راه‌های بهبود حس بویایی

    کد خبر :717498

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است بخواهید حس بویایی خود را بهبود بخشید. یکی این است که حس بویایی ارتباط نزدیکی با حس چشایی شما دارد. بدن با افزایش سن تغییر می‌کند و ممکن است تغییراتی در حس بویایی ایجاد شود، حس بویایی و چشایی شما می‌تواند کم شود، اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید برای بهبود حواس خود استفاده کنید.

همه ما می‌دانیم که احساس داشتن طعم بد در دهان ما یا یک بینی پر از چاشنی باعث می‌شود حتی معطر‌ترین طعم‌ها برای ما بی مزه باشد. اما آیا می‌دانستید که با افزایش سن حس بویایی و چشایی ما کاهش می‌یابد؟

در ادامه شما را با چند راه برای تقویت حس بویایی شما آشنا می‌کنیم:

۱. به آنچه بو می‌کنید توجه بیشتری کنید:

افراد غالباً درباره عضلات می‌گویند “از آن استفاده کن یا از دست بده”، اما همین کار را می‌توان نسبت به حواس نیز اعمال کرد. هرچه بیشتر از حواس خود استفاده کنید، بهتر می‌شوید! بیاموزید که چگونه بو‌ها را توصیف کنید. برای انجام تمرینات اضافی، به شخصی بگویید که در حالی که چشم خود را بسته اید چیز‌های مختلفی را نزدیک بینی شما نگاه دارد و ببینید که آیا می‌توانید بو‌ها را شناسایی کنید.

دفعه دیگر که یک فنجان قهوه می‌نوشید وقت بگذارید و قبل از نوشیدن آن را بو کنید.

اگر به طور مرتب قبل از مصرف آن‌ها بوی چیز‌هایی می‌دهید، می‌توانید با گذشت زمان باعث بهبود حس بویایی شوید.

۲. بینی خود را آموزش دهید:

علاوه بر اینکه بیشتر به بو‌هایی که در زندگی روزمره با آن روبرو می‌شوید توجه بیشتری می‌کنید، می‌توانید برای حس بویایی خود یک رژیم آموزشی اتخاذ کنید. فقط با انتخاب چهار بوی دلپذیر مانند قهوه تازه، موز، صابون یا شامپو و پنیر آبی شروع به کار کنید. سپس هر روز یک دقیقه زمان بگذارید و هر کدام را بطور جداگانه بو کنید تا گیرنده‌های داخل بینی شما تحریک شود. سعی کنید این کار را هر روز چهار تا شش بار تکرار کنید.

۳. ورزش کنید:

مطالعات نشان می‌دهد که حس بویایی ما بعد از ورزش واضح‌تر است. علت نامشخص است، اما گزارش شده است که به نظر می‌رسد بعد از ورزش حس بویایی بهتر می‌شود. به اندازه کافی ورزش کنید این امر می‌تواند به این دلیل باشد که ورزش عملکرد‌های مغز را بهبود می‌بخشد یا به دلیل کمک به سلامت عمومی بهتر است.

۴. با پزشک خود در مورد اسپری‌های بینی صحبت کنید:

اگر احساس از دست دادن حس بویایی در اثر اختلالات انسداد مانند احتقان یا تب یونجه، آلرژی، عفونت سینوس یا پولیپ بینی دارید، برای بهبود حس بویایی، لازم است که موضوع زمینه‌ای را درمان کنید. با پزشک خود در مورد استروئید‌های بینی صحبت کنید، این ممکن است به پاک کردن بینی شما کمک کند و به شما در تنفس و بوی بهتر کمک کند.

۵. روی و ویتامین B۱۲ بیشتری در رژیم خود داشته باشید:

هیپوسمی (اصطلاح پزشکی برای حس بویایی مختل شده) گاهی با کمبود روی و ویتامین B۱۲ در گیاهخواران ارتباط دارد. برای تقویت حس بویایی خود، سعی کنید غذا‌های سرشار از روی مانند عدس، تخمه آفتابگردان، حبوبات بخورید و یک مکمل مولتی ویتامین که حداقل ۷ میلی گرم روی در روز است را در نظر بگیرید.

۶. از غذا‌هایی که باعث تولید بیش از حد مخاط می‌شوند خودداری کنید:

آیا تاکنون متوجه شده اید که سرماخوردگی باعث از دست دادن حس بویایی یا کاهش حس بویایی می‌شود. جمع شدن مخاط در انتهای عصب بینی که دارای حس بویایی است می‌تواند توانایی بو کردن شما را کم کند. پرهیز از غذا‌هایی که باعث ایجاد مخاط می‌شوند (محصولات لبنی مانند شیر، پنیر، ماست و بستنی) کمک می‌کند.

یک کانال از پشت گلوی شما به سلول‌های حسی در بینی شما وجود دارد. اگر این کانال توسط هر نوع مخاط مسدود شود، توانایی شما در تشخیص طعم غذا تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

۷. از موادی که می‌تواند حس بویایی شما را مختل کند، خودداری کنید:

آلاینده‌های مختلفی نظیر دود‌های شیمیایی می‌توانند در حس بویایی شما اختلال ایجاد کنند. استعمال سیگار یکی از نمونه‌های رایج ماده‌ای است که می‌تواند توانایی بویایی شما را به خطر اندازد. ترک کردن سیگار می‌تواند به شما در بهبود بوی بهتر کمک کند. در سی دقیقه پس از سیگار کشیدن، حس بویایی شما بیشتر کاهش می‌یابد.

دارو‌های مختلف می‌توانند حس بویایی شما را مختل کنند، این‌ها شامل محرک‌ها، دارو‌های افسردگی‌ها، آنتی بیوتیک‌ها و دارو‌های دیگر است. اگر فکر می‌کنید در حال مصرف چیزی هستید که ممکن است حس بویایی شما را مختل کند، با پزشک خود تماس بگیرید.

برخی از دارو‌های سرماخوردگی باعث می‌شود حس بویایی خود را از دست بدهید.

۸. از بوی بد فاصله بگیرید:

طولانی مدت قرار گرفتن در معرض بوی بد باعث می‌شود که حس بویایی شما کاهش یابد. به عنوان مثال، کسی که هر روز با کمپوست کار می‌کند ممکن است با گذشت زمان نسبت به بو حساس شود. سعی کنید از طولانی قرار گرفتن در معرض بوی قوی خودداری کنید و اگر مجبور هستید در اطراف آن‌ها باشید، استفاده ماسک بر روی بینی و دهان خود را در نظر بگیرید. پوشیدن ماسک می‌تواند به کاهش برخی از بو‌ها کمک کند.

۹. علت از دست دادن حس بویایی را درک کنید:

علل بالقوه بیشماری باعث کاهش حس بویایی می‌شود. این موارد شامل آسیب دیدن غشا‌های مخاطی در قسمت داخلی بینی شما و ایجاد انسداد در عبور بینی شما است. آسیب به غشا‌های مخاطی می‌تواند هنگام سرماخوردگی، آنفولانزا یا مبتلا به تب یونجه یا سینوزیت رخ دهد. این‌ها شایع‌ترین دلایل از بین رفتن بوی هستند و عموماً موقتی هستند.

انسداد مانند پولیپ بینی می‌تواند باعث از بین رفتن حس بویایی شود و در بعضی موارد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

آسیب رسیدن به مغز یا اعصاب شما نیز می‌تواند بر حس بویایی شما تأثیر بگذارد. آسیب دیدگی سر می‌تواند منجر به از بین رفتن حس بویایی شود.

از خوردن غذا‌ها و مایعات بسیار داغ خودداری کنید:

غذا‌ها و مایعات داغ می‌توانند به جوانه‌های طعم شما آسیب بزنند و باعث کاهش یا از بین رفتن حس بویایی و چشایی شود.

درمان از بین رفتن حس بویایی بعد از سرماخوردگی:

اگر از بین رفتن حس بویایی با سرماخوردگی اتفاق بیفتد، به طور معمول طی چند روز به خودی خود بهبود می‌یابد، اما اگر به محض فروکش شدن علائم سرماخوردگی بهبود نیابد، باید با پزشک خود مشورت کنید. اما می‌توانید راه‌های زیر را نیز امتحان کنید:

• بینی خود را تخلیه کنید و آن را با اسپری تمیز کنید یک کار ساده است، اما می‌تواند کمک کند، زیرا بینی گرفته به معنای گیرنده‌های عصبی مسدود شده است.

• بینی را با سرم شست وشوی ولرم روزی دو تا سه بار بشویید.

منبع: ایلنا

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید