10 سوال مالیاتی کسب و کارها و شرکتها درباره سامانه مودیان مالیاتی
امروز به سوالات مالیاتی کسب و کارها درباره سامانه مودیان مالیاتی پاسخ می دهیم. با ما همراه باشید.
با ارائه قوانین جدید و الزامات حضور در سامانه مودیان بسیاری از مشمولین نظام مالیاتی با ابهاماتی در این زمینه رو به رو شده اند. در صورتی که فرایند ثبت نام یا صدور صورتحساب ها در این سامانه با خطا همراه شود، جریمه ها و خساراتی برای افراد به همراه دارد. به همین سبب باید حتما اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل کنید و ثبت نام در سامانه را با دقت عمل بالایی انجام دهید. با وجود گذشت چندین ماه از راه اندازی این سامانه همواره برخی از مشمولین تسلط کافی برای استفاده از آن را ندارند. به همین سبب در این بخش با برخی از سوالات پرتکرار مشمولین آشنا می شوید.
تاریخ مشمولیت اشخاص در سامانه مودیان به چه معنا است؟
این تاریخ برای مودیانی که در حال حاصل در سامانه فعال هستند تعیین می شود. در تعیین این تاریخ به بازه های زمانی مربوط به فراخوان هر یک از مودیان توجه می شود. از تاریخ شروع فعالیت هر یک از مودیان مشمولیت آن ها نیز مشخص می شود. در این تاریخ هر یک از مودیان باید صورتحساب های مالیاتی خود را صادر و ارسال کنند.
مودیان با چه روش هایی می توانند صورتحساب های خود را ارسال کنند؟
یکی از مهمترین وظایفی که بر عهده مودیان سامانه مالیاتی قرار می گیرد، صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی برای سامانه های دولتی است. در این زمینه از کارپوشه های موجود در سامانه مودیان استفاده می شود. هر یک از صورتحساب ها با مسئولیت مودیان صادر شده و ارسال می شوند. برخی از مودیان صورتحساب های را به صورت مستقیم برای سامانه ارسال می کنند. برخی نیز از خدمات شرکت های معتمد استفاده کرده و با کلیدهای مودیان یا شرکت معتمد فرایند ارسال را انجام می دهند.
منظور از شماره های منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
یکی از مهمترین اطلاعات مربوط به سامانه مودیان شماره های منحصر به فرد 22 کاراکتر هستند که در هر صورتحساب مورد استفاده قرار می گیرند.
منظور از شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟
شناسه های یکتای حافظه مالیاتی از 6 کاراکتر تشکیل می شوند و برای هر حافظه مالیاتی به صورت مجزا مورد استفاده قرار می گیرند. مودیان برای دریافت این شماره ها باید درخواست هایی را ارائه دهند. به این ترتیب شناسه در کارپوشه تولید شده و در دسترس مودی قرار می گیرد. جزییات هر یک از این شناسه ها در سند قالب شناسه های یکتا درج شده است.
چگونه می توان شناسه یکتا دریافت کرد؟
برای دریافت این شناسه ها باید چند مرحله را طی کنید. در بخش اول وارد کارپوشه مورد نظر شده و گزینه عضویت را می زنیم. در قسمت بعدی گزینه درخواست شناسه های یکتا را انتخاب می کنیم. نحوه ارسال صورتحساب های نیز در این بخش مشخص می شود. در مرحله بعدی کلیدهای عمومی انتخاب شده و شعب مربوط به شناسه های یکتا را مشخص می کنیم. سپس ابزارهای پرداخت مرتبط به صورت اختیاری مشخص می شوند. در ادامه اطلاعات پایانه های فروشگاهی مشخص می شود.
شرایط فروش اموال و خدمات معاف از مالیات چیست؟
در برخی موارد برای مودیان این سوال به وجود می آید که آیا خدمات یا کالایی که معاف از مالیات باشد نیز باید در سامانه ثبت شوند و برای آن ها صورتحساب صادر می شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در خصوص همه فرایندهای خرید و فروش باید در سامانه مودیان صورتحساب هایی ثبت شوند. کلیه اموال معاف از مالیات یا مشمول مالیات از این قوانین پیروی می کنند.
چگونه می توان به اوراق مالیاتی اعتراض کرد؟
شما می توانید در درگاه های ملی خدمات الکترونیکی از منوی سمت راست گزینه درخواست ها را انتخاب کرده و در این بخش شکایات و اعتراضات خود را به هر یک از اوراق مالیاتی ثبت کنید. به این ترتیب در صورت ایجاد هر گونه خطا در فرایند صدور صورتحساب ها و سایر فعالیت های مالیاتی، به شکایات مودیان رسیدگی می شود. برای این منظور باید پرونده های مربوط به خود را پیدا کرده و شماره های آن ها را در فیلدهای موجود وارد کنید.
صورتحساب های الکترونیکی چند مدل دارند؟
صورتحساب های الکترونیکی دسته بندی های گسترده ای دارند و هر یک از آن ها برای برخی از معاملات مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از این صورتحساب ها اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار را در بر می گیرند. در برخی از آن ها اطلاعات کامل کالا ها درج می شود. برخی از آن ها نیز مربوط به رسیدهای پرداختی وجه صادره هستند.
آیا صورتحساب های الکترونیکی با هم متفاوت هستند؟
صورتحساب ها از نظر نوع اطلاعات درج شده در آن ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند. در برخی از آن ها درج اطلاعات خریدار اهمیت بسیار زیادی دارد. در برخی از آن ها درج اطلاعات خریدار ضرورتی ندارد و همین مسئله تفاوت هایی بین صورتحساب های الکترونیکی سامانه مودیان ایجاد می کند.
چه اشخاصی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان هستند؟
کلیه کسب و کارها و اشخاص حقیقی و حقوقی بر مبنای قوانین تعیین شده در این حوزه باید حتما در سامانه مودیان مالیاتی عضویت داشته و صورتحساب های مربوطه را ارسال کنند. در این زمینه به فصل های چهارم و پنجم در باب سوم قانون های مالیاتی مراجعه شده و بر این اساس اشخاص مشمول مشخص می شوند. در این زمینه اصلاحاتی نیز در قوانین تصویب شده انجام گرفته اند.
جمع بندی
در این بخش به برخی از سوالات مودیان در خصوص سامانه مودیان پاسخ دادیم. کسب و کارها و شرکت های امروزی موظف به حضور در سامانه مودیان و امور مالیاتی کشور هستند و باید وظایف خود را در این سامانه انجام دهند. در سال های اخیر سامانه مودیان برای رسیدگی به امور مالیاتی کشور ایجاد شده است. بر اساس قوانین تصویب شده در این حوزه کلیه کسب و کارها موظف به ثبت نام در این سامانه و اجرای تکالیف مالیاتی خود هستند. با این روش درآمدهای مالیاتی کشور افزایش یافته و فرارهای مالیاتی در کسب و کارها در سر تا سر کشور به حداقل می رسند.