شباهت‌ها و تفاوت‌های ایران 2017 با عراق 2003

    کد خبر :181610

یک تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: «من همچنان فکر نمی‌کنم که آمریکا حاضر باشد با ایران وارد جنگ مستقیم شود اما این احتمال وجود دارد که برخی کشورها مانند عربستان با حمایت آمریکا در جایی از منطقه دست به چنین اقدامی بزنند. به هرحال شرایطی که هر روز برای ما ایجاد می‌شود اصلا مناسب نیست. ما از یک سو در داخل مشکل داریم و از سوی دیگر در فضای منطقه‌ای و بین‌المللی برای تخریب و تضعیفمان تلاش می‌شود.»

علی بیگدلی استاد تاریخ روابط بین الملل دانشگاه طی گفت‌وگو با فرارو؛ در خصوص فضا سازی آمریکایی ها علیه ایران در مجامع بین الملل گفت: «آمریکایی ها ابتدا در پی آن بودند که مسئله ایران را به یک پدیده خطرناک در منطقه تبدیل کنند که تا الان هم تقریبا موفق بودند و حالا وارد فاز دوم شدند و قصد دارند ایران را به عنوان یک خطر بین‌المللی در افکار عمومی جهانی جا بیندازند. در این مسیر موفقیت‌هایی هم نصیبشان شده است. به عنوان مثال تقریبا توانسته‌اند فرانسه را قانع کنند که از آنها حمایت کند. این در اظهارات اخیر وزیر امور خارجه فرانسه هم کاملا واضح و قابل مشاهده بود.»

وی تاکید کرد: «حالا اگر اتحادیه اروپا هم به طور کامل به سمت ایالات متحده آمریکا کشیده شود، شرایط برای جمهوری اسلامی بسیار سخت و خطرناک می‌شود. بنابراین این موجی که علیه ایران به راه افتاده است هر روز طنین جدیدی به همراه داشته و آمریکایی‌ها در تلاش هستند این را چه در منطقه و چه در خارج از منطقه جا بیندازند تا اگر اتفاقی رخ داد افکار عمومی جهان و به خصوص داخل آمریکا کاملا در جریان باشند و از آن حمایت کنند. این اصلا شگرد آمریکایی‌ها است که وقتی یک موضوع یا پدیده‌ای برخلاف منافع آنها است، تلاش می‌کنند آن را در مجامع بین‌المللی به گونه‌ای نشان دهند که انگار یک مسئله حاد و خطرناک برای همه دنیا است تا بتوانند افکار عمومی را در اختیار بگیرند.»

این تحلیلگر مسائل بین الملل در خصوص اینکه ایران چه راهکارهایی را می‌تواند در دستور کار خود قرار دهد تا فضای بین‌المللی را با خود همراه کند و اجازه ندهد ایالات متحده عرصه را برای ما تنگ کند، گفت: «ما کار خاصی نمی‌توانیم انجام دهیم. اما باید از یک سو تمام این قضایا را تحت نظر داشته باشیم و از سوی دیگر سعی کنیم دست به کارهای تحریک‌‌آمیز نزنیم. زیرا ما به تنهایی حریف این موج نمی‌شویم. در منطقه مثلث ایالات متحده آمریکا و اسرائیل و عربستان بسیار قدرت گرفته اند و ما را خیلی تحت فشار قرار داده است. لذا تنها کاری که در شرایط فعلی از دستمان بر می‌آید این است که اقدامات تحریک‌آمیز انجام ندهیم و اجازه دهیم سطح دشمنی کاهش پیدا کند.»

او تصریح کرد: «فضای شکل گرفته که به واسطه تلاش‌ها و نفوذ ایالات متحده است، باعث شده اگر ما کوچکترین اقدام متقابلی انجام دهیم شرایط برای ما خطرناک و بحرانی شود. ضمن اینکه به عقیده من ما نباید اتحادیه اروپا را از دست بدهیم. زیرا همانطور که گفتم اظهار نظر اخیر وزیر امورخارجه فرانسه نشان داد که ما در استانه از دست دادن اتحادیه اروپا هستیم و این کار را سخت و سنگین می‌کنید و با رفتن اتحادیه اروپا به سمت ایالات متحده آمریکا،آن مثلث تبدیل به مربع می‌شود و این اصلا خوش‌آیند نیست. بنابراین ما باید تلاش کنیم همین مواردی که برای ما باقی مانده است را حفظ کنیم که اتحادیه اروپا مهمترین آنها است.»

بیگدلی در پاسخ به این سوال که شرایط ایران تا چه حد مشابه وضعیت عراق است گفت: «به عقیده من آمریکا خیلی امادگی حمله نظامی به ایران را ندارد. زیرا انها شمال آفریقا، افغانستان و عراق و… را تجربه کردند و هیچ کدام برای آنها موفقیت آمیز نبود. بنابراین این تئوری صلح با پشتوانه جنگ را که آقای ترامپ از ریگان یاد گرفته را در حال حاضر اجرا می‌کند.»

وی اظهار کرد: «یعنی نگاه صلح آمیز دارد اما در پس پرده پیستون های جنگ در حال کار هستند. با این حال یک مقدار هم شرایط ما با عراق متفاوت است ولی با عراق هم همین کار را انجام داد که ابتدا آنها را به عنوان یک تهدید منطقه‌ای معرفی کرد و بعد که در این زمینه موفق شد، تلاش کرد به افکار عمومی جهان اینگونه القا کند که عراق برای آنها هم خطرناک است و باید حذف شود و نیاز به اقدام نظامی دارد. آنها به دنبال آن هستند که ما حتی یک کشور دوست در اطرافمان نداشته باشیم. نگاهی به روابط ایران و افغانستان نشان می دهد تلاش‌هایی برای ایجاد دشمنی میان ایران و افغانستان وجود دارد.»

بیگدلی با بیان اینکه در راستای دشمن سازی در گام اول به سراغ عراق رفته اند، افزود: «به این زودی نمی توانند عراق را از زیر نفوذ ایران خارج کنند اما مقدمات آن آغاز شده است. یکی از نگرانی های آمریکا این است که حشدالشعبی به یک نهاد نظامی قدرتمند در این کشور تبدیل شود، در اینصورت امریکا کاری ازش ساخته نخواهد بود. این موضوع برای عربستان هم خطرناک خواهد بود، بنابراین آنها به دنبال این هستند تا حشدالشعبی به یک نهاد ثابت قدرتمند تبدیل نشده است، باید متوقف شود و به قول تیلرسون نیروهای آن به خانه هایشان برگردند.»

او در خصوص اینکه چقدر احتمال جنگ مستقیم میان ایران و آمریکا محتمل است گفت: «من همچنان فکر نمی‌کنم که آمریکا حاضر باشد با ایران وارد جنگ مستقیم شود اما این احتمال وجود دارد که برخی کشورها مانند عربستان با حمایت آمریکا در جایی از منطقه دست به چنین اقدامی بزنند. به هرحال شرایطی که هر روز برای ما ایجاد می‌شود اصلا مناسب نیست. ما از یک سو در داخل مشکل داریم و از سوی دیگر در فضای منطقه‌ای و بین‌المللی برای تخریب و تضعیفمان تلاش می‌شود.»

بیگدلی در پایان تاکید کرد:«لذا باید یک سری اقدامات انجام دهیم. مثلا در سیاست های منطقه‌ای خود کمی تجدید نظر کنیم. واقعا سوال من این است که در کدام کشور به اندازه ما آزمایش موشکی انجام می‌دهند؟ خب این دشمنانمان را تحریک می‌کند. از سوی دیگر باید شرایط داخلی را هم آرام و راضی نگه داریم. این عدم رضایت می‌تواند ابزاری برای آمریکایی ها شود که افکار عمومی جهان را راحت تر آماده کند که ایران خطرناک است. یعنی آمریکا استراتژی بین المللی «ایران هراسی» و استراتژی خود برای داخل را «ایران آزاری» تعریف کرده است. این حرکت تازه آغاز شده است و سیاستمداران ایرانی این سیاست را نباید سرسری بگیرند. این استراتژی بسیار جدی است.»

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید