دلایل ایجاد ترک در نازک کاری های دیوارهای غیر باربر را بدانید؟

    کد خبر :1108454

ترک‌خوردگی در نازک‌ کاری دیوارهای غیرباربر، یکی از مشکلات رایج در ساختمان‌سازی است که علاوه بر کاهش کیفیت ظاهری، می‌تواند بر دوام سازه نیز تأثیرگذار باشد. در این مقاله، به بررسی علل اصلی بروز این مشکل خواهیم پرداخت.

بلوک‌ لیپر با رعایت دقیق استانداردهای ملی و بین‌المللی، ایمنی و دوام سازه را تضمین کرده و به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها در بازار ایران شناخته می‌شود. یکی از بزرگترین و بروزترین کارخانه ها در زمینه تولید بلوکهای سبک سیمانی، کارخانه لیپر می‌باشد.

در کارخانه بلوک سبک سیمانی لیپر تمامی بلوک ها بلافاصله پس از تولید توسط رباط جمع کن و لیفتراک به مخزن بخار منتقل شده و سپس انواع بلوک سبک لیپر برای مدت معینی (٢۴ ساعت) تحت دما، رطوبت و فشار بخار آب مشخصی قرار می گیرند و همین امر سبب انجام گیرش اولیه بلوک سبک با مقاومت زیاد و در نتیجه کاهش ضریب جمع شدگی انواع بلوک های سبک می گردد به طوری که در نتایج آزمایشات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهر سازی و همچنین اداره استاندارد ملی ایران در نمونه برداری از خط تولید، ضریب جمع شدگی انواع بلوک های سبک لیپر حدود ٠/٠۴ درصد بوده که مطابق با آیین نامه های مربوطه میباشد.

ضریب جمع شدگی مناسب بلوک سبک سیمانی لیپر در کنار جذب آب استاندارد آن ها (کمتر از ٢٨٨ کیلو گرم بر متر مکعب ) این امکان را به خریداران محترم میدهد که در مرحله نازک کاری آستر گچ و خاک را حذف کرده و مستقیما روی بلوک ها را یک گچه کنند بدون آنکه دغدغه نشست دیوار را داشته باشند.

دقت به مشخصات فنی بلوک سیمانی در هنگام خرید مصالح ساختمانی

با بررسی مشخصات فنی انواع بلوک ساختمانی و یک انتخاب صحیح، علاوه بر کاهش هزینه تمام شده دیوارها، ساختمان را از ایجاد هرگونه ترک مصون دارید!

یکی از مهمترین مسائل حال حاضر مهندسین صنعت ساختمان مسئله جلوگیری از ایجاد ترک در ساختمان است.

نوع ترک ها بسته به ضخامت شکاف ، طول و شکل ظاهری شان با یکدیگر متفاوتند و از مهمترین آن ها می توان به ترک های ناشی از نشست تیغه های ساختمان اشاره کرد.

اینگونه ترک ها که ترک های گسترشی نامیده میشوند، علی رغم اینکه از نوع ترکهای غیر سازه ای هستند اما به دلیل ظاهر نامطلوبی که در نمای داخل ساختمان ایجاد می کنند از اهمیت بالایی برخوردارند.

ترک‌های ساختمانی در دو نوع کلی، با منشاء سازه‌ای و منشاء غیرسازه‌ای به وجود می‌آیند. ترک سازه‌ای به دلیل تغییرات بوجود آمده در موقعیت اجرای ساختمان رخ می‌دهند؛ ترک غیر سازه‌ای، حاصل فعل و انفعالات حرارتی یا ایجاد جابه‌جایی در اجزای غیرسازه‌ای است.
ترک‌ های ایجاد شده در ساختمان به دو دسته سازه‌ای و غیر سازه ‌ای تقسیم می‌شوند. و معمولاً ترک‌های با عرض و عمق کم ترک‌های غیر سازه‌ایی هستند و از اهمیت زیادی به لحاظ تخریب ساختمان و خطرات جانی برخوردار نیستند.

از مهمترین علل ترک در نازک کاری دیوارهای غیر باربر

جمع شدگی و یا انقباض و افت حجمی بلوکهای سبک بتنی است که در دیوارهای غیر باربر ساختمان استفاده شده است.

جمع شدگی و یا انقباض و افت حجمی بلوکهای سبک بتنی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟

جمع شدگی و افت بتن به تغییر حجم بتن گفته می‌شود که به طور مستقل از نیروها و عوامل خارجی اتفاق می‌افتد. این فرآیند از زمان آغاز گیرش بتن شروع شده و در طول فرآیند سخت شدن آن ادامه پیدا می‌کند. جمع شدگی بتن ناشی از از دست رفتن رطوبت در هنگام گیرش است و در نهایت منجر به کاهش حجم بتن می‌شود.

برای جلوگیری از جمع شدگی بلوک بتنی چه می توان کرد؟

راه های متفاوتی جهت کنترل ضریب جمع شدگی محصولات بتنی وجود دارد که از مهم ترین آنها میتوان به سیستم اتوکلاو بتن (پخت در مخزن بخار) اشاره کرد. در این روش دما و بخار آب با استفاده از فشار بخار به محصول بتنی داخل مخزن تزریق شده و این عمل سبب گیرش سریعتر بتن می گردید چراکه گرما و رطوبت با سرعت بیشتری در عمق محصول بتنی نفوذ می کند.

انجام سریعتر و کاملتر هیدراتاسیون c3s چه فوایدی برای محصول بتنی دارد؟

مقاومت اولیه بالا، دوام بیشتر بتن در برابر عوامل جوی (مانند یخ‌زدگی) و کاهش میزان جمع شدگی از جمله ویژگی‌های مهم بلوک‌های سیمانی است. در استاندارد ۷۷۸۲ که مربوط به بلوک‌های سبک سیمانی غیر باربر می‌باشد، حداکثر ضریب جمع شدگی برای بلوک‌های سبک برابر با ۰.۰۶ درصد طول بلوک تعریف شده است. این بدان معناست که اگر ضریب جمع شدگی از این مقدار بیشتر باشد، احتمال ایجاد ترک در نازک‌کاری وجود دارد.

در بسیاری از بلوک‌های سیمانی سبک موجود در بازار، به دلیل عدم آگاهی تولیدکنندگان از این موضوع و عمل‌آوری ناقص محصولات بتنی به روش‌های سنتی، ضریب جمع شدگی بلوک‌های تولیدی بیشتر از حد مجاز است. این امر باعث ایجاد ترک در نازک‌کاری می‌شود که در بیشتر موارد، این ترک‌ها به مرور زمان گسترش یافته و سال به سال افزایش می‌یابند.

بنابراین، ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای جلوگیری از ایجاد این ترک‌ها، انتخاب محصول مناسب برای دیوارچینی است که علاوه بر داشتن خواص عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی، ضریب جمع شدگی آن مطابق با استاندارد (کمتر از ۰.۰۶ درصد طول بلوک سیمانی) باشد.

این آزمایش چند سالی است که در مجموعه آزمایشات اداره استاندارد برای دریافت علامت استاندارد اجباری و همچنین در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای دریافت گواهینامه فنی گنجانده شده است. این مراکز بهترین منابع برای تحقیق خریداران قبل از خرید بلوک سیمانی محسوب می‌شوند.

نتیجه گیری

با توجه به بررسی‌های انجام شده، مشخص شد که ترک‌خوردگی در نازک‌کاری‌های دیوارهای غیرباربر، نتیجه ترکیبی از عوامل مختلف از جمله طراحی نامناسب، اجرای نادرست و استفاده از مصالح و بلوک نامرغوب است. لذا، مهندسین طراح و پیمانکاران اجرایی باید با شناخت دقیق این عوامل و رعایت استانداردهای ساختمانی، از بروز این مشکل جلوگیری کنند. از بهترین و باکیفیت ترین بلوک های بازار بلوک سبک لیپر است که کلیه استاندارهای لازم را دارد.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید