کنسرت خیابانی؛ همدردی با مردم یا شوآف؟!
کنسرت خیابانی، ایدهای است که این روزها از سوی تعدادی از خوانندگان و موزیسینهای کشور برای کمک به بهبود حال مردم و خوشحال کردن آنها مطرح میشود. این ایده در روزهای اخیر اولین بار از سوی همایون شجریان مطرح شده است. حالا تعدادی دیگر از خوانندگان موسیقی سنتی و پاپ از این ایده حمایت کرده اند. اما برخی نیز از آن استقبال نکرده اند.
به گزارش فرارو، دو روز پیش شهرام ناظری، شوالیه آواز ایران درباره پیشنهاد همایون شجریان گفت: «به شخصه با هر رویداد و اتفاقی که باعث خوشحالی مردم شود موافق هستم. اما سوال من این است که آیا با برگزاری این کنسرتها در خیابان مشکلات مردم حل میشود. آیا میتوانیم با برگزاری چنین مراسمی حال مردم را خوب کنیم؟ من امیدوارم این اتفاق خوب رخ دهد.»
ناظری ادامه داد: «البته پیشقدم نخواهم شد. پیشنهاد میدهم جوانان این کار را شروع کنند. اگر جواب داد و عملی بود، ما هم در فرصت مناسب در خدمت مردم خواهیم بود. سوال دیگر من این است که این مراسم در کدام مناطق شهر تهران عملی است؟ یا این که اگر این اتفاق رخ دهد یورو و دلار ارزان میشود؟ من مخالف نیستم، اما سعی میکنم که کمی با دقت بیشتری به موضوع نگاه کنم، اما امیدوارم بهترین اتفاق رخ دهد.»
با وجود اینکه ناظری با کنسرت خیابانی مخالفت نکرده، اما از آن استقبال هم نکرده است.
شهرام ناظری چندی پیش برای کمک به زلزله زدگان کرمانشاه کنسرتی به همراه گروه “کامکارها” در تالار وزارت کشور برگزار کرد که ظاهرا از عواید آن کنسرت مدرسهای نیز در حال ساخت.
این در حالی است که در روزهای گذشته رضا یزدانی، مهدی یراحی، فرزاد فرزین، شهرام شکوهی، امید نعمتی خوانندگان جوان موسیقی پاپ از پیشنهاد شجریان حمایت کرده اند.
سیروان خسروی نیز ابتدا در جمع حامیان این پیشنهاد قرار داشت، اما پس از آن اعلام کرد که برگزاری کنسرت رایگان کاری “عبث و بیهوده” است.
او نوشت: «الان شرایط به شکلیه که کنسرت گذاشتن من و حتى کل خوانندگان جهان، اختصاص بخشى از درآمد کنسرتها به امور خیریه، خرید آب معدنى براى آبادان و خرمشهر، فرستادن کانکس و پتو و دارو به کرمانشاه و … و غیره، تنها حکم یک قرص مسکن رو داره براى کسى که داره با سرطان دست و پنجه نرم میکنه، و حتى شاید نوعى نشون دادن بى تفاوتى نسبت به این درد و رنجه.»
سیروان خسروی پیشتر از لغو کنسرت خود به خاطر همدردی با مشکلات اقتصادی مردم خبر داده بود. او در پستی در اینستاگرامش نوشت: «وقتی میبینم کمر مردم زیر بار مشکلات شکسته شده و من هم مثل تمام مردم جامعه شرایط روحی نابسامانی دارم، وقتی میبینم که تمام کسب و کارها تعطیل شده و نانآور خانواده چیزی جز شرمندگی به خانهاش نمیبرد، من هم کنسرت تهران را لغو و علاوه بر از دست دادن سود ۱۲ سانس کنسرت، ۱۵۰ میلیون تومان خسارت کنسلیِ اجرا به سالن پرداخت میکنم، ولی شرافتم را به منافع شخصی خودم نمیفروشم.»
همایون شجریان هم چندی پیش برای همدردی با شرایط نابهسامان اقتصادی، کنسرت ــ نمایش «سی» را لغو کرده بود. این اقدام شجریان با انتقاداتی همراه شد، شماری از طرفداران و کاربران اینترنتی انتقاد کرده بودند که او به جای لغو برنامه در واکنش به فشار اقتصادی بر مردم، میتوانست کنسرت رایگان برگزار کند.
شجریان در واکنش به این انتقادات نوشت: «عزیزان، در این ایام که، چون سیاوش در گذر از آتش هستیم، نمیدانم چه کنیم تا حالمان کمی به شود، چنانچه مشکل مجوز نباشد، سراپا در خدمتم تا بدون هیچ انتفاعی کنسرت خیابانی گسترده برای شما عزیزان اجرا کنم، شاید دلمان در کنار یکدیگر آرام گیرد.»
او ۵ سال پیش نیز چنینی پیشنهادی را مطرح کرده بود که به جایی نرسیده بود، اما این بار پیشنهادش با استقبال گستردهای روبه رو شده است. جدای از هنرمندان مقامات شهرداری تهران و وزارت ارشاد نیز از این پیشنهاد استقبال کرده اند. حتی جلساتی نیز در شهرداری تهران در این باره برگزار شده است.
البته واکنش مثبت مسئولان لزوما به معنای حل مسئله و برگزاری کنسرت خیابانی نیست، چرا که این مسئله چالشهای فراوانی دارد و باید چند نهاد سیاسی و امنیتی مهم با برگزاری آن موافقت کنند.
ناظران معتقدند احتمال برگزاری کنسرت خیابانی در شرایط کنونی کشور تقریبا “صفر” است.
از طرف دیگر در کنار استقبال از پیشنهاد برگزاری “کنسرت خیابانی” در فضای مجازی و رسانهها عدهای دیگر از زاویهای دیگر به موضوع نگاه میکنند. آنها معتقدند که برگزاری کنسرت خیابانی برای بهبود حال مردم نمایش و شوآف است، برای کسب محبوبیت بیشتر. منتقدان میگویند در وضعیت کنونی کشور برخی هنرمندان میخواهند بر موج نارضایتی سوار شوند.
این زاویه دید قطعا بدبینانه است و نمیتوان آن را تائید کرد. اما سوال مهمی درباره پیشنهاد برگزاری کنسرت رایگان در خیابان مطرح است. چرا که به نظر میرسد کسانی که برگزاری کنسرت خیابانی را پیشنهاد کرده اند خود به خوبی واقف هستند که برگزاری آن در شرایط کنونی امکان پذیر نیست و مجوز لازم را دریافت نمیکند.
حالا پرسش این است که هنرمندان به جای لغو کنسرتهای خود برای همدردی با مردم و یا برگزاری کنسرت رایگان خیابانی، چرا کنسرتهای ارزان قیمت برگزار نمیکنند؟ تا به هدف خود یعنی خوشحال کردن مردم در شرایط کنونی نزدیک شوند. کنسرت خیابانی؛ همدردی با مردم یا شوآف؟!
سیروان خسروی خواننده محبوب پاپ می گوید به خاطر مردم کنسرتش را لغو کرده است
سیروان خسروی میگوید کنسرتش را به خاطر اینکه مردم نمیتوانند هزینه آن را پرداخت کنند لغو کرده است، به نظر میرسد که او میتوانست کنسرتش را برگزار کند اما با نصف قیمت.
یا همایون شجریان پیش از طرح پیشنهاد “کنسرت خیابانی” رایگان، برگزاری کنسرت “سی” را به خاطر وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور با مشورت دیگر همکارانش لغو کرد. به نظر میرسد شجریان، سهراب پور ناظری و حسن معجونی میتوانستند با گذشتن از بخشی از سود کنسرت آن را برگزار کنند. بحثی که همایون شجریان به آن پاسخی نداده است.
باید به این نکته هم اشاره کرد که کنسرت “سی” سال گذشته در ابعاد بسیار وسیع و در چندین شب در کاخ سعد آباد برگزار شد و استقبال بیسابقهای هم از آن صورت گرفت، نرخ بلیطهای آن کنسرت به ۲۰۰ هزار تومان هم رسید. شاید اگر شجریان و همکارانش راضی به سود کمتر از برگزاری کنسرت خود بودند، میتوانستند در شاد کردن و بهبود حال مردم موفقتر عمل کنند.
حالا این سوال مطرح است که آیا دغدغه این هنرمندان در لغو کنسرت هایشان بهبود حال مردم بوده است و یا نگرانی از فروش نرفتن بلیطهای کنسرت؟ سوال جدی که پاسخی به آن داده نشده است.