هزینه حدوداً 15 میلیون تومانی قیمه نذری برای هیأت هزار نفری/ قیمت هر پرس غذای نذری در 4 سال گذشته سه برابر شد
هر ساله با آغاز ایام محرم، هیاتها و تکایا اقدام به پخت نذری می کردند اما دو سالی است که با شیوع ویروس کرونا برخی، هزینه نذورات خود را به خرید دستگاههای اکسیژن ساز، کمک به افراد نیازمند و … اختصاص می دهند البته هم چنان شور حسینی بر سنت پخت نذری حاکم است.
«بازتاب»؛ زهره علامی- هزینه پخت نذری بسته به نوع غذا و اقلامی که در آن مصرف میشود از جمله، برنج، گوشت، حبوبات، روغن و … متفاوت است. اقلام مورد نیاز برای پخت نذری در ایام محرم یا از سوی بانی مجلس فراهم میشود و یا اینکه هیاتها با توجه به سمهیه دولتی، اقدام به پخت نذری میکنند.
بررسی ها نشان می دهد که گرانی اقلام مورد نیاز برای تهیه غذای نذری در سالجاری نسبت به سال های قبل، چشمگیر است و تکایا و هیأت ها باید چندین برابر گذشته هزینه کنند، گزارش میدانی بازتاب حکایت از آن دارد که قیمت هر پرس قیمه نذری در سالجاری ۲.۹ برابر نسبت به سال ۹۶ افزایش یافته است.
هزینه پخت قیمه نذری در سالجاری
می توان با قاطعیت گفت که محبوبترین غذای نذری در ایام محرم، قیمه است، اگرچه قرمه سبزی و شله زرد هم طرفدران خاص خودش را دارد، حالا سوال این است که هزینه پخت قیمه امام حسین برای یک هیأت با ۱۰۰۰ نفر جمعیت چقدر می شود؟
پخت قیمه برای این تعداد نیاز به ۳۰ کیلو لپه دارد که هر کیلو از آن حدود ۳۸ هزار تومان است و در مجموع ۱ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان می شود.
همچنین برای ۱۰۰۰ نفر حدود ۲۰۰ کیلوگرم برنج لازم است که به طور متوسط هر کیلو برنج ایرانی (اصل طارم) ۲۶ هزار تومان است که جمعا برای خرید برنج باید ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هزینه کرد.
برای پخت قیمه نذری، تهیه گوشت از اهمیت ویژهای برخوردار است که برای هیأت های بزرگ از گوسفند و گوساله زنده استفاده می شود برای همین قیمت ها تاحدودی سرشکن می شود، برای ۱۰۰۰ نفر باید ۸۰ کیلوگرم گوشت تهیه کرد، هر کیلو گوشت گوسفندی 54 هزار تومان است و در کل گوشت مورد نیاز قیمه ۴ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان آب می خورد.
در کنار اقلام ضروری مثل برنج، گوشت و لپه برای پخت قیمه نذری ۱۰۰۰ نفر نیاز به ۶۰ کیلو سیب زمینی، ۶۰ کیلو پیاز، ۲ حلب روغن ۱۶ کیلویی و ۲ حلب ۴ کیلویی هم داریم.
قیمت هر کیلو سیب زمینی و پیاز حدودا ۵ هزار و ۵۰۰ تومان(در کل ۶۶۰) و هر حلب روغن ۱۶ کیلویی ۲۳۳ هزار تومان که دو حلب آن ۴۶۶ هزار تومان و دو حلب ۴ کیلویی حدود ۱۸۰ هزار تومان می شود.
همچنین حداقل ۵ کیلو لیمو عمانی نیاز است که رقمی حدود ۷۵۰ هزار تومان می شود، رب هم ۳۰ کیلو نیاز است که ۶۰۰ هزار تومان می شود، برای پخت نذری باید هزینه خرید انواع ادویه جات را در نظر گرفت که حدود ۸۰۰ هزار تومان است.
مجموع این موارد نشان می دهد که تهیه قیمه نذری برای ۱۰۰۰ نفر در ماه محرم برای عزاداران حسینی حدود ۱۴ میلیون و ۶۷۶ هزار تومان می شود که قیمت هر پرس آن ۱۴ هزار و ۶۷۶ تومان می شود.
البته این اعداد و ارقام طوری محاسبه شده که افراد توانایی و مهارت پخت غذا را داشته باشند چون در غیر این صورت هزینه گرفتن آشپر هم به لیست هزینههای پخت نذری اضافه می شود، ضمن اینکه باید هزینه هایی مثل دیگ، اجاق گاز، ظرف یکبار مصرف هم به این موارد اضافه کرد.
قیمت نذری در سال ۹۶
اما برای محاسبه قیمت هر پرس قیمه نذری در سال ۹۶ باید به این موضوع توجه کنیم که پخت قیمه نذری برای ۱۰۰۰ نفر حدود ۳۰ کیلوگرم لپه می خواهد که هر کیلو از آن ۹ هزار تومان است و مجموع آن ۲۷۰ هزار تومان می شود، همچنین برای ۱۰۰۰ نفر حدود ۲۰۰ کیلو برنج لازم است که با احتساب هر کیلو برنج ایرانی(طارم اصل) ۸ هزار تومان جمعا برای خرید برنج باید از ۱میلیون و ۶۰۰ هزار تومان هزینه کرد.
میزان گوشت لازم برای خورشت قیمه ۱۰۰۰ نفر ۸۰ کیلوگرم است، در سال ۹۶ قیمت گوسفند زنده ۱۷ هزار تومان بوده بنابراین یک میلیون و ۳۶۰ هزار تومان باید هزینه شود.
در کنار اقلام ضروری مثل برنج، گوشت و لپه برای پخت قیمه نذری ۱۰۰۰ نفر نیاز به ۶۰ کیلو سیب زمینی، ۶۰ کیلو پیاز، ۲ حلب روغن۱۶ کیلویی و ۲ حلب ۴ کیلویی هم داریم.
قیمت هر کیلو سیب زمینی ۱۷۰۰ و پیاز ۱۵۰۰ تومان(در کل ۱۹۲هزار تومان) و هر حلب روغن ۱۶ کیلویی، ۹۰ هزار تومان که دو حلب آن ۱۸۰ هزار تومان و دو حلب ۴ کیلویی حدود ۵۰ هزار تومان می شود.
همچنین حداقل ۵ کیلو لیمو عمانی نیاز است که رقمی حدود ۱۲۵ هزار تومان می شود، رب هم ۳۰ کیلو نیاز است که ۲۴۰ هزار تومان می شود.، در این میان برای پخت نذری باید هزینه خرید انواع ادویه جات را در نظر گرفت که حدود ۲۰۰ هزار تومان است.
درواقع هزینه تمام شده برای قیمه نذری ۱۰۰۰ نفر در سال ۹۶ حدود ۴ میلیون و ۲۱۷ هزار تومان و قیمت هر پرس نذری هم ۴ هزار و ۲۱۷ تومان بوده است که در مقایسه با قیمت هر پرس قیمه نذری در سالجاری نشانگر رشد ۲.۸۷ یا همان ۲.۹ برابری است.
واقعیتی که سبب شده است جدا از مسئله کرونا و دستورالعمل های بهداشتی، بسیاری از هیأت های عزاداری در سال جاری به واسطه همین افزایش قیمت ها با مشکل جدی در تأمین و توزیع غذای نذری رو به شوند.
برای مثال هیأت عزاداری مسجد دانشگاه تهران که همه ساله به بیش از ۱۰ هزار نفر غذای نذری می داد، در سال گذشته و سال جاری امکان چنین کاری را از دست داد و برخی دسته های عزاداری نیز به واسطه افزایش قیمت ها ناگزیر شدند نوع نذری خود را تغییر دهند.
مثلا یکی از ایستگاه های صلواتی در غرب تهران که همه ساله و در ظهر روزهای تاسوعا و عاشورا به عزاداران و نیز عابران پیاده قیمه نذری می داد، امسال به ساندویچ سوسیس بسنده کرده بود و یکی از بانیان این ایستگاه در همین باره به خبرنگار ما گفت: به واسطه افزایش هزینه ها امکان سرو قیمه نذری در وسعت زیاد را نداشتیم و برای همین امسال برای ادای نذرمان به تهیه و توزیع ساندویچ اکتفا کردیم و ان شالله با بهبود شرایط بهداشتی و نیز اقتصادی کشور در سال آینده دوباره بتوانیم قیمه نذری میان عزادارن حسینی توزیع کنیم.
فقط برا خودنمایی هست وگرنه بچه خواهرم برا عملش ۱۱ میلیون لازم داشت کسی کمک نمیکرد. فقط خودنمایی و تظاهر و ریا
دیگه نذری هم نمی تونیم بدیم
خب تیتر زدی که چی؟ به تو چه
بریز و بپاش پولدارها رو جرات نداری منعکس کنی؟