مجلس استیضاح وزیران را با قدرت ادامه ندهد، زیر سؤال خواهد بود!/ یا طرح استیضاح امضا نکنید، یا تا آخر پای امضای‌تان بمانید

    کد خبر :348530

مجلس نهم در جریان فعالیت دولت یازدهم یکی از وزیران «حسن روحانی» یعنی «رضا فرجی دانا» وزیر علوم، تحقیقات و فناوری وقت را دارای صلاحیت برای ادامه وزارت ندانست و به او رأی عدم اعتماد داد و در جریان مجلس دهم و فعالیت دولت دوازدهم نیز هفته گذشته نمایندگان مجلس که استیضاح های زیادی را پیش روی و در برنامه دارند، رأی به عدم ادامه وزارت علی ربیعی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی داد.

به گزارش تابناک؛ آن گونه که در خبرهای مختلف از پارلمان آمده است، نمایندگان مجلس طرح های استیضاح، تعداد بسیاری از وزیران به ویژه وزیران اقتصادی را به واسطه مشکلات اقتصادی بی حد و حصر و تمام نشدنی و البته ناکارآمدی آنان در دستور کار دارند؛ هرچند با اتفاقاتی که هنوز هم حرف و حدیث هایی به دنبال داشته و دارد، یکباره طرح استیضاح وزیران اقتصادی کابینه، جای خود را به استیضاح وزیر کار و برکناری ربیعی داد.

هم اکنون شنیده می شود که لابی ها و رایزنی ها برای پس گرفتن امضای برخی استیضاح های در دستور کار مجلس ادامه دارد و ممکن است به دلیل بازپس گیری رأی اعتماد مجلس از یک وزیر کابینه دوازدهم ـ که هنوز ده روز از آن نمی گذرد ـ فعلا و بنا به مصلحت هایی که معلوم نیست چه کسانی در صدد تزریق آن به بدنه قوه مقننه هستند، برخی استیضاح ها منتفی و یا صوری برگزار شود.

هرچند نمایندگان بنا به خواسته بسیاری از کارشناسان، تحلیلگران و رسانه ها تمام هم و غم خود را باید معطوف مشکلات اقتصادی کشور کرده و برای رفع آن از تمامی ابزارهای در اختیار خود از جمله استیضاح و برکناری وزیران اقتصادی ناکارآمد و تلاش برای معرفی افراد توانمند و دادن رأی اعتماد به آنان به کار بگیرند، برخی در حال رایزنی هستند که این گونه القا کنند، اگر استیضاح های دیگر و بازپس گیری رأی اعتمادهای دیگری در کار باشد، ممکن است به روابط حسنه دولت و مجلس خدشه وارد آید.

عده ای تلاش دارند، به واسطه قربانی شدن «علی ربیعی» و اعلام وصول سؤال از رئیس جمهور، نمایندگان را از پیگیری سایر استیضاح های در دستور کار به ویژه در خصوص برخی وزیران اقتصادی به ویژه وزیر امور اقتصادی و دارایی منصرف کنند که اگر چنین اتفاقاتی به وقوع بپیوندد، حتما شائبه های مبتنی بر امتیازگیری بازهم تقویت خواهد شد. بنابراین بهتر است مجلس صرفا به وظایف قانونی و تعریف شده خود بپردازد و توجهی به چنین جوسازی هایی نداشته باشد.

آن طور که «حمیدرضا حاجی بابایی» خبر داده، استیضاح هشت وزیر طی هفته آینده در دستور کار مجلس شورای اسلامی خواهد بود. این نماینده اصولگرای مجلس در این خصوص توضیح داده است: سوء مدیریت از دلایل وضعیت فعلی اقتصادی است و تحریم‌هایی که آمریکا به طور بی‌سابقه در دستور کار قرار داده و جنگ روانی و فشارهایی که از بیرون القا می‌شود نیز در آن موثر است.

وی با بیان اینکه باید برای رفع مشکلات تلاش کرد، افزود: در چنین موقعیتی که مردم در فشارند باید رئیس جمهور هر هفته گزارش وضعیت دهد و برنامه های خود را بیان کند و حتی هیأت رئیسه نیز باید به مردم و نمایندگان مجلس گزارش دهد. رئیس جمهور و وزرا باید پاسخگو باشند.

حاج بابایی با بیان اینکه هشت وزیر در معرض استیضاح هستند و در مورد آنها در مجلس تلاطم وجود دارد، ادامه داد: خیلی ها طومار و امضا جمع کرده اند، اما نمایندگان در فراکسیون و کمیسیون‌ها باید به جمع بندی برسند.

وی با بیان اینکه نظر یک نفر به تنهایی مهم نیست، گفت: باید بررسی کنیم اگر قرار است در اوضاع کنونی استیضاح صورت گیرد استیضاح چه کسی صورت گیرد، پون برخی از وزرا ممکن است، پشتوانه هایی داشته باشند، ولی برخی ندارند و این از مصیبت هاست.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس یادآور شد: احترام به مردم در این شرایط اقتصادی اقتضا می‌کند رئیس جمهور تعدادی از وزرا را تغییر دهد و رئیس تیم اقتصادی کشور یعنی معاون اول باید پاسخگو باشد.

حاج بابایی با بیان اینکه مردم کشور و نظام را دوست دارند، گفت: جامعه از مجلس و قوه قضاییه راضی نیست و یک استیضاح یا طرح سؤال از وزرا که به کشمکش سیاسی منتهی می‌شود هم از نظر مردم قابل قبول نیست.

وی با بیان اینکه تا امروز نه دنبال زدن و پایین کشیدن کسی بوده‌ام، نه اساسا اسم از کسی می‌برم که اگر بنا باشد استیضاح صورت بگیرد، باید با مستندات باشد، افزود: در استیضاح ربیعی مجلس و اخلاق استیضاح شد و من گفتم، ادعاهای ربیعی باید پیگیری و باید برای مردم رفع ابهام شود؛ هرچند معتقدم رو شدن تخلفات در صورت صحت، مایه مسرت است.

اگر نماینده ای به جمع بندی برای استیضاح وزیری رسیده است، حتما باید تا پایان کار، پای امضای خود بایستد و به طور جدی با وزیر مربوطه در صحن علنی مجلس به بحث و بررسی موضوعات ابهام آلود بپردازد. اگر وزیر، او و کلیت مجلس را قانع کرد که هیچ؛ اگر توضیحات استیضاح شونده قانع کننده نبود و مجلس به این جمع بندی رسید که استیضاح شونده دیگر صلاحیت حفظ رأی اعتماد نمایندگان را ندارد، طبیعی است که باید او را از ادامه تصدی صندلی وزارت به حکم قانون منع کند.

این توضیحات خیلی بدیهی و طبیعی است و نه تنها نمایندگان بلکه عامه مردم هم شاید از آن باخبر باشند، اما به این دلیل بار دیگر به زبان ساده آن را در قالب این گزارش یادآور شدیم، چون در یک بررسی اجمالی متوجه خواهید شد که طی سال های اخیر چه بسیار طرح های استیضاحی از سوی نمایندگان آمده است، ولی با رایزنی، لابی و یا اعمال نفوذ طرح های مذکور بی سرانجام و عقیم مانده است؛ موضوعی که در صورت تکرار می تواند شائبه های مربوط به وجود امتیازات خاص را تقویت کند.

مدت هاست طرح استیضاح وزیر کشور در حال پیگیری است، ولی یا اعلام وصول نمی شود، یا اینکه خبر از کاهش تعداد امضاهای استیضاح کنندگان می آید؛ یا در مورد وزیر امور اقتصادی و دارایی و برخی دیگر از وزیران اقتصادی کابینه؛ هشتاد نماینده مجلس به صراحت در یک جلسه علنی خطاب به رئیس جمهور خواهان تغییر برخی وزیران اقتصادی می شوند و یا طرح استیضاح آنان را ارائه می کنند؛ اما در کمال تأسف با گذشت شصت روز هنوز اتفاق خاصی در این حوزه نمی افتد و شرایط اقتصادی هم همچنان ناپایدار ادامه پیدا می کند.

خب، در چنین وضعیتی یا باید دولت اقدام کند و اگر نکرد، طبیعی است که مجلس مبتنی بر خواست و نظر نمایندگان، کارشناسان و جامعه باید به عنوان وکالت خانه ملت، در صدد بهبود اوضاع و شرایط از طریق اختیارات و ابزار قانونی در دسترس خود برآید؛ اما برخی تلاش دارند که نقش این وظایف و اختیارات را کمرنگ کنند که طبیعی است نمایندگان حتی نباید اجازه طرح چنین موضوعاتی را با اقدام بموقع خود بدهند.

آزمون آتی مجلس شورای اسلامی در خصوص کمک به بهبود شرایط مردم و کشور بسیار مهم و اساسی است. نمایندگان نباید تحت هیچ شرایطی متأثر از جو پیرامون استیضاح های در حال پیگیری خود باشند. هرچند مجلس به تازگی یک وزیر را برکنار کرده و به دنبال سؤال از رئیس جمهور به زودی میزبان حسن روحانی برای شنیدن توضیحات او خواهد بود، ولی نباید این مسائل دلیلی باشد بر عدم پیگیری بهبود شرایط از طریق برکناری وزیرانی که در حال حاضر کارایی لازم را ندارند و ماندنشان تنها به ضرر مردم و کشور خواهد بود.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید