۹ گزینه جانشینی جان بولتون چه کسانی هستند؟ از برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران تا ریچارد گرینل، سفیر آمریکا در آلمان که در لحن دیپلماتیک، یک ترامپ دیگر است
ممکن است جانشین بولتون تاثیر چندانی در هدایت سیاست خارجی دولت در آینده نداشته باشد. رئیس جمهور در طول سال های گذشته نشان داده است که چندان به توصیه های زیردستان خود توجه نمی کند. تصمیمات ترامپ در لحظه و بر اساس احساسات گرفته میشوند. از طرفی ترامپ در طول سه سال گذشته سه بار مشاوران امنیت ملی خود را تغییر داده است. به همین خاطر شاید تعدادی از کاندیداهای احتمالی تمایل زیادی به حضور در کاخ سفید نداشته باشند.
فارین پالیسی در مطلبی به قلم لارا سلیگمان و رابی گرامر نوشت: خروج ناگهانی جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ شکاف بزرگی در تیم ترامپ ایجاد کرده است. بولتون به عنوان یکی از مهم ترین عناصر تندرو در داخل کاخ سفید شناخته میشد. او رئیس جمهور را تحت فشار قرار داده بود تا سیاست های سرسختانه تری را در قبال مسائل ایران، کره شمالی و افغانستان اتخاذ کند. اما ترامپ بارها به طور صریح اعلام کرده است که دیپلماسی و گفت و گوی مستقیم با دشمنان آمریکا را ترجیح می دهد.
در ادامه این مطلب آمده است: رئیس جمهور روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در کاخ سفید در مورد انتخاب مشاور جدید خود گفت: «در حال حاضر پنج نفر در فهرست جانشینان احتمالی بولتون قرار دارند. هفته آینده تصمیم نهایی اعلام خواهد شد».
اما خروج جان بولتون باعث خوشحالی بسیاری از مقامات سابق و کنونی دولت شده است. آن ها معتقدند که اخراج بولتون می تواند شرایط لازم برای پیشبرد ابتکارهای دیپلماتیک در آینده را فراهم کند. در هفته های اخیر گمانه زنی های زیادی در مورد احتمال دیدار ترامپ با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در مجمع جهانی سازمان ملل انجام شده است. علاوه بر این، واشنگتن می تواند مذاکرات خود با سران کره شمالی را از سر بگیرد.
البته ممکن است جانشین بولتون تاثیر چندانی در هدایت سیاست خارجی دولت در آینده نداشته باشد. رئیس جمهور در طول سال های گذشته نشان داده است که چندان به توصیه های زیردستان خود توجه نمی کند. تصمیمات ترامپ در لحظه و بر اساس احساسات گرفته میشوند.
اما در هر صورت رئیس جمهور آمریکا برای پیشبرد برنامه ها و پیاده سازی سیاست های خود به یک معاون شایسته نیاز دارد. ترامپ در طول سه سال گذشته سه بار مشاوران امنیت ملی خود را تغییر داده است. به همین خاطر شاید تعدادی از کاندیداهای احتمالی تمایل زیادی به حضور در کاخ سفید نداشته باشند.
به گزارش انتخاب ،برخی تحلیلگران پیش بینی می کنند که مایک پمپئو، وزیر خارجه جای مشاور امنیت ملی را در جلسات دولت پر خواهد کرد و شاهد افزایش نفوذ او در حلقه نزدیکان ترامپ خواهیم بود. در هر صورت، سیاست مداران جمهوری خواه نزدیک به دولت نه کاندیدای احتمالی برای جانشینی جان بولتون مطرح کرده اند. در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد.
داگلاس مک گرگور: مک گرگور ژنرال بازنشسته ارتش و تحلیل گر مسائل امنیت ملی است. او روز سه شنبه با حضور در برنامه محبوب رئیس جمهور در شبکه خبری فاکس تلاش کرد توجه دونالد ترامپ را به خود جلب کند. او در مصاحبه با تاکر کارلسون، مجری شبکه فاکس گفت که می تواند سیاست های مورد نظر ترامپ را پیاده سازی کند. البته باید اشاره کنیم که مک گرگور ارتباطات قوی با تشکیلات سیاست خارجی حزب جمهوری خواه ندارد. اما او شاید با کمک تاکر کارلسون، مجری محبوب رئیس جمهور بتواند شانس خود برای حضور در شورای امنیت ملی را افزایش دهد.
استیفن بیگان: بیگان در سال های گذشته به عنوان نماینده ویژه ترامپ در امور کره شمالی انجام وظیفه کرده است. او در دوران ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش به عنوان مشاور امنیت ملی فعالیت می کرد. بیگان همچنین در حوزه سیاست خارجی به سناتورهای جمهوری خواه مشاوره ارائه کرده است. مقامات سابق و کنونی دولت بیگان را به عنوان مدیری لایق توصیف می کنند که می تواند روال کارشناسانه سابق را به جلسات شورای امنیت ملی برگرداند. اما نام در روزهای اخیر او به عنوان کاندیدای پر کردن پست های دیگر از جمله سفیر آمریکا در روسیه نیز مطرح شده است.
ریچارد گرینل: سفیر آمریکا در آلمان به عنوان یکی از گزینه های محبوب رئیس جمهور محسوب می شود. او از لحاظ لحن دیپلماتیک شباهت زیادی به ترامپ دارد. گرینل چندین بار موجب عصبانیت مقامات آلمانی شده است. او خواستار افزایش سهم بودجه دفاعی آلمان در سازمان ناتو و توقف همکاری های تجاری بین شرکت های آلمانی و ایران شده است.
کیت کلاگ: پیش از ورود جان بولتون به کاخ سفید اچ آر مک مستر، ژنرال بازنشسته به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ انجام وظیفه می کرد. در این مدت کیت کلاگ به عنوان یکی از معاونان مک مستر در جلسات شورای امنیت ملی حضور پیدا می کرد. اما بعد از آنکه بولتون به تیم امنیت ملی ترامپ ملحق شد، کلاگ به عنوان یکی از مشاوران مایک پنس، معاون رئیس جمهور به فعالیت خود ادامه داد. ظاهرا رئیس جمهور علاقه زیادی به کلاگ دارد. او یکی از ژنرال های بازنشسته ارتش است.
متیو پاتینگر: او یکی از اعضای مهم تیم امنیت ملی دولت محسوب می شود. پاتینگر یکی از معمارهای اصلی سیاست های خصمانه ترامپ در قبال چین بوده است. او افسر سابق نیروی دریایی آمریکا است و سابقه فعالیت در رسانه های آمریکا را نیز دارد. پاتینگر در سال 2005 به ارتش آمریکا ملحق شد و تحت فرماندهی ژنرال مایک فلین، اولین مشاور امنیت ملی ترامپ در افغانستان انجام وظیفه کرد.
برایان هوک: هوک سابقه حضور در دولت جرج دبلیو بوش را دارد. هوک تحت هدایت رکس تیلرسون، اولین وزیر خارجه ترامپ به عنوان مدیر سیاست گذاری انجام وظیفه میکرد. او نفوذ زیادی در شکل دهی سیاست های وزارت خارجه داشته است. اما بعد از آنکه مایک پمپئو جانشین رکس تیلرسون در وزارت خارجه شد، برایان هوک به عنوان نماینده ویژه دولت در امور ایران به فعالیت خود ادامه داد. او همچنین روابط نزدیکی با جرد کوشنر، داماد رئیس جمهور دارد.
رابرت اوبرایان: او نماینده ویژه رئیس جمهور در امور گروگان های آمریکایی است. اوبرایان ترجیح می دهد که خود را از جنجال های رسانه ای دور نگه دارد. اما دو منبع نزدیک به دولت میگویند که او در بین گزینه های جایگزینی جان بولتون قرار دارد.
راب بلیر: بلیر به عنوان یکی از مشاوران میک مولواینی، رئیس کل ستاد رئیس جمهور در کاخ سفید حضور داشته است. او به عنوان یکی از منتقدان اصلی جان بولتون محسوب میشد. انتخاب او به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ می تواند نفوذ مولواینی را نیز در دولت افزایش دهد.
جک کین: کین ژنرال بازنشسته ارتش است. او همچنین در طول جنگ عراق به عنوان معاون رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا انجام وظیفه کرد. ظاهرا کین روابط نزدیکی با رئیس جمهور دارد. مطابق با گزارش های منتشر شده، رئیس جمهور در گذشته انتصاب کین در وزارت دفاع را در نظر گرفته بود. در ماه ژوئن ایران یک پهپاد جاسوسی آمریکا را در نزدیکی تنگه هرمز سرنگون کرد. کین در مصاحبه های تلویزیونی خود از رئیس جمهور درخواست کرد که به این اقدام واکنش نشان ندهد.