“اصولگرایان” مشغول چه کاری هستند؟
طی ماههای اخیر بارها و بارها اخباری از جلسات و تحرکات انتخاباتی اصلاحطلبان در خروجی رسانهها قرار گرفته است اما در نقطه مقابل اصولگرایان در سکوتی عجیب فرو رفته اند. آنها که طی چند انتخابت اخیر موفقیت چندانی کسب نکردند حالا با وجود اینکه انتخابات مجلس را در پیش دارند، آرام گرفته اند
مدتی است که خبری از جریان اصولگرایی نیست و با وجود اینکه تنها یک سال و چند ماه تا انتخابات مجلس یازدهم باقی مانده است اما هیچ خبری از این جریان سیاسی منتشر نمیشود و این سوال مطرح میشود که اصولگرایان کجا هستند؟
به گزارش فرارو؛ طی ماههای اخیر بارها و بارها اخباری از جلسات و تحرکات انتخاباتی اصلاحطلبان در خروجی رسانهها قرار گرفته است اما در نقطه مقابل اصولگرایان در سکوتی عجیب فرو رفته اند. آنها که طی چند انتخابت اخیر موفقیت چندانی کسب نکردند حالا با وجود اینکه انتخابات مجلس را در پیش دارند، آرام گرفته اند.
البته در واپسین ماههای سال 96 اخبار ضد و نقیضی در خصوص فعال شدن جمنا منتشر شد که بنا بر گفته فعالان این تشکل سیاسی قرار است آنها با یک بازنگر جدی، در استانهای مختلف فعالیت خود را آغاز کنند اما این اخبار سریعا با واکنش منفی منتقدان جمنا مواجه شد و دیگر خبری از جمنا به میان نیامد.
با این وجود در این باره تحلیل های متفاوتی وجود دارد. برخی معتقدند که جلسات آنها در حال برگزاری است اما با توجه به اینکه جمعهبندی خاصی نداشته اند از رسانهای کردن جلسات خودداری میکنند. برخی دیگر بر این عقیده هستند که اصولگرایان به دنبال یک تحول بزرگ هستند و قصد دارند آن را چراغ خاموش پیش ببرند.
با همه این تفاسیر هرچند برخی از چهره های اصولگرا مانند سعید جلیلی، ابراهیم رئیسی همچنان در حال فعالیت انفرادی هستند اما خبری از تحرکات جریانی دیده نمیشود. حتی اعضای جبهه پایداری هم که معمولا از پر سروصدا ترین تشکلهای سیاسی اصولگراین هستند، به جز مواردی که مربوط به دولت و اصلاحطلبان است، اظهار نظر خاصی نمیکنند و همین مسئله سکوت این جریان ریشه دار را سوال برانگیز کرده است.
اصولگرایان به دنبال یک تحول بزرگ هستند
در همین خصوص علی دورانی فعال اصولگرا در گفتوگو با فرارو عنوان کرد: «اینکه در رسانهها اخباری منتشر نمیشود به این معنی نیست که اصولگرایان طی این مدت جلساتی نداشته اند. اما واقعیت این است که به لحاظ راهبردی نکته این است که اصولگرایان بعد از دو سه انتخابات اخیر که با شکست مواجه شدند درحال یک آسیب شناسی جدی هستند و این بازیابی آنها قرار نیست رسانهای شود که منجر به استفاده رقیب شود. اما به طور کلی میتوانم بگویم که وضعیت مناسبی در جریان اصولگرایی وجود دارد.»
وی ادامه داد: «اتفاقا با توجه به زمانی یک سال و نیم که به انتخابات مجلس باقی مانده، خوب است که اصولگرایان یک بازنگری جدی انجام دهند و نقاط ضعف خود را شناسایی و رفع کنند. ضمن اینکه لازم است تکلیفشان را با نقاط نزاع جدی که دارند به خصوص با جوانان، مشخص کنند و حساب شدهتر با سرمایه اجتماعیشان در آینده به خصوص انتخابات برخورد کنند. به هرحال تغییراتی که طی چند سال اخیر در لایههای اجتماعی اتفاق افتاده است، نیازمند این ایت که اصولگرایان هم خودشان را با آن تطبیق دهند و با یک هماهنگی بهتری عمل کنند.»
او افزود: «متاسفانه در چند انتخابات گذشته گاهی اوقات اصولگرایان به نحوی عمل کردند که بیشتر شبیه خودزنی بوده است؛ لذا اصلاح آن روند و جابهجایی افرادی که ورود به انتخابات را کارگزاری میکنند، باید در دستور کار قرار بگیرد. این مسئله نه تنها نیازمند سعه صدر است بلکه باید همه جانبه انجام شود تا بتوانیم برای آینده حرفی برای گفتن داشته باشند. ما نمیتوانیم با رویه گذشته ادامه دهیم و در غیر این صورت محکوم به شکستیم.»
وی در پاسخ به اینکه همیشه فعالان سیاسی اصولگرا صحبت از ایجاد تغییر میکنند، اما تا امروز این جریان هیچ تغییر جدی و آنچنانی نداشته آیا قرار است باز هم با همین مواجه شویم، گفت: «به هرحال در این موضوع با دو مقوله مواجه هستیم. یکی که از نظر من هم بسیار مهم است، جابهجایی و ایجاد تغییر در اتاق فکر جریان اصولگرایی است. از سوی دیگر اینکه چه کسانی جایگزین این افراد شوند هم بسیار حائز اهمیت است. ما باید هم تغییر نسل را در دستور کار قرار دهیم و هم تغییر روش اعمال شود.»
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار کرد: «شاید عجیب به نظر برسد، اما در تمام انتخابات اخیر بخش عمده و مهم جریان اصولگرایی با روشهایی که در دستور کار قرار میگرفت مخاالف بودند و بارها این مسائل را گوشزد کرده بودند که برخی افراد که فاقد توانمندی هستند در راس قرار میگیرند و تصمیم گیرنده و تصمیم ساز هستند؛ بنابراین خیلی از وقتها مطمئن بودیم که با شکست مواجه میشویم. یکی از همین زمانها انتخابات ۹۴ و ۹۶ بود حتی اگر مصاحبههای من با فرارو را در همان دوران را مطالعه کنید به این مسئله اشاره کرده بودم و مطمئن بودم که در انتخابات پیروز نمیشویم.»
او افزود: «مسئله بعدی که باید اصولگرایان به آن توجه کنند تغییر روشها است. ما باید بتوانیم با جامعه خاکستری ارتباط برقرار کنیم و حداقل بخشی از آنها را جذب کنیم. من هم قبول دارم که در چند انتخابات اخیر اصولگرایان اشتباهات جدی داشتند و همین یکنواختی راهشان که مستقیم جلو میرفتند و به دیوار میخوردند، کاملا مشهود بود. اما امیدوارم این بار اتفاق قابل توجهی در جریان اصولگرایی رخ دهد یا بخشی از اصولگرایان مسیر خودشان را جدا کنند و به فریاد نیروهای انقلابی برسند.»
دورانی در پاسخ به اینکه آیا این بار اصولگرایان قصد دارند از ظرفیتهای چهرههای برجستهای مانند ناطق نوری و علی لاریجانی استفاده کنند یا خیر، اظهار کرد: «متاسفانه بخشی از این مسائل به واسطه سیاست ایرانی امکان شفافیت ندارد. اما در هر صورت باید به نظر من ابتدا باید اصولگرایان و منصوبان به اصولگرایی تکلیف خودشان را روشن کنند. بعد میتوانند در قالب همه نیروهای انقلابی، مذاکرات خود را با شخصیتهایی مانند آقای ناطق نوری و آقای لاریجانی آغاز کنند. زیرا به هرحال این افراد همچنان مورد توجه و تاثیرگذار هستند. اما در ابتدا باید در تعریف اصولگرایی به یک اجماع برسیم.
وی گفت: «با همه این تفاسیر به عقیده من در آینده نزدیک شفافیت بیشتری در هر دو جریان سیاسی کشور ایجاد و رودربایستیها کنار گذاشته خواهد شد و یک تعریف مشخص و واضحی از اصولگرایی و اصلاحطلبی تعیین میشود و تکلیف افراد مستقل یا افرادی که ساز خودشان را میزنند روشن میشود. در همین راستا من بعید نمیدانم که در آینده نزدیک شاهد تشکیل یک جبهه جدید باشیم و عرصه سیاسی کشور از حالت اصلاحطلب-اصولگرا خارج شود.»
این فعال اصولگرا در خصوص اینکه مدتی است از محمدباقر قالیباف خبری نیست و تنها ابراهیم رئیسی مشغول فعالیت است، آیا قالیباف برنامه خاصی دارد، گفت: «درباره آقای قالیباف باید بگویم که با ایشان در ارتباط هستیم، اما بیشتر از این را یا اطلاع ندارم یا اجازه ندارم بیان کنم، اما این را با قاطعیت میگویم که با تمام فعالیتهای آقای رئیسی، ایشان جز کاندیداهای سال ۱۴۰۰ نخواهند بود.»
سیاست داخلی اولویت اصولگرایان نیست
اما حمیدرضا ترقی عضو حزب موتلفه توضیحات متفاوتی در خصوص سکوت اصولگرایان دارد. او در گفتوگو با فرارو اظهار کرد: «دلیل آنکه این روزها خبری از جلسات اصولگرایی منتشر نمیشود این است که اولویت ما مسائل منطقه است و در شرایط فعلی تمایلی به مسائل سیاست داخلی نداریم. این روزها مسائل منطقه به حدی زیاد و بحرانی است که اصولگرایان تصمیم گرفتند آن را در اولویت قرار دهند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا اصولگرایان هیچ برنامهای برای انتخابات مجلس که سال آینده برگزار میشود ندارند، گفت: «ما برنامههایی داریم و جلساتش هم طبق روال معمول پیش میروند اما اینکه تغییر و تحولی در جلسات ایجاد شده باشد که محوریت همه آنها انتخابات و سیاست داخلی باشد، اینگونه نیست. به طورکلی تمرکز این روزهای ما سیاست خارجی و تحولات منطقه است.»
وی در پاسخ به این سوال که احزاب چه تاثیری در تحولات منطقه میتوانند داشته باشند گفت: «تاثیر خاصی ندارند اما به هرحال اگر قرار باشد در شرایط فعلی بر روی مسائل سیاست داخلی تمرکز کنیم، توجه مردم و افکار عمومی از مسائل منطقه دور میشود و ما قصد نداریم چنین اتفاقی را رقم بزنیم. لذا فعلا جلسات احزاب اصولگرا با محوریت منطقه و بحران موجود برگزار میشود.»