آيا عربستان درصدد بازنگري سياست هاي خود در قبال ايران است؟

    کد خبر :77640

روابط ايران و عربستان به رغم چالش هاي گذشته و احتمالا پيشرو و با توجه به تحولات منطقه اي در حال تغيير وضعيت است.
به گزارش خبرگزاري آريا، اسپوتنيک روسيه در تحليلي آورده است عربستان سعودي در صدد ورود مجدد به عرصه سياسي عراق است و از آن جهت که اين اقدام به تقابل مستقيم اين کشور و ايران در عراق منجر خواهد شد، براي جلوگيري از حرکت تلافي جويانه ايران در کشورهاي واقع در شبه جزيره عربستان، يا به اعطاي امتياز به تهران پرداخته که سفر حجاج ايراني به مکه مي‌تواند نمونه‌اي از آن باشد يا در صدد رفع نگراني‌هاي تهران برآمده که عادل الجبير در اين راستا به مذاکره احتمالي با جواد ظريف پرداخته است.
سفر مقتدي صدر در زماني رخ داده که احزاب سياسي عراق در حال يارگيري داخلي و منطقه‌اي در جهت شرکت در انتخابات آتي عراق هستند. سعودي‌ها در اين ديدار خواستار گسترش روابط با عراق، ايجاد کنسولگري در نجف و ايجاد خط هوايي مستقيم از عربستان به نجف شده‌اند و در مقابل با درخواست 10 ميليون دلاري صدر به بهانه کمک به آوارگان عراقي موافقت کرده‌اند.
در بحبوحه چند دستگي نيروهاي شيعه عراق يعني عمار حکيم، نوري مالکي، حيدر العبادي و مقتدي صدر، محمد بن سلمان با نزديکي به مقتدي صدر در صدد نفوذ ميان طيفي از شيعيان عراق، کم کردن نفوذ ايران در ميان شيعيان عراق و کم رنگ کردن نقش تهران در انتخابات آتي عراق است، نه نزديکي و عادي سازي روابط با تهران! عراق يکي از صحنه‌هاي نبرد حداکثري هژموني ايران و عربستان است که در سال‌هاي اخير برتري جريان نزديک به ايران در ابعاد سياسي، نظامي و اجتماعي در عراق باعث تضعيف شديد عربستان سعودي در شامات شده و رياض نيز از مهره مقتدي صدر در جهت نفوذ مجدد به عراق و کاهش هژموني ايران در عراق بهره مي‌جويد.
خبرگزاري آريا در خصوص موضع نرم عربستان در قبال ايران و امکان بهبود مناسبات ايران و عربستان با کارشناسان به گفتگو پرداخته است.

روابط ايران و عربستان در حال تغيير وضعيت است
مصيب نعيمي، تحليلگر مسائل خاورميانه، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در تحليل خود از برخي مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ايران گفت:روابط ايران و عربستان به رغم چالش هاي گذشته و احتمالا پيشرو و با توجه به تحولات منطقه اي در حال تغيير وضعيت است اما به معناي بازگشت به وضعيت اوليه نيست؛ چون عربستان در برخي جنگ ها و بحران هاي خودساخته درگير است و اکنون که در شرايط دشواري به سر مي برد تلاش مي کند از اين مسير پيروز خارج شود که غير ممکن است. آنچه که اکنون مورد اختلاف است، اصل رابطه با عربستان نيست بلکه اختلاف در خصوص خط مشي دو کشور است. عربستان خط مشي متناقضي اتخاذ کرده و تا زماني که وضعيت اين امر مشخص نشود، شايد شرايط به حالت اوليه باز نگردد. سعودي ها علامت داده اند که در حال بازنگري در گذشته خود هستند و در رابطه با موضوعات مي خواهند که از بحران خارج شوند. همچنين پيام هاي ديگري توسط مسئولين بلندپايه عراقي به عربستان داده شده است اما آنچه که اکنون مانع اين ارتباط است عدم اعلام موضع جديد عربستان در ارتباط با مسائل منطقه است. حتما بايد عربستان يک مسير آشکار را در حل و فصل مسائل بپذيرد. همه اين موارد نياز به مرحله اي از مبادلات فکري- سياسي است. به رغم اينکه رابطه مستقيم برقرار نيست اما مي توان از اين طريق اميدوار بود که احيانا عربستان با بازنگري و تغيير مسير گذشته خود، راه به سوي ايران باز مي کند.

روابط ايران و عربستان شکننده است
حسين کنعاني مقدم، تحليلگر مسائل سياسي، در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در تحليل خود از برخي مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ايران گفت: روابط ايران و عربستان در چند زمينه بايد متحول شود تا يقين پيدا کنيم که روابط دو کشور رو به بهبود است. نخست آنکه تغيير لحن سياستمداران عربستان نسبت به ايران مي تواند نشان هايي در اين زمينه باشد. سعودي ها در نقاطي که جنگ هاي نيابتي از سوي آنها در حال شکل گيري است مانند يمن، سوريه، بحرين و نقاطي که در واقع با ايران تقابل دارد، بايد تحولاتي ايجاد کند که اکنون تغييراتي را در اين مواضع مشاهده نمي کنيم. متاسفانه عربستان همچنان به اقدامات خود در يمن، بحرين و سوريه ادامه مي دهد. موضوع ديگر مسئله حج است که دادن ويزا و اعزام حج به مکه مي تواند گامي در عادي سازي روابط باشد. مسئله ديگر در روابط ايران و عربستان مسائل مشترک در خليج فارس است. عربستان تبديل به پايگاه نظامي آمريکا شده و به طور مرتب اقدام به تهديد مي کنند که بايد پروژه ايران هراسي کاهش پيدا کند تا روابط دو کشور به حالت عادي برگرداند. همچنين بايد در خصوص موضوع اوپک و رفتاهاي ماجراجويانه عربستان در خليج فارس و در مسئله کشتيراني، تغييراتي صورت گيرد.

عربستان به دنبال فتنه شيعه ايراني- شيعه عربي در عراق است
دکتر حسن هاني زاده،تحليلگر مسائل خاورميانه،در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي آريا در تحليل خود از برخي مواضع نرم عربستان در قبال تحولات منطقه و ايران گفت: موضع گيري عربستان نسبت به بشار اسد مبني بر حفظ بشار اسد در قدرت موضع گيري سخيفي است چون بشار اسد منتخب مردم سوريه است و هيچ کشوري نمي تواند درباره امور سوريه تصميم گيري کند، حتي ايران و روسيه نمي توانند بر سرنوشت کشور ديگري نظر خود را تحميل کند. عربستان سعودي به لحاظ حجم سياسي و جغرافيايي و تاريخي کوچکتر از آن است که بخواهد درباره مسائل کلان سوريه و باقي ماندن رئيس جمهور سوريه در قدرت اظهارنظر نمايد. اين تغيير موضع اساسا تاکتيکي است چون پس از اين اظهارات، مقتدا صدر طي روزهاي گذشته به عربستان سفر کرد و با محمد بن سلمان وليعهد عربستان ديدار کرد. اين ديدار در حالي صورت گرفت که دستان محمد بن سلمان به خون مردم مستضعف يمن آلوده است و همچنان عربستان به کشتار مردم يمن و بحرين ادامه مي دهد. سفر مقتدي صدر به عربستان و ديدار با محمد بن سلمان در چارچوب ايجاد فتنه جديد شيعه-شيعه در عراق است، به اين مفهوم که عربستان سعودي پس از شکست هاي خود در حوزه نظامي-سياسي در يمن، سوريه، عراق و لبنان اکنون درصدد ايجاد فتنه جديد در عراق است تا شيعيان عراق را به دو شيعه ايراني و شيعه عربي تقسيم نمايد و نوعي تقابل ميان اين دو جريان شيعه ايجاد کند. همچنين ماموريت جديدي که به مقتدي صدر واگذر شده اين است که با فشار بر دولت حيدر العبادي، بسيج مردمي عراق يا الحشد الشعبي را منحل کند. لذا اين يک ديدار بسيار خطرناکي است و عراق در آينده با فتنه جديدي مواجه مي شود و آن فتنه شيعه-شيعه و درگيري ميان جريان هاي شيعه است که توسط عربستان طراحي شده است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید