کمی به حرف های محمد بن سلمان و اصلاحات اش بیندیشیم!

    کد خبر :234128

محمد بن سلمان ولیعهد بلندپرواز و بی تجربه عربستان! این عبارتی است که بارها در رسانه های ما نوشته و گفته شده است. قطعا بن سلمان سیاستمداری بلندپرواز و شاید بی تجربه باشد. تاکنون نیز اشتباهات بزرگی انجام داده است. اما نباید با قاطعیت تصور کنیم که هر آن چیزی که انجام می دهد با شکست مواجه می شود.

قصد نداریم در اینجا از اقدامات بن سلمان که با ایران سر دشمنی دارد حمایت کنیم، بلکه می خواهیم بگوییم که بن سلمان متوجه شده که باید از درون کشورش را اصلاح کند تا به سمت فروپاشی نرود. اگرچه اصلاحات کنونی بن سلمان ممکن است عربستان را وارد یک آشوب فراگیر کند، اما موفقیت در انجام این اصلاحات نیز می تواند عربستان را به یک کشور توسعه یافته و قدرتمند تبدیل کند.

کافی است به مصاحبه اخیر روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با بن سلمان توجه کنیم. جایی که او موج جدید اصلاحات در کشورش را بخشی از «درمان با شوک» خواند که برای مدرنیزه کردن عرصه سیاسی و فرهنگی عربستان ضرورت دارد.

محمد بن سلمان، ولیعهد 32 ساله عربستان این مصاحبه را در پی تغییرات بسیار گسترده‌ای که در ارتش و دولت این کشور به اجرا درآورده‌اند، انجام داد که در راستای آنها بسیاری از فرماندهان ارتش تغییر پیدا کرده و یک زن نیز به عنوان معاون وزیر کار تعیین شده است.

به گزارش تابناک، او در این مصاحبه درباره کمپین خود به بهانه مبارزه با فساد و همچنین راهبردش برای منطقه و مبارزه با افراطی‌گری صحبت کرد. ولیعهد عربستان گفت، او از یک حمایت عمومی نه فقط از سوی نسل جوان عربستان بلکه از سوی خاندان سلطنتی این کشور برخوردار است.

نکته مهم در مصاحبه بن سلمان جایی است که ادعا کرده که تغییراتی که او در راستای کمپین مبارزه با فساد به اجرا درآورده برای تامین مالی توسعه عربستان و مبارزه با دشمنانش از جمله ایران ضرورت داشته است.

این همان گفته از سوی بن سلمان است که باید به خوبی به آن بیندیشیم. کاری به این نداریم که او می تواند در دنبال کردن اهدافش موفق شود یا نشود. آنچه مهم است این است که ولیعهد بلندپرواز سعودی راه مبارزه با دشمنانش و از جمله ایران را در توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی عربستان یافته است.

در واقع، بن سلمان به خوبی دریافته است که اگر تقاضاهای داخلی را برآورده نکند، فساد را ریشه کن نکند، توسعه سیاسی ایجاد نکند و اقتصاد عربستان را از متکی بودن به نفت خارج نکند، ممکن است عربستان از درون به سمت بی ثباتی و فروپاشی سوق پیدا کند.

او به خوبی از خطرات چنین اصلاحاتی نیز آگاه است. می داند که چنین اصلاحاتی که مخالفین جدی داخلی دارد می تواند هزینه های گزافی برای خود و کشورش به همراه داشته باشد و حتی ممکن است به بی ثباتی در عربستان منجر شود؛ اما این را نیز می داند که اگر بتواند از تمامی این موانع عبور کند می تواند عربستان را از یک کشور بدوی ثروتمند به یک کشور توسعه یافته، ثروتمند و قدرتمند تبدیل کند.

بن سلمان به خوبی دریافته است که آل سعود تا ابد نمی تواند بنیان مشورعیت حکومت اش را بر ایدئولوژی استوار کند؛ لذا به دنبال مشروعیت سازی مبتنی بر «کارآمدی» است. چه خوشمان بیاید و چه خوشمان نیاید و چه بخواهیم یا نخواهیم، این مسیری است که بن سلمان آغاز کرده است. نمی توانیم با قاطعیت در مورد پایان این مسیری که بن سلمان آغاز کرده قضاوت کنیم اما می توانیم بگوییم که ولیعهد جوان سعودی می خواهد عربستان را از درون بسازد تا بتواند به راحتی در منطقه با دشمنانش نظیر ایران مقابله کند.

بخش هایی از مصاحبه بن سلمان

او در پاسخ به اینکه آیا ممکن است پیش از سفرش به آمریکا در اواخر مارس اقدام به آزاد کردن فعالان حقوق بشری کند، گفت: استانداردهای عربستان با استانداردهای آمریکایی تفاوت دارند و اگر چیزی کار می‌کند نباید آن را تعمیر کرد.

با این حال او از طریق یکی از دستیارانش بعدا گفته که اصلاحات در این بخش را نیز همچون اصلاحات در بخش‌های دیگر در دست بررسی قرار دارد.

او این مصاحبه را به زبان انگلیسی انجام داد و در عین حال برخی نگرانی‌ها را مردود دانست که از سوی برخی در آمریکا درمورد اینکه وی در جبهه‌های خیلی زیادی وارد شده، به وجود آمده است و استدلال کرد که ابعاد و سرعت تغییراتی که در حال رخ دادن است برای موفقیت ضروری هستند.

وزیر دفاع عربستان همچنین گفت، تغییراتی که دوشنبه شب از سوی پدرش ملک سلمان در ارتش عربستان اعلام شد هدفش انتصاب افرادی پر انرژی بوده که بتوانند اهداف مدرنیزه سازی را محقق کنند.

او گفت: ما خواهان همکاری با انسان‌های باورمند هستیم.

محمد بن سلمان همچنین گفت که این تغییرات برای مدت چندین سال در دست برنامه ریزی بودند تا به موجب آنها نتایج بهتری برای بودجه دفاعی عربستان به دست آیند.

او از اینکه عربستان به رغم برخورداری از چهارمین بودجه دفاعی جهان ارتشش در رده بیستم یا سی‌ام جهان قرار دارد، انتقاد کرد و از طرح‌های بلندپروازانه برای بسیج قبایل یمنی علیه حوثی‌ها خبر داد.

محمد بن سلمان تصریح کرد، کمپین ضد فساد او که ماه نوامبر گذشته به اجرا درآمد مثالی برای درمان با شوک در عربستان است و عربستان به آن احتیاج دارد چراکه فساد در آن یک بیماری مزمن شده است.

او اظهار داشت: شما در اینجا بدنی را دارید که سرطان در سراسر آن پخش شده است؛ سرطانی به نام فساد. شما نیاز دارید که یک شیمی درمانی انجام دهید و با شیمی درمانی به آن شوک وارد کنید وگرنه سرطان این بدن را تسخیر خواهد کرد.

او گفت: حکومت عربستان نمی‌توانست بدون متوقف کردن این غارتگری‌ها اهداف بودجه‌ای خود را محقق کند.

ولیعهد عربستان ادامه داد: شاهزاده‌های فاسد یک اقلیت هستند اما بازیگران بد توجه بیشتری جلب می‌کنند و این به انرژی خاندان سلطنتی آسیب وارد کرد.

او اظهار داشت: اکثر دستگیر شدگان کمپین اخیر آزاد شده‌اند و می‌دانند که اشتباهات بزرگی مرتکب شده‌اند و مساله را حل و فصل کردند.

او همچنین گفت که برای مهار افراطی‌گری در عربستان نیز نیاز به یک شوک است.

محمد بن سلمان اظهار داشت، اصلاحات او که در جریان آنها زنان حقوق بیشتری به دست آورده‌اند صرفا تلاشی بود تا مجددا رسومی که در زمان حضرت محمد (ص) جریان داشت، برقرار شود.

وی هم‌چنین گفت، انتقادهایی که از او به اتهام تحت فشار قرار دادن سعد حریری، نخست وزیر لبنان در ماه نوامبر برای استعفا کردن انجام شد ناعادلانه بودند.

بن سلمان گفت، اکنون او در لبنان در موضعی بهتر نسبت به «شبه‌نظامیان حزب‌الله» قرار دارد.

بن سلمان گفت: شما نمی‌توانید وقتی که استیو جابز قبلا تلفن‌های هوشمند را تولید کرده یک تلفن جدید تولید کنید. کاری که ما تلاش داریم انجام دهیم ایجاد یک چیز جدید است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید