6 علت اصلی درد ساق پا ؛ روش های درمان بدون جراحی برای درد ساق پا
آسیب به ماهیچهها، استخوانها و اعصاب، میتواند باعث درد ساق پا شود. عامل درد هم یا ابتلا به نوعی بیماری زمینهای است یا در اثر صدمه، ایجاد میشود. برای آگاهی از درمان مناسب باید علت درد ساق پا مشخص باشد. درد ساق پا، مشکل بسیار شایعی است و تنها با مراجعه به دکتر ارتوپد، پیگیری و درمان میشود. بنا به اینکه علت درد، گرفتگی است یا انواع مختلف درد، مانند درد تیرانداز، باید به متخصص مراجعه کنید. درمانهای خانگی مختلفی هم برای درمان درد ساق پا وجود دارد.
علت درد ساق پا
درد ساق پا، مشکل بسیار شایعی است و بسیاری از افراد در طول زندگی خود، با آن روبهرو میشوند. این درد گاهی به علت مشکلات جزئی به وجود میآید و برای درمان آن، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. گاهیاوقات هم علت درد ساق پا بسیار جدی است و تا چند روز ادامه پیدا میکند. در این مواقع، باید حتماً به دکتر ارتوپد مراجعه کنید. درد در پاها علامتی رایج، اما با دلایل مختلف است. این درد میتواند بهدلیل استفاده بیش از حد از پا یا ساییدگی عمومی، ایجاد شود. ممکن است، بهسادگی دچار گرفتگی عضلانی شوید، شاید هم پس از نوعی آسیب ورزشی یا به دلیل ابتلا به نوعی بیماری خاص پادرد را تجربه کنید.
مشکلات عروقی
گاهی اوقات، درد ساق پا هنگام راهرفتن احساس میشود. چنین دردی به علت مشکلات عروقی و باریکشدن شریانها رخ میدهد. این روند باعث بیحسی یا احساس گرفتگی در پاها میشود. با وجود چنین وضعیتی، شریان محیطی در پاها احساس سرما میکند و گاهی رنگ پا هم کمی عوض میشود. معمولاً ترک سیگار و تغییر برخی عادات ناسالم در زندگی، در بهبود این وضعیت موثر است.
آسیب عصب سیاتیک
گاهی اوقات، فشردهشدن عصب سیاتیک در پایین ستون فقرات منجر به درد ساق پا شدید میشود. آسیب عصب سیاتیک، یکی از بیماری های ارتوپدی است. نشستن و ایستادن برای افراد مبتلا به این درد بسیار دشوار است. از عوامل مختلفی که باعث آسیب عصب سیاتیک میشود، باید موارد زیر را نام ببریم:
♦ لیزخوردن
♦ فتق دیسک
♦ لغزش مهرهها
♦ اسپاسم عضلات باسن و تنگی ستون فقرات
پزشک معمولاً برای درمان سیاتیک، داروی ضددرد را برای بیمار تجویز میکند. چند جلسه فیزیوتراپی هم به او توصیه میشود. در صورتی که آسیب شدید باشد، به جراحی نیاز خواهد بود.
ارتوپدها میتوانند طیف وسیع و گستردهای از مشکلات سیستم اسکلتی-عضلانی را درمان کنند. بعضی از این مشکلات مادرزادیاند و بعضی در نتیجه تصادف، حوادث و آسیبهای دیگر به وجود میآیند. گاهی هم عوارض جانبی برخی رخدادها، باعث اختلال در عملکرد بدن میشوند و نیاز به دکتر ارتوپد، قوت میگیرد. مراجعه به دکتر ارتوپد در صفحه https://drdr.ir/search/expertise-88/ از سایت دکتردکتر.
تنگی کانال نخاعی
گاهی اوقات، ممکن است که فضای داخلی ستون فقرات باریک شود و به اعصاب این ناحیه فشار وارد کند. در نتیجه، شخص در پاهای خود احساس درد، سوزن سوزن شدن، بیحسی و ضعف میکند. معمولاً این مشکل با دارو و فیزیوتراپی برطرف میشود. اما گاهی، پزشک برای درمان جراحی را لازم میداند. تنگی کانال نخاعی معمولاً بر روی اعصاب سیاتیک تأثیر میگذارد. منظور اعصابی است که از نخاع در ناحیه کمر خارج می شوند و بهسمت پایین پاها میروند.
التهاب تاندون
تارهای ضخیمی به نام تاندون ماهیچهها را به استخوان وصل میکنند. التهاب تاندون یا تاندونیت (Tendinitis) باعث دشوارشدن حرکت مفصل میشود و دردی را در این ناحیه از پا ایجاد میکند. در بیشتر مواقع، تاندونهای همسترینگ یا آشیل دچار چنین مشکلاتی میشوند. درد در ناحیه تاندون ملتهب، به خصوص هنگام حرکتدادن ساق پا یا انجام فعالیتهای فیزیکی بهوجود میآید. تورم و التهاب هم از علائم آن هستند. با چنین دردی، ناحیه ملتهب نسبت به لمس حساس میشود و دامنه حرکتی فرد کاهش پیدا میکند. ممکن است، صدای تقتق هم در هنگام حرکتدادن تاندون شنیده شود.
تشکیل لخته خون در پا یا ترومبوز وریدی عمقی (DVT )
با تشکیل لخته خون در ران یا ساق پا درد ایجاد میشود. در برخی مواقع، ترومبوز سیاهرگ عمقی هیچ علائمی ندارد و گاهی باعث درد، تورم پا و قرمزی آن میشود. در صورت بروز چنین علائمی، لازم است در سریعترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. حرکت لخته خون میتواند به آمبولی ریه منجر شود. آمبولی ریه (Pulmonary Embolism) وضعیتی است که در آن یک یا چند شریان در ریهها با لخته خون مسدود میشوند. این وضعیت میتواند خطرناک و حتی کشنده باشد و نیاز به درمان فوری دارد. پزشک برای این گروه از بیماران داروهایی تجویز میکند که از تشکیل و رشد لخته خون جلوگیری خواهند کرد.
رگهای واریسی
گاهی درد ساق پا مربوط به رگهای واریسی است. واریس وضیعیتی است که در آن، رگها حالت برآمده پیدا میکنند. این رگها معمولاً به دلیل نارسایی دریچههای درونی خود ایجاد و منجر به جمعشدن خون در رگها و تورم آنها میشوند. زمینه خانوادگی میتواند نقش مهمی در بروز رگهای واریسی داشته باشد. با افزایش سن هم دیوارههای رگها و دریچههای آنها ضعیفتر میشوند. این رگها عاملی مهم در درد ساق پا در زنان هستند. زنان به دلیل تغییرات هورمونی (مانند قاعدگی و یائسگی) بیشتر در معرض ابتلا به این وضعیت قرار دارند. بارداری و واریس ناشی از آن هم میتواند علت درد ساق پا در خانمها باشد.
درمان درد ساق پا
معمولا درمان درد ساق پا به میزان شدت آن بستگی دارد. به عبارتی، گاهی درد خفیف است و با درمانهای خانگی یا طب سنتی کاملاً رفع میشود. اما گاهی به دلیل واردشدن آسیب جدی به ساق پا، درد و التهاب آن به روشهای ساده تسکین پیدا نمیکنند. در این موارد و در صورت ابتلا به بیماریهای ارتوپدی، لازم است به پزشک مراجعه کنید. خوشبختانه، برای پیداکردن متخصص، دستتان باز است. مثلاً اگر ساکن مشهد هستید، میتوانید در پلتفرم آنلاینی همچون دکتردکتر، بهترین دکتر ارتوپد مشهد را پیدا و نوبت خود را رزرو کنید.
دکتر ارتوپد مشهد، ابتدا آزمایشهای مرتبط با ارتوپدی را انجام میدهد و بعد با روشهای درمانی ارتوپدی، درمان را آغاز میکند. درمانهای فیزیوتراپی و توانبخشی، دارودرمانی و جراحی ارتوپدی، جراحی شانه و جراحی ستون فقرات و عضله، از جمله این روشها هستند.
روش های بدون جراحی درمان درد ساق پا
در بسیاری از موارد، نیازی به جراحی برای درمان درد ساق پا وجود ندارد. روشهای مفید در این زمینه هم شامل موارد زیر هستند:
♦ قراردادن پا را بالاتر از سطح قرارگیری قلب مفید است.
♦ کشش و ماساژ عضله راه مناسبی برای کاهش درد است.
♦ راهرفتن با پاشنه تا زمان رفع گرفتگی عضلانی هم ایدهای مفید است.
♦ با نوشیدن ۸ تا ۱۲ لیوان آب در روز از کمآبی بدن و تشدید دردهای عضلانی جلوگیری میشود.
داروهایی مانند استامینوفن میتوانند به کاهش برخی از دردها کمک کنند، اما اگر درد بیش از ۷۲ ساعت ادامه داشته باشد، فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی متخصص ارتوپدی باشد. آگاهی از اینکه تخصص ارتوپدی چیست، به شما کمک میکند که بدانید از متخصص ارتوپدی چه انتظاری باید داشته باشید. با این کار، نه تنها روند درمانتان سریعتر انجام خواهد شد، بلکه احتمال موفقیت پزشک و شما، بیشتر میشود.
برای درمان درد ساق پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان درد ساق پا، مراجعه به تخصصهای مختلف پزشکی (بسته به علت احتمالی درد) میتواند موثر باشد. به برخی از تخصصهای پزشکی مفید در این زمینه دقت کنید:
پزشک درد (Pain Specialist) هم در مواردی که درد مزمن و مقاوم به درمانهای معمول باشد،با استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف به کاهش درد ساق پا کمک میکند. متخصصان بنا به علت درد ساق پا دست به انتخاب روش درمان میزنند. برای درمان درد ساق پا به متخصصان مراجعه کنید. یکی از بهترین روشهای شناسایی و نوبتگرفتن بهترین پزشکان، مراجعه به سامانه دکتردکتر است. با بررسی نظرات کاربران دیگر، بهترینها را بشناسید و از آنها، بهطور آنلاین وقت بگیرید. برای پیشگیری از درد ساق پا هم سبک زندگی سالم و استراحت کافی بعد از ورزش و فعالیت شدید را از یاد نبرید.
تشخیص و درمان مشکلات سیستم اسکلتی و عضلانی بدن و همچنین تشخیص بیماریهای مفاصل، وظیفه دکتر ارتوپد است. اطمینان از عملکرد صحیح اندامها، استخوان، عضله، مفاصل، تاندونها و رباطها و بررسی ناتوانی جسمی، مهمترین خدمات درمانی دکتر ارتوپدی هستند. او برای تشخیص مشکلات مفاصل و اسکلتی، از تصویربرداری و تستهای ارتوپدی همچون رادیوگرافی، امآرآی، سیتیاسکن و آزمایشهای مرتبط با ارتوپدی استفاده میکند.