تکذیب “بمب خبری” درباره آیتالله جنتی
خبرکناره گیری او در شرایطی منتشر شد که نه تنها هیچ نشانه ای برای آن وجود نداشت بلکه شورای نگهبان در آستانه تصمیم گیری بسیار کلیدی و مهم درباره لوایح مربوط به “اف ای تی اف” قرار دارد. لوایحی که می تواند پس از تحریم نفتی آمریکا علیه ایران بسیار تعیین کننده و کار سازا باشد. اما طیفی وسیعی از اصولگرایان منتقد تصویب و اجری آن هستند.
باز هم آیت الله جنتی در کانون اخبار ایران قرار گرفته است. انتشار شایعهای درباره کناره گیری او از دبیری شورای نگهبان با واکنش سخنگوی شورای نگهبان روبه رو شد و عباسعلی کدخدایی این شایعه را قویا تکذیب کرد.
به گزارش فرارو، روز گذشته برخی رسانهها خبر دادند که آیت الله جنتی در نامهای خواستار کناره گیری از دبیری شورای نگهبان شده است.
این خبر دلیل کناره گیری او را “کهولت سن و بیماری” ذکر کرده بود. در این خبر جانشین آیت الله جنتی محمد حسن ابوترابی فرد امام جمعه موقت تهران معرفی شده بود.
پس از انتشار این خبر عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در توئیتی به آن واکنش نشان داد. او نوشت: «دبیر شورای نگهبان هر سال از بین اعضا انتخاب میشود. انتخابات هیات رئیسه نیز در ۲۶ تیر ماه برگزار میگردد. بنا بر این؟!» کدخدایی به این اظهار نظر بسنده نکرد و صبح امروز در گفتگو با خبرگزاری فارسی به صورت رسمی خبر منتشر شده را تکذیب نمود.
کدخدایی گفت: «هیچ بحثی درباره تغییرات در شورای نگهبان بخصوص درباره تغییر دبیر شورا یعنی آیتالله جنتی مطرح نیست و خبرهای اینچنینی غلط است، زیرا دبیر شورا از بین اعضای شورا و با رایگیری انتخاب میشود و در چنین صورتی اصلا ورود دبیر از بیرون شورا امکان پذیر نیست.»
آیت الله جنتی ۹۱ سال دارد و در تمام دورهها، عضو شورای نگهبان بوده است. او از نخستین دوره شورای نگهبان در سال ۱۳۵۹ از جمله فقهای آن و از ۲۱ سال پیش دبیر این نهاد بوده است.
شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد. ۶ فقیه آن توسط رهبر معظم انقلاب منصوب میشوند و ۶ حقوق دان آن نیز با پیشنهاد رییس قوه قضائیه و رای مجلس انتخاب میگردند.
در حالی گفته شده بود ابوترابی فرد جایگزین آیت الله جنتی میشود که او اساسا عضو شورای نگهبان نیست.
چندی پیش نیز در فرآیند معرفی دبیر شورای نگهبان در دوره جدید شایعات درباره احتمال کناره گیری آیت الله جنتی مطرح شد، اما در عمل اتفاق دیگری افتاد و آیت الله جنتی ابقا شد.
آخرین تحول در ترکیب شورای نگهبان مربوط به محمدرضا علیزاده قائممقام و عضو حقوقدان فقید شورای نگهبان که در شامگاه (پنجشنبه، ۲۷ اردیبهشت) در سن ۶۷ سالگی درگذشت.
او قائم مقام آیت الله جنتی بود. پس از درگذشت علیزاده عباسعلی کدخدایی ضمن حفظ سمت سخنگویی قائم مقام شورا نیز شد.
پیشتر نیز درباره آیت الله جنتی شایعات فراوانی منتشر شده است. یکی از رایجترین آنها بحث درگذشت اوست. هر از گاهی در رسانه وشبکههای اجتماعی در این باره سخن میگویند.
اما اینکه خبر کناره گیری مورد توجه رسانهها قرار گرفت احتمالا ناشی از وضعیت کنونی آیت الله جنتی در ساختار قدرت است. آخر اسفند ماه سال گذشته رهبر انقلاب با پایان کار آیتالله احمد جنتی به عنوان امام جمعه موقت تهران موافقت کردند.
آیت الله جنتی خود در نامهای خواستار کناره گیری از امامت جمعه تهران شده بود.
او در نامه کنارهگیری خود با اشاره به “۲۵ سال توفیق خدمت در سنگر امامت جمعه تهران” از رهبرمعظم انقلاب به خاطر “اعتماد و عنایات” ایشان تشکر کرده بود.
جنتی در فرودین سال ۱۳۷۱ با حکم رهبرانقلاب به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شد. او اولین امام جمعه تهران بود که با حکم آیت الله خامنهای به عنوان رهبرانقلاب به این سمت گماشته شد.
یک ماه پیش از انتشار این خبر حجت الاسلام ابوترابی فرد از سوی رهبر انقلاب به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شده بود. در واقع ابروترابی فرد جانشین آیت الله جنتی شد.
در تحولی دیگر ۲۶ شهریور ماه آیت الله جنتی از ریاست ستاد امر به معروف و نهی از منکر استعفا کرد.
مطابق قانون تشکیل ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر و اساسنامه داخلی این ستاد، ریاست ستاد به عهده یکی از ائمه جمعه کشور است که در نتیجه، آیت الله جنتی همزمان با استعفا از سمت امامت جمعه تهران، مطابق قانون از ریاست ستاد امر به معروف و نهی از منکر نیز کناره گیری کرده است.
پس از این اتفاق حجت الاسلام کاظم صدیقی دیگر امام جمعه موقت تهران جایگزین آیت الله جنتی در سمت ریاست ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر شد.
حالا آیت الله جنتی چهار پست مهم دیگر دارد. ریاست مجلس خبرگان رهبری، دبیری شورای نگهبان و عضویت در شورای انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام. چهار پستی که به نظر میرسد فعلا کناره گیری از مجمع تشخیص و شورای انقلاب فرهنگی از سوی آیت الله جنتی محتملتر باشد.
کناره گیری از دبیری شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری فرآیند دیگری دارد و به نظر نمیرسد او فعلا به دنبال ترک آنها باشد.
اهمیت این دو پست آنقدر بالاست که کناره گیری آیت الله جنتی از آنها در واقع نوعی بمب خبری است و میتواند تاثیر به سزایی در فضای سیاسی ایران داشته باشد.
انتشار خبر کناره گیری او از دبیری شورای نگهبان از جهت دیگر تعجب برانگیز بود. این خبر در شرایطی منتشر شد که در سال جاری هیچ انتخاباتی در کشور در جریان نیست و اساسا فعالیت شورای نگهبان محدود به تائید و یا رد قوانین مصوب مجلس است.
خبرکناره گیری او در شرایطی منتشر شد که نه تنها هیچ نشانه ای برای آن وجود نداشت بلکه شورای نگهبان در آستانه تصمیم گیری بسیار کلیدی و مهم درباره لوایح مربوط به “اف ای تی اف” قرار دارد. لوایحی که می تواند پس از تحریم نفتی آمریکا علیه ایران بسیار تعیین کننده و کار سازا باشد. اما طیفی وسیعی از اصولگرایان منتقد تصویب و اجری آن هستند.
پس از تصویب “سی اف تی” لایحه مقابله با تامین مالی تروریسم در مجلس حالا منتقدان امیدوارند این مصوبه مجلس از سوی شورای نگهبان رد شود.
آیتالله جنتی در ماههای اخیر در قامت یک منتقد جدی دولت ظاهر شده است و هم در مجلس خبرگان و هم در شورای نگهبان و مجمع تشخیص انتقاداتی علیه دولت مطرح کرده است.