تعارف هیئت انتخاب با نام‌های بزرگ سینما/ جشنواره فیلم فجر سال 98 را بدون خاله‌بازی برگزار کنید

    کد خبر :666901

گروه فرهنگ و هنر بازتاب: جشنواره فیلم فجر که هرساله در روزهای پیروزی انقلاب اسلامی برگزار می‌شود، به‌نوعی ویترین سینمای ایران است که حساس‌ترین بخش برای جلب نظر مشتریان است و هر عقل سلیمی بر لزوم جذابیت آن تأکید می‌کند.

 

تجربه تلخ حضور فیلم‌های کم کیفیت از فیلم‌سازان سرشناس که در چند سال گذشته و به‌واسطه تلاش برگزارکنندگان این رویداد برای دوری از حواشی احتمالی پدید آمده است؛ اتفاقی است که در ظاهر به‌واسطه احترام به بزرگان و جایگاه آن‌ها در سینما به وقوع پیوسته اما در باطن نتیجه‌ای جز تضعیف جایگاه حرفه‌ای جشنواره فیلم فجر و عقب‌گرد آشکار آن نسبت به دوره‌های قبلی خود ندارد.

 

همین سال گذشته بود که حضور تعدادی از آثار کم کیفیت فیلم‌سازان سرشناس سینمای ایران در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر با اعتراض اهالی رسانه و منتقدان روبرو شد. بدتر آن‌که این اتفاق نه‌تنها جایگاه حرفه‌ای مهمترین رویداد سینمایی کشور را تنزل داد؛ بلکه با افزایش انتقادات نسبت به این آثار و اعتراض تند رسانه‌ها به این فیلم‌ها، حتی جایگاه و شأن پیشکسوتی این هنرمندان را نیز خدشه‌دار کرد.

 

هنوز هم که هنوز است بسیاری از اهالی رسانه خاطره جلسات پرسش و پاسخ برخی از این آثار در جشنواره فیلم فجر و انتقادات تند رسانه‌ها نسبت به کیفیت به شدت پایین برخی از این آثار را در خاطر دارند. فضایی که قطعا نه برگزارکنندگان جشنواره فیلم فجر به دنبال ایجاد آن بودند و نه آن هنرمندان پیشکسوت هیچگاه انتظار مواجهه با آن را داشتند. شاید به همین خاطر هم باشد که بعضی از فیلم‌سازان سرشناس و پیشکسوت با وجود آن که آثارشان به جشنواره فجر امسال می‌رسد، ترجیح داده‌اند تا قید حضور اثرشان را در جشنواره فجر سی‌وهشتم بزنند.

 

 

اما امسال کار هیئت انتخاب جشنواره فجر به مراتب از سال گذشته سخت‌تر است؛ چرا که براساس آنچه که دبیرخانه این جشنواره اعلام کرده ۱۱۵ اثر سینمایی (شامل فیلم‌اولی‌ها و فیلم‌های متقاضی حضور در بخش سودای سیمرغ) خواهان حضور در مهمترین رویداد سینمایی کشور شده‌اند و در این شرایط انتخاب ۲۲ اثر برای بخش سودای سیمرغ و ۱۰ اثر برای بخش نگاه نو، کاری به شدت سخت و چالش‌برانگیز است؛ به ویژه آن که امسال در میان فیلمسازانی که به سراغ ساخت اثر رفته‌اند؛ نام‌های بزرگی دیده می‌شود و در این شرایط، انتخاب سخت‌تر هم می‌شود. ضمن اینکه برخی فیلم‌ها هم هنوز در حال فیلمبرداری هستند و هیئت انتخاب احتمالا از روی نسخه نهایی درباره آن‌ها قضاوت نمی‌کنند.

 

قطعا اولویت قرار دادن کیفیت آثار به جای توجه به نام‌های بزرگ کاری سخت و هزینه‌زاست؛ کاری که انجام آن احتمالا باعث اعتراض برخی از فیلم‌سازان سرشناس می‌شود ولی با در نظر گرفتن همان مثال فروشگاه و ویترین که در ابتدای این متن به آن اشاره کردیم، باید پذیرفت که هیچ فروشنده‌ای حاضر نیست ویترین فروشگاهش را با اجناس کم کیفیت پُر کند و شانس دیده شدن توسط مشتریان و بالا بردن میزان مراجعه‌کنندگانش را کاهش دهد.

 

در ضمن نباید از این نکته نیز غافل شد که توجه به حفظ کیفیت ـ چه در حوزه مسائل فرمی و چه در حوزه مسائل محتوایی ـ به عنوان یکی از اصول اولیه برگزاری هر رویداد فرهنگی و هنری در جهان مورد قبول است و این روال در همه جشنواره‌های فیلم‌ در جهان وجود دارد که ترجیح می‌دهند به جای توجه به حضور نام‌های بزرگ در جشنواره، به ظرفیت‌های آن جشنواره برای معرفی چهره‌های جدید و آینده‌دار توجه کنند؛ چهره‌هایی که اگر آن جشنواره سکوی پرش آن‌ها شود؛ قطعا اعتبار و شهرت او در سال‌های بعدی، بر افزایش و اعتبار آن رویداد هنری به عنوان کاشف و معرف اولیه آن چهره سینمایی نیز موثر خواهد بود.

 

بر اساس گزارش خبرگزاری فارس، نام‌های بسیاری متقاضی حضور در جشنواره فجر سی‌وهشتم شده‌اند؛ اما نباید از این نکته غافل شد که مهمترین رویداد سینمای کشور بعد از سی‌وهشت دوره حالا دیگر نیازمند حضور باکیفیت‌ترین آثار در این رویداد است؛ آثاری که بدون تعارف و صرفا براساس برتری کیفی و محتوایی خود انتخاب شده باشند؛ نه براساس تعارف با نام‌های بزرگ و فیلم‌سازان سرشناس.

 

انتهای پیام/

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید