از محصولات آب بر به محصولات کم آبی چون کنجد و تضمین خرید محصول آنها که اکنون به احداث کارخانه تبدیل کنجد به روغن کنجد در دستور کار بنیاد است و فاز اول این کارخانه نیز احداث و آغاز به کار کرده، نقطه امیدی است که آینده این دیار و ساکنانش را روشن تر کرده است.
ترویج الگوی مصرف بهینه آب، تلاش برای اجرای پروژه های انتقال آب از خلیج فارس به منطقه، بهبود سیستم لوله کشی آب شهری و افزایش سیاست های تشویقی برای رهایی کشاورزان از تولید محصولات آب بر از جمله دیگر اقداماتی است که از سوی بنیاد علوی در این شهرستان مورد تأکید قرار گرفته است و امید است که با رویه پیش رو فردای امیدوار کننده ای پیش روی شهرستان با قدمت فراوان جنوب استان کرمان یعنی شهرستان قلعه گنج باشد.