نمایش اقتدار صنعت هوافضای ایران در میان برترینها جهان
نمایشگاه هوایی «ماکس» که در نوع خود یکی از بزرگترین نمایشگاههای هوایی و فضایی جهان به حساب میآید هر دو سال یکبار در اواخر ماه آگوست درشهر «ژوکوفسکی» روسیه برگزار میشود.
نمایشگاه هوایی «ماکس» (MAKS) در واقع وارث نخستین نمایشگاه هوایی روسیه است که از سال 1911 برگزار شد. در زمان اتحاد جماهیر شوروی این نمایشگاه به صورت مانورها و جشنهای هوایی ادامه داشت اما به شکل کنونی خود بعد از فروپاشی این اتحاد از سال 1993 شروع به کار کرد. «ماکس» یکی از نمایشگاههایی است که در نوع خود در سطح بسیار بالایی برگزار میشود به همین علت هم اغلب شخص رئیس جمهورروسیه آن را افتتاح میکند.
«ماکس» جزء برترین نمایشگاههای هوایی دنیا است و در مجموع در کنار ایرشوهای لبورژه پاریس که از قدیمیترین و وسیعترین نمایشگاههای جهان و نمایشگاه دبی که از نظر حجم قراردادهای منعقد شده در آن پیشرو است، قرار دارد. این نمایشگاه به لحاظ وسعت فناوریهای پیشرفته ارائه شده در آن نسبت به سایر نمایشگاهها بزرگتر است به همین دلیل هم نمایشگاه «ماکس» یک اتفاق بزرگ در دنیا به حساب میآید که هر دو سال یکبار در روسیه برگزار میشود.
کشور ایران از همان دورههای آغازین نمایشگاه، پس از فروپاشی اتحاد شوروی به صورت بازدیدکننده و بسیار محدود حضور داشت اما از سال 2000 به بعد شکل حضور ایران در نمایشگاه متفاوت شد، هیأتها از سازمانهای دولتی مرتبط با صنایع هوایی و فضایی ایران در سطح کارشناسی و مدیریتی حضورشان پررنگتر شد تا امسال که جمهوری اسلامی ایران با انواع بالگردها و پهپادها در این نمایشگاه حاضر شد و خود را به عنوان یکی از برترینهای این عرصه معرفی کرد.
در ادامه میتوانید تصاویر تجهیزات ایرانی حاضر در این نمایشگاه را مشاهده کنید:
پهپاد اسکن ایگل ایرانی پرنده انتحاری سپاه
«یسیر» یا همان اسکن ایگل ایرانی یکی از پهپادهای کوتاهبرد نیروی زمینی ارتش است که در سال 92 رونمایی شد. سقف پروازی 15هزار پا، مداومت پروازی هشتساعته و پرواز تا شعاع 200 کیلومتر در اجرای پروازهای عملیاتی، از مهمترین ویژگیهای این پهپاد است و توسط ایستگاههای متحرک زمینی کنترل میشود.
پهپادهای «مهاجر 6» و «کرار»
جت آموزشی-رزمی «کوثر» که به منظور آموزش های پیشرفته خلبانی (UPT و CCT) طراحی و ساخته شده، با سطح بال ١٢ متر، ارتفاع ٤.٧ مترو بیشینه وزن برخاست ٦١٨٠ کیلوگرم، از توانایی اجرای ماموریت های آموزشی و رزمی سبک را با دو خلبان برخوردار است؛ طول باند کم برای نشست و برخواست و برد ١٥٠٠ کیلومتری از دیگر ویژگی های جت آموزشی-رزمی «کوثر» است.
بالگردهای «صبا ٢٤٨» و «سورنا» نیز در بخش دیگری از غرفه جمهوری اسلامی ایران به نمایش در آمدند. بالگرد چند منظوره «صبا ٢٤٨» با وزن ٣ تن و بیشینه سرعت ١٥٠ نات (٢٧٨ کیلومتر) بر ساعت قابلیت حمل ٨ سرنشین را دارد. این بالگرد توانایی اجرای عملیاتهای جابجایی مسافر، گشت ساحلی، جابجایی بار، اورژانس هوایی و جستجو و نجات را دارد.
بمب «قاصد» بمبی هوا به زمین، هدایتشونده و دور برداست که با بهرهگیری از پیشرفتهترین فناوریهای روز جهان طراحی شده است و نیاز نیروی هوایی کشور را به یک سلاح توانمند هدایتگستر و دور ایستا تامین میکند.
بمب هوشمند «سدید»
«قائم» به عنوان یک موشک پدافند هوایی برای اهداف در ارتفاع پایین، بیش از ٦ کیلومتر برد دارد و با سر جنگی ١.٧ کیلوگرمی قادر به انهدام بالگردها و پهپادها تا ارتفاع ٢٠٠٠ کیلومتری از سطح زمین است.
در بخش فضایی نیز ماهوارههای «طلوع» و «فجر» ساخته شده توسط صنایع الکترونیک ایران در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
موتورهای هوایی نیز که ساخت آن ها از تکنولوژی بالایی برخوردار و در انحصار چند کشور محدود در دنیا قرار دارد نیز بخش دیگری از غرفه کشورمان در نمایشگاه هوافضای روسیه را به خود اختصاص داده است. این موتورها شامل «صراط ٢» (مورد استفاده در پرنده های بی سرنشین) و «طلوع ٤» از جمله موتورهای هوایی به نمایش در آمده در غرفه جمهوری اسلامی ایران هستند.
علاوه بر این دستاوردها؛ تجهیزاتی چون لاستیک هواپیماهای نظامی و تجاری ساخته شده توسط صنعت دفاعی جمهوری اسلامی ایران که کشور را از واردات لاستیک چرخ هواپیما به عنوان یکی از قطعات پرمصرف، بی نیاز میسازد و فیوزهای انفجاری آذرخش و قطعات الکترونیکی مورد نیاز در صنعت هوایی و فضایی کشور مانند کامپیوتر داده های هوایی، دوربین های الکترو اپتیک هوایی دستگاه های ناوبری و دیگر قطعات به نمایش در آمدهاند.
در کنار این تجهیزات؛ در بخش دیگری از غرفه جمهوری اسلامی ایران ٧ شرکت دانش بنیان فعال در صنعت هوایی کشور که تحت حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار دارند، به ارائه محصولات و دستاوردهای خود در این نمایشگاه پرداختهاند.
باشگاه خبرنگاران