خاتمی کجای لیستبندی اصلاحطلبان است؟
به ایستگاه انتخابات مجلس یازدهم رسیدهایم؛ حال، بدنه اصلاحات میتواند وزن سیدمحمدخاتمی را در هرم اصلاحطلبی ببیند و بر اساس آن تصمیم سیاسی اتخاذ کند.
اثرگذاری سیدمحمد خاتمی در جریان اصلاحات و میزان حرفشنوی سیاستورزان اصلاحطلب از او، ماههاست که یکی از بحثهای مطرح شده توسط اصلاحطلبان است و به نظر میرسد گزاره عدم محوریت خاتمی در تصمیمات مهم اصلاحطلبان، در جریان لیستبندیهای آنها خود را نشان داده و در بررسی مواضع اصلاحطلبان اثر فعالی از نقش خاتمی دیده نمیشود.
*خاتمی؛ توصیه یا عدم توصیه برای ارائه لیست؟!
مرعشی در نشست خبری سران و لیست کارگزاران که صبح دوشنبه (28بهمن98) در مجتمع تلاش تهران برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگاری درمورد نظر خاتمی نسبت به لیست ارائه شده توسط حزب کارگزاران گفت که «در مورد جناب آقای خاتمی هم تصمیم با خودشان است و ما فرضی بر تایید و حمایت ایشان نداریم؛ ولی اصل اینکه کارگزاران لیستی از شایستگان آماده کند توصیه ایشان بود».
این اظهار نظر سوالی را در افکار عمومی ایجاد میکند که اگر خاتمی به کارگزارانیها را برای ارائه لیست ترغیب کرده است، پس 8 حزب اصلاحطلب بدون توصیه خاتمی لیست «آمدیم برای ایران» را منتشر کردهاند؟
از این رو فارس روز سهشنبه (29بهمن98) در نشست خبری لیست «ائتلاف برای ایران» که در حزب اسلامی کار برگزار شد، از محمدرضا عارف این سوال را کرد که آیا رئیس دولت اصلاحات به لیست احزاب 8گانه نیز برای ارائه لیست توصیهای کرده است؟
*عارف: ادعای مرعشی را تکذیب میکنم
عارف اینگونه پاسخ داد: «با شناختی که از آقای مرعشی داریم میتوانم به نیابت از ایشان تکذیب کنم. نگاه ایشان اجماعی است و در عین حال یک شخصیت حزبی اصلاحطلب هستند و حزب کارگزاران هم به عنوان یک حزب اصلاح طلب حق ارائه لیست دارد و من فکر میکنم احتمالا خود آقای مرعشی این را تکذیب خواهد کرد. مشی آقای خاتمی این است که همیشه از رفتار اجماعی و ملی حمایت میکند».
آذر منصوری عضو ارشد حزب اتحاد ملت(نزدیکترین حزب به خاتمی و حزبی که انتخابات را تحریم کرده است)، نیز دوشنبه شب (28بهمنماه) در توئیتی در مورد اخبار مبنی بر حمایت خاتمی از لیست های اصلاح طلبی مینویسد: «شایعاتی درباره حمایت سید محمد خاتمی از لیستهای انتخاباتی پخش شده است. در دیداری که با ایشان داشتیم مجددا تأکید کردند که در این انتخابات در هماهنگی با تصمیم شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاح طلبان در تهران لیستی را معرفی نمیکنند، گر چه در انتخابات شرکت خواهند کرد».
این خبر منصوری اما جدید نیست و مصطفی تاجزاده ماههای پیش در گفتوگویی با روزنامه همشهری گفته بود که «خاتمی میگوید «من اگر «تکرار» هم کنم، دیگر مردم رأی نمیدهند».
*اصلاحطلبان در مورد خاتمی چه میگفتند؟
این اظهارات در کنار اظهار نظرهای گذشته شخصیتهای اصلاحطلب در مورد جایگاه خاتمی در اصلاحات، میتواند پیامهایی داشته باشد.
محمدرضا تاجیک که پیشتر از او با عنوان مشاور خاتمی یاد میشد در مصاحبهای با خبرآنلاین گفته بود که «شخص آقای خاتمی هیچگاه مدعی رهبری جریان اصلاحطلبی نبوده، هیچ کجا گزاره و ادعایی از ایشان نیست که بگوید من رهبر جریان اصلاحطلبی هستم».
بهزاد نبوی هم در اظهاراتی همین را تکرار کرده و گفته بود که «خاتمی هیچ گاه نگفته که رهبر اصلاحات است».
البته وقتی عین همین جمله را کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی تکرار کرد، همانموقع خیلی از اصلاحطلبان طوری به او حمله کردند، که مجبور شد در اصلاحیهای این موضع خود را کمی تعدیل کند و محمد قوچانی نیز در مقالهای تفسیری معتدل از این اظهار نظر کرباسچی ارائه داد.
به ایستگاه انتخابات مجلس یازدهم رسیدهایم و بسیاری از حقیقتها در بزنگاه انتخابات عیان میشود. حال، افکار عمومی و بدنه اصلاحات میتوانند به وضوح وزن سیدمحمدخاتمی را در هرم اصلاحطلبی ببینند و بر اساس آن تصمیم سیاسی اتخاذ کنند.